Türk kahvesinin tarihçesi

Biz Türkler kahveyi pek severiz.

Gerçi artık Türk kahvesinin yerini yapılış şekilleri ve aromalarıyla çeşitleri gün geçtikçe artan hazır kahveler almaya başladı ama yaşı ellinin üzerinde olan hemen herkes için Türk kahvesinin yeri bambaşka. Peki, bu kadar çok sevdiğimiz kahve Osmanlı İmparatorluğu’na ne zaman gelmiş? Hemen bütün yemek tarihçileri kahvenin I. Selim’in Mısır seferinden sonra, 1519’da topraklarımıza giriş yaptığı konusunda birleşirler. Kahve içmek ilk önceleri zenginlere has bir zevk olarak görülür ve Eminönü’ne gelen kahve, neredeyse tamamen gelir düzeyi yüksek olan kesim tarafından tüketilirdi. Sonra, kahvehanelerin de açılmasıyla, kahve tüm İstanbul’a yayılmaya, zengin, orta halli demeden tüm damakları şenlendirmeye başladı. Ancak her dönemde olduğu gibi o dönemde de bir bahane bulup yeni olana karşı çıkan bir kesim vardı. Bahsettiğimiz dönemde kahveye düşman olanların bahanesiyse, kahvenin insanları camilerden alıp, kahvehanelere çekmesiydi. Kahve imparatorluk tarihi boyunca pek çok kez yasaklanmış, "sakıncalı maddeler" arasına sokulmuştur. Ancak kahve Türk insanının damağında öyle bir iz bırakmıştır ki, bu yasakların hiçbiri uzun sürmemiş, kahve her seferinde layık olduğu yere, damaklara geri dönmüştür.

Yumurtalı İskoç köftesi

10 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 kg. yağsız dana kıyma

12 adet yumurta

(küçük boy)

2 dilim bayat ekmeğin içi

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Kızartmak için;

1 çay bardağı un

1 su bardağı sıvıyağ

İki kez çekilmiş olan kıyma derin bir kaba koyulur. Üzerine ufalanmış bayat ekmek içi ve yumurtaların 2 adedi eklenir. Tuz ve karabiber serpiştirilip, en az 8-10 dakika yoğrulur. Köfte harcının üzeri kapatılıp sertleşmesi için buzdolabında en az 2-3 saat kadar bekletilir. Diğer taraftan, kalan 10 yumurta iyice katılaşacak şekilde haşlanıp soyulur ve bir kenarda bekletilir. Köfte harcı buzdolabından çıkarılıp, 10 eşit parçaya ayrılır. Her parça, elle çay tabağı büyüklüğünde açılır. Parçaların ortalarına haşlanmış yumurtalar koyulup kapatılır. Köfteler avuçlar arasında iyice yuvarlanıp bir tepside biriktirilir. Diğer taraftan, sıvıyağ geniş bir tavada kızdırılır. Un da düz bir tabağa serpiştirilir. Hazırlanan yuvarlak köfteler una bulanıp, kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Nar gibi kızaran köfteler salata malzemeleriyle süslenerek servise sunulur.

Enginarlı Karşıyaka salatası

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

10 dakika


Malzeme listesi

1 demet kıvırcık

(Akdeniz yeşilliği de kullanılabilir.)

4-5 adet orta boy enginar

5-6 adet kiraz domates

1 adet orta boy portakal

Sosu İçin;

7-8 yaprak taze nane

1/2 demet maydanoz

1 adet yeşil soğan

(Sadece yeşil kısmı kullanılacak.)

2 çay kaşığı tatlı hardal

1 adet limonun suyu

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sızma zeytinyağı

Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

(Et ya da tavuk suyu da kullanılabilir.)

1 tepeleme yemek kaşığı mayonez

(Diyet mayonez kullanılabilir.)

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kuru fesleğen, kuru nane

Taze enginar kullanılacaksa üzerine çıkacak kadar kaynar suda 12-15 dakika haşlanır. (Haşlama suyuna 1 adet limonun suyu ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı katılmalı) Konserve enginar kullanılacaksa, pişirmeden kullanılabilir. Diğer taraftan, kıvırcık ya da Akdeniz yeşilliği iyice yıkanıp süzüldükten sonra iri parçalar halinde doğranarak servis tabağına yerleştirilir. Üzerine elma dilimi şeklinde doğranmış olan enginarlar dizilip ortadan ikiye bölünmüş kiraz domatesler yerleştirilir. Portakalın kabuğu en az 2 santim kalınlığında soyulur. Böylece portakalın zar kısmı da çıkarılmış olacaktır. Portakal da kuşbaşı et formunda doğranıp salatanın üzerine yerleştirilir ve salata bir kenarda bekletilir. Sosun hazırlanması için; nane yaprakları, ince kıyılmış maydanoz, yeşil soğan, ılık su, mayonez ve hardal mutfak robotu ya da blendera aktarılır. Üzerine; limon suyu, sızma zeytinyağı, tuz ve karabiber eklenip iyice çekilir. Toz fesleğen ve kuru nane de katılır. Tüm malzemeler sulu bir püre elde edilinceye kadar çekilir. Hazırlanan sos salatanın üzerine gezdirilir ve salata hafifçe karıştırılarak servise sunulur.
Yazarın Tüm Yazıları