TOBB, ‘Türkiye Konuşuyor’ diye yola çıkacak, anayasa için ‘eğilim’ belirleyecek

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen pazar akşamı Paris’e giderken, Başkan Yardımcıları Tanıl Küçük ve Murat Yalçıntaş’la birlikte, anayasa konusundaki çalışmalarını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, TOBB’un anayasa üzerindeki ilk çalışmasını 2000 yılında ortaya koyduğunu vurguladı:
- O dönemde yaptığımız çalışmalar kriz yüzünden gündem dışı kaldı.
Sonra diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelişlerini anımsattı:

TOBB, ‘Türkiye Konuşuyor’ diye yola çıkacak, anayasa için ‘eğilim’ belirleyecek

- 185 sivil toplum kuruluşu yeni anayasa için bir araya gelmiştik. Bu kez de gündemi 2008’deki AK Parti kapatma davası değiştirdi.
Ardından bugünkü durumun farkına dikkat çekti:
- Şimdi başta muhalefet partileri olmak üzere toplumun hemen tüm kesimleri, mevcut anayasanın Türkiye’nin önünü tıkadığı konusunda hem fikir. Toplum yeni anayasa istiyor.
Bu durumun anayasaya da yansıması gerektiğini vurguladı:
- Hazırlanacak yeni anayasa, 72 milyonun mutabık kalabileceği bir metin olmalı.
Kendilerine umut veren bir başka noktanın altını çizdi:
- TBMM’de anayasa için “Uzlaşma Komisyonu” kuruldu. Bizi en çok umutlandıran da böyle bir komisyonun kurulabilmesi oldu.
- TOBB, yeni anayasa için neler yapacak? Bir metin mi yazacaksınız?
- Daha önce metin oluşturulmasına dönük çalışmalarımız oldu ama bizim işimiz anayasa metni yazmak değil. Biz, toplumun yeni anayasanın içeriğine dönük eğilimlerini ortaya koymak istiyoruz.
- Bunu nasıl yapacaksınız?
- “Türkiye Konuşuyor” başlıklı bir çalışma başlatıyoruz. En az 10 ilimizde 1000’er kişinin katıldığı “Türkiye Konuşuyor” buluşmaları yapacağız.
Hisarcıklıoğlu, bu konuda “Amerika Konuşuyor”u örnek aldıklarını belirtti:
- Gidilen illerdeki 1000 kişi, toplumun her kesimini yansıtabilecek şekilde seçilecek. Kürt milliyetçisinden imam hatip mezununa her görüşten insan olacak. Anayasanın “hassas maddeleri” de tartışmaya açılacak.
- Hedefiniz ne?
- Toplumun anayasa konusundaki “ortak aklı”nı masaya koyabilmek.
Yeri gelmişken demokrasinin gereğini anımsattı:
- Demokrasi, çoğunluğun azınlığa tahakküm etmediği bir düzendir.
- “Türkiye Konuşuyor” programlarını kim, nasıl yapacak?
- Ekipleri biz oluşturacağız. Her ile 10’ar kişilik moderatör ekibi gidecek. 1000 kişi, 100 masaya dağıtılacak. Gidilen illerde söz konusu buluşma için spor salonları kullanılacak.
- 1000 kişinin görüşlerini ortaya koyması nasıl sağlanacak?
- Danışman ekibimiz yeni anayasanın içeriğine dönük sorular hazırlayacak. Toplanan 1000 kişiye bu sorular yöneltilecek, elektronik ortamda yanıtları alınacak.
- O buluşmalara TOBB Başkanı olarak siz de katılacak mısınız?
- İlkine biz de katılacağız. Deneme olacağı için basına kapalı tutacağız. Sonra, oluşturulan ekipler belirlenen illerde buluşmaları gerçekleştirecek.
- Çıkan sonucu kamuoyuyla paylaşacak mısınız?
- Çıkan sonuç anayasa metni yazmak olmayacak. Oluşan “ortak akıl” metni, “eğilim” kamuoyuna da sunulacak. Ayrıca anayasa metnini yazacaklara da ulaştırılacak.
- Soruların hazırlanmasında TBMM’de oluşturulan “Uzlaşma Komisyonu”nun katkısı olacak mı?
- Hayır... Bu işi tümüyle kendi kuracağımız ekiplerle yürüteceğiz. Aksi halde güdümlü iş yapmış görüntüsü verebiliriz.
TOBB’un “Türkiye Konuşuyor” projesi sadece 10 ilde gerçekleşse bile, ulaşılacak kitle 10 bin kişiyi bulacak...
10 bin kişinin sorulara vereceği yanıtlar toplumun “ortak aklı”nı yansıtmaya yardımcı olacak...

Acıbadem’in satışında 2.1 milyar doları bulduk

ACIBADEM Sağlık Hizmetleri’nin yüzde 75’inin Malezya-Japon Mitsui ortaklığının Integrated Healtchare Holding’e (IHH) satış işleminin 1.7 milyar dolarlık toplam değer üzerinden tamamlanması üzerine bazı okurlardan soru geldi:
- Siz bu işlemin 2.1 milyar dolarlık Mey İçki satışını değer olarak geçeceğini yazmıştınız. Neden böyle oldu?
Soruyu yöneltmek üzere önce Acıbadem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar’ı aradım. Aydınlar’ın Singapur’dan dönüş uçağında olduğunu öğrenince, Acıbadem’deki yüzde 50 hissesini IHH’ya devreden Abraaj Capital’in Kıdemli Ortağı Selçuk Yorgancıoğlu’nu aradım:
- Bu tür işlemlerde toplam bedel, hisse değeri artı şirketin taşıdığı borç üzerinden hesaplanır. Şirketin taşıdığı borçlar da dikkate alındığında işlem toplamı 2.1 milyar doları rahat buluyor. Belki de geçiyor.
Yorgancıoğlu, hisse devir işlemlerinin tamamlanmaması nedeniyle tam rakamları paylaşamadığını aktarıp, ekledi:
- Ayrıca, doların 1.90 TL’ye çıktığı bir dönemde bu işlemi gerçekleştirmiş olduk. Mey İçki işleminin tamamlandığı dönemle bugün arasında ciddi bir kur farkı oluşmuş durumda. Yani, bu işlemi Mey İçki’yle aynı kur düzeyinde tamamlamış olsaydık, o zaman 2.1 milyar doları rahatlıkla geçebilirdik.
Yorgancıoğlu, işlemin büyüklüğünün altını bir kez daha çizdi:
- Acıbadem hisselerinin yüzde 75’inin IHH’ya satışı, gelişmekte olan ülkeler içinde ve Avrupa pazarında ön sıralarda yer alan bir işlem oldu.
1981 yılında mali müşavir olarak iş hayatına atılan Mehmet Ali Aydınlar’ın 1993’te kurduğu Acıbadem’i taşıdığı borçla birlikte 2.1 milyar dolarlık değere ulaştırması, önemli bir başarı öyküsünü ortaya koyuyor...

10 bin 500 kadın, 10 bin 500 genç girişimci istiyoruz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen pazartesi gecesi Döysa’dan kiraladıkları uçakla Paris’ten dönerken Türk-Fransız Ticaret Derneği Başkanı Zeynep Necipoğlu’na sordu:
- TOBB çatısı altındaki “Kadın Girişimciler Kurulu”na üye misiniz?
- Hayır, değilim...
Bunun üzerine TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ile TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş’a döndü:
- Türkiye’nin en büyük odaları olarak sizlere görev düşüyor. Hem kadın girişimcilerle, hem de genç girişimcilerle irtibata geçelim. İki kurulun da kadrosunu büyütelim.
- Şu anda Kadın Girişimciler Kurulu ile Genç Girişimciler Kurulu’nun kaç üyesi var?
- İki kurulun da ayrı ayrı 1500’er üyesi var. Kadın Girişimciler Kurulu’nun başkanlığını Aynur Bektaş, Genç Girişimciler Kurulu’nun başkanlığını da Ali Sabancı yürütüyor.
Ardından bu konudaki hedefini ortaya koydu:
- Her iki kuruldaki üye sayısını 10 bin 500’er kişiye çıkarmak istiyoruz. Böyle bir yapıya 2012 Nisan ayında ulaşmayı planlıyoruz.
Kadın girişimcilere önemli bir örnek verdi:
- Bir Müslüman kimi örnek alır? Peygamber efendimizi değil mi? Peygamber efendimizin eşi Hazreti Hatice annemiz, Mekke’nin önde gelen tüccarlarındandı. Hazreti Hatice annemizi örnek alalım, kadın girişimci sayısının artması için çalışalım.
Hisarcıklıoğlu, bu konuda valilerden farklı bir destek istedi:
- TOBB bünyesindeki Kadın Girişimciler Kurulu ile Genç Girişimciler Kurulu başkan ve yöneticilerini illerinizin protokol listesinde ön sıralara alın.
Girişimcilik konusunda son attıkları adıma dikkat çekti:
- TOBB bünyesindeki sektör meclislerine en son Girişim Sermayesi Meclisi’ni de ekledik. Başkanlığını eski bakanlarımızdan Vehbi Dinçerler’in oğlu Göktekin Dinçerler yürütüyor.
TOBB’un Nisan 2012’ye kadar 10 bin 500 kadın, 10 bin 500 de genç girişimciye ulaşma hedefi, ciddi bir hareketlenme yaratacak gibi görünüyor...
Yazarın Tüm Yazıları