“Türbanlı Köşk’e de alışırız...”

Kanal D Ana Haber’in A&G Araştırma şirketine yaptırttığı Cumhurbaşkanlığı anketi, toplumun Erdoğan’ın Köşk’e çıkışını giderek kabullenmeye başladığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Adil Gür’ün yönetiminde A&G Araştırma şirketinin, Kanal D Ana Haber için yaptığı anket, 2007’de en çok merak uyandıran bir soruya yanıt niteliğinde, son derece ilginçverilerle dolu. Yanılma payı da yüzde 2.

 

Fazla ayrıntıya girmek istemiyorum, ancak şu veriler beni çok ilgilendirdi:

 

  1. ERDOĞAN KÖŞK’E ÇIKMALI MI?

 Yüzde 31.5 Evet

Yüzde 51.2 Hayır

 

İşin ilginç yanı, ankete yanıt verenlerin yaşları yükseldikçe, HAYIR diyenlerin oranı artıyor. Buna karşılık daha çok gençler, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına EVET diyorlar.

 

Bu soru’nun içindeki diğer ilginç rakam, Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı görmek isteyenlerin oranındaki artış. Daha önceki anketlerde, sadece yüzde 40’larda seyreden bu oran, şimdi yüzde 75’e kadar yükselmiş. Bu yükseliş herhalde Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkışıyla ilgili işaretlerin daha netleşmiş olmasından kaynaklanıyor.

 

Haberin Devamı

Hayır, çıkmasın” diyenlere sorulan “Neden?” sorusuna alınan yanıtların yüzde 60’ı, tamamen kimliği ile ilgili gerekçelere dayandırılıyor. Laik olmadığı, Cumhuriyet’e inanmadığı, Çankaya’yı iyi yönetemeyeceği söyleniyor.

 

  1. ERDOĞAN SEÇİLİRSE NE OLUR?

 

Anketin diğer önemli bölümü, Erdoğan’ın türbanlı eşiyle Cumhurbaşkanlığı’na çıkması durumunda neler olabileceği ile ilgili.

 

Yüzde 67 civarında alınan yanıt şöyle:

 

Gerilim olur, ancak atlatılır... Demokrasi çerçevesinde çözüm bulunur.”

 

Bu yanıt oranı, toplumun büyük bir kaos beklemediğini gösteriyor.

 

Yüzde 38’lik bir bölüm ise, ülke’nin kaosa sürüklenebileceğine (yüzde 26.6) hatta darbe olacağına (yüzde 11.7) inanıyor.

 

Haberin Devamı

Ankette darbebeklentisi oranının yüzde 11’lerde kalması, toplumun giderek değiştiğini de gösteriyor. Yine ilginçtir, ankete yanıt verenler arasında eğitim düzeyleridüşük olanlar “çözüm bulunur” derken, eğitim düzeyi yüksek kesimin “kaos ve askeri darbe” beklentisi daha fazla...

 

Eğer özetlememiz gerekirse, A&G Araştırma şirketinin anketinden benim çıkardığım sonuç şöyle;

 

AKPliler’in gönlü, Erdoğan’ı Çankaya’da görmekten yana, ancak Türk toplumunun önemli bir bölümü Erdoğan’a “Cumhurbaşkanlığı’na aday olma, Köşk’e çıkma, partinin başında kal” diyor.

 

Ancak, yine toplumun önemli bölümü Erdoğan’ın Köşk’e çıkması durumunda darbe veya kaos beklemiyor. “Ne yapalım, ona da alışırız” yaklaşımı genelde kabul görüyor.

 

Haberin Devamı

İşte bu günün getirdiği sonuç...

                                             *                               *                               *

 PAPA GEZİSİ NEDEN ÖNEMLİ?

 

Papa’nın 28 Kasım günü başlayacak 4 günlük Türkiye gezisi, neresinden bakarsanız bakın, bu ülkenin hem uluslararası ilişkileri, hem de kendi iç dengeleri açısından son derece önemlidir. Son 40 yıldır iki Papa ziyareti yaşadık ancak hiçbirinde sorun yaşanmadı. Bu defaki gezi ise, açıklandığı günden bu yana, giderek artan bir gerilim havası estiriyor. Bunun önemli bir bölümü dışardan, diğer bir bölümü de içerden kaynaklanıyor.

 

11 Eylül sonrasında, ne kadar görmezden gelinse dahi, Hıristiyan-İslam çatışması her gün biraz daha yaygınlaşıyor.Eskiden hangi sorunun altına baksak, karşımıza sol-sağ çatışması çıkardı; bugün İslam-Hıristiyan çatışması çıkıyor. İslam adına teröre başvuran, insan öldürenler ile Hıristiyan güçler çarpışıyor. Bosna’dan, Çeçenistan’a, Filistin’den Afganistan’a, Irak’tan İngiltere ve Türkiye’deki bombalama olaylarına kadar, son 20 yılımız giderek artan bir çatışma içinde geçiyor. Hıristiyan dünyası, Müslümanlar’ı birer terörist gibi görüyor. El Kaide’nin başını çektiği Siyasal İslam da, her fırsatı değerlendiriyor.

 

Haberin Devamı

Böyle bir ortamda, Vatikan’ın başına da 16. Benedict gibi son derece muhafazakar bir Papa geçti. Son konuşmasıyla İslam dünyasını ayağa kaldıran o Papa böyle bir ortamda,  Türkiye’ye geliyor. Son derece tehlikeli, riskli bir ziyaret olacak.

 

Üstelik, bu geziyi mahvetmek isteyenlerin sayısı da az değil. Her birinin ayrı bir niyeti var. Kimi, Türkiye’yi uluslararası alanda karalamak, kimi AB’den biraz daha uzaklaşmasını sağlamak, kimi de iç dengelerimizi bozmak için kolları sıvıyor. Her biri Türkiye’yi zor bir sınava sokmaya hazırlanıyor. Özetle, ülkemiz müthiş bir testten geçecek.

 

Gezi olaysız biterse, derin bir nefes alacağız.

 

Olayı geçerse, uluslararası medya’da “Türk’ler Papa’yı kovaladı” veya “Türkiye, AB kapısına bir kilit daha attı” manşetleri göreceğiz. Türkiye’nin iddia edildiği gibi hoşgörülü bir ülke olmadığı yazılacak. Kültürler arası çatışmanın Türkiye’de patlama yarattığı anlatılacak. Dünya TV’leri, Papa’ya karşı gösterilerle dolacak. Avrupa Birliği’nde yerimiz bulunmadığını iddia edenlerin sayısı artacak.

 

Haberin Devamı

İşte size iki olasılık... Seçmesi size ait.

 

Kimlerin bu ülkeye kötülükedeceğini göreceğiz. İster din adına, ister başka gerekçeyle, bu geziye gölge düşürecek olanların, bu ülkeyi sevmediklerini, aksine kötülüğünü istediklerini anlayacağız.

 

Papa ziyareti, herkes için önemli bir test olacak.

Yazarın Tüm Yazıları