Türkiye’nin farklı yüzü

İki yabancı ve bir Türk’ün ortaklığında kurulan internet sitesi Turcopedia, Türkiye’yi klişeleriyle değil, modern yüzüyle Batılı izleyiciye göstermeyi hedefliyor. Amaç, Türkiye’nin ilham veren yanlarını dünyaya anlatmak.

Haberin Devamı

Bundan iki ay önce Turcopedia.com adlı bir internet sitesi yayın hayatına başladı.
Antoine Rolin, Gregorie d’Oultremont ve Tolga Tuna tarafından kurulan sitenin amacı, esin kaynağı aslında Türkiye olan ilginç, şaşırtıcı, eğlenceli ve bilgilendirici popüler kültür içeriğini uluslararası izleyiciye sunmak.
Sitenin iki ay gibi kısa bir sürede 5 binden fazla takipçisi oldu.
Türkiye’yi farklı bir bakış açısıyla uluslararası düzlemde tanıtmayı amaçlayan Turcopedia’nın okurlarının çoğunu Amerikalılar, AB ülkeleri vatandaşları ve Ruslar oluşturuyor. Takipçilerinin yüzde 75’i 18-44 yaşları arasında. Yani, genç bir kitle.
Kurucu ortaklardan Antoine Rolin şöyle diyor:
“Dünyanın birçok farklı köşesinde ‘Türkiye’ dediğinizde akla ilk olarak kadim bir imparatorluktan arta kalan bir ülke, Avrupa’nın arka bahçesi, Arap dünyasının uç sınırı, Antalya’nın plajları veya döner geliyor. Ancak Türkiye, insanların aklına gelenlerden çok daha fazlasını barındırıyor. Türkiye her zaman bir küresel esin kaynağı oldu ve olmaya devam edecek.”
Gregoire d’Oultremont ise en önemli misyonlarının Türkiye’nin yaratıcılığını ve ilham verici yanlarını dünyaya anlatmak olduğunu söylüyor.
Özellikle uluslararası genç kitlenin ilgisini çekmeye yönelik bir içerik sunan sitedeki haberlere göz attığınızda Türkiye’nin ilham verdiği birçok film, müzik, sanat eseri, moda akımı veya sanat objesine rastlıyorsunuz.
Üç Michelin yıldızlı dünyaca ünlü şef Gordon Ramsay’in Türk mutfağını öğrenmesinden tutun da, Ben Affleck’in Kapalıçarşı’daki halıcı maceralarına, Türk esintili lüks parfümlere, Massive Attack’in oryantal esintili müziğine ve Küçük Prens’teki Türk astronoma kadar bir dolu alternatif haber var.
Bu tür girişimlerin Türkiye’nin çöp şiş, hamam ve dansöz gibi klişeler dışında da bir şeyler vaat eden bir yer olarak tanıtılmasına katkıda bulunduğuna ve modern yüzünü de açık ettiğine katkıda bulunduğunu düşünüyorum.
Bir göz atın.

Haberin Devamı

Toplu taşıma da elektrikli olsun

/images/100/0x0/563cb44cf018fb32c8eca1ad

Haberin Devamı

Elektrikli araçları konuşurken özellikle odaklanmamız gereken aslında biraz da toplu ulaşım.
Belki kişisel araçlardan önce dolmuşların, otobüslerin elektrik motorlu araçlara geçmesi önceliğimiz olmalı. Belediyeler hem topluma örnek olmak hem de çevre duyarlılığını gözetmek nedeniyle çok vakit kaybetmeden bu kültürü benimsemeli.
Geçtiğimiz haftalarda düzenlenen Comvex Ticari Araçlar, Otobüs ve Yan Sanayi Fuarı’nda “ulaşımın elektriklenmesi” vizyonuyla hareket eden BD Otomotiv, elektrikli otobüs BYD eBus 12’yi tanıttı.
Üç saatte şarj olabilen bu otobüs, şehir içi kullanımda 250 kilometrenin üzerinde menzile sahip. Engelli yolcuların kullanımı için ayrılmış özel alan ve ekipmanlara da sahip.

Yazarın Tüm Yazıları