Türk'e Twitter yurtdışında da yasak!

Twitter yasaklanalı bir hafta oldu ve ilginçtir ki yine bir perşembe günü bu kez de YouTube yasağıyla karşı karşıya kaldık. Sebebi her ne olursa olsun artık YouTube'a da DNS ayarlarını değiştirerek veya son günlerde sıkça duyduğunuz VPN uygulamalarını indirerek girebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

YOUTUBE YASAĞINI KİMSE HİSSETMEDİ

Twitter halen yasaklı olduğu için kullanıcıların pek çoğu yasağı aşmanın yolunu çoktan buldu bile. Üzerine bir de YouTube yasağı gelince de elbette pek çok kişi yasağın geldiğinden haberi bile olmadı; zira yasak delen uygulamalar halihazırda açık olduğundan kullanıcılar aynı şekilde yasağı hissetmeden YouTube'a girmeye devam etti.

TWITTER TÜRK'E YURTDIŞINDA DA YASAK

Geçtiğimiz günlerde bir iş gezisi dolayısıyla Londra'ya gittim. Twitter'ın yasak olmadığı ülkede ilk yaptığım şey tahmin edeceğiniz üzere özgürce Twitter'a girmek oldu. Ancak ilginçtir ki Twitter'a girmeyi başaramadım. Her siteye girebilen ben iş Twitter'a geldiğinde çaresizdim. Aynı sorunu diğer gazeteci arkadaşlarımın da yaşamasıyla birlikte bir WiFi noktası bulup o şekilde Twitter'a girmeye çalıştım ve girebildim de. Tüm sorun roaming yapmama rağmen hattımı kullanarak Twitter'a girmeye çalışmamdı.

Haberin Devamı

Türkiye'ye döndükten sonra operatör yetkililerini tek tek aradım. Olayı aynen şu şekilde özetlediler, noktasına virgülüne dokunmadan paylaşıyorum;

"Türkiye içinde tüm operatör aboneleri yurtdışına çıktıklarında hangi ülkeye gitmiş olurlarsa olsunlar data trafikleri Türkiye'ye iletilir ve Türkiye üzerinden çıkış yapar. Müşteriler hizmet alınan operatörün bağlı bulunduğu yerel yasa ve yönetmelikler ile bunların devamında gelen kısıtlamalara tabidir."

Anlayacağınız SIM kartınız yerli olduktan sonra siz nereye giderseniz gidin, yani dünyanın öbür ucuna da gitseniz Twitter yasağını (dolayısıyla YouTube yasağını da) beraberinizde getiriyorsunuz. Çözüm ise aynı: VPN uygulamaları veya bir WiFi noktası...

Yazarın Tüm Yazıları