Testisimde şişlik var

G.ALPAN/İSTANBUL

SOL
testisinizin üstünde yumak tarzında hissettiğiniz şişlik, tıp dilinde varikosel olarak adlandırılan testis toplardamarlarının varisleşmesi olayıdır.

Varikosel çok ileri derecede ise testisin, sperm hücresi üretme yeteneğini olumsuz yönde etkileyerek kısırlığa neden olabilir. Ancak bu arada kısırlık ile cinsel güçsüzlüğün ayrı şeyler olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Bir insan kısır olmasına, yani eşini hamile bırakacak durumda olmamasına rağmen çok başarılı bir cinsel yaşam sürebilir. Bu bilgiyi halk arasında zaman zaman ortaya çıkan karışıklıklar nedeniyle ekledim.

Siz, bir ürolji uzmanına başvurarak muayene olun, Doktor muhtemelen spermiogram tahlili yaptıracaktır. Eğer tahlil normal çıkarsa, varikoseli hiç sorun etmeyin. Eğer sperm sayı ve kalitesinde düşüklük varsa, doktor bu durumu bir ameliyatla düzeltmeyi önerecektir.

İlaç, cinsel gücü etkiler mi?

K.ASLI./ANKARA

KALP
hastalığınızı tedavi amacıyla kullanılan ilaçların cinsel güçle ilgili bir sorun yaratması söz konusu değil. Yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ile hem yüksek tansiyon hem de bazı tür kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan beta bloker grubu ilaçlar bazen cinsel güç azalması yapsa da sizin ilaçlarınızın arasında bu gruptan bir ilaç yok.

Ensülin tedavisi gerekir

D.DEMİRCAN/İSTANBUL

16
yaş gibi çok genç bir dönemde başlayan şeker hastalığı, tıp dilinde Tip 1 diyabet olarak adlandırılır. Juvenil diyabet olarak da anılan bu hastalıkta vücudun kendi ensülinini yeterli miktarda üretme yeteneği bulunmaz. Bu nedenle mutlaka dışarıdan ensülin kullanılması gerekir. Sizde uygun tedaviye geçilmesinde gecikildiği için, şeker hastalığının kontrol altında tutulmadığı zamanlarda ortaya çıkabilen sorunlar belirmeye başlamış.

Tip 1 diyabet, çok daha titiz takibi gerektirir. Ensülin dozları çok iyi belirlenmeli, iğne yapılan yerler sürekli değiştirilmeli, ilacın tazeliği ve saklama koşulları sıkı takip edilmeli, hastalığın neden olabileceği ek sorunlar belirli aralıklarla kontrol edilmeli, yemek miktarları ve zamanı çok düzenli olmalıdır.

Bu konuda hizmet vermekte olan klinikler ve derneklerle bağlantıda kalmakta yarar var.
Yazarın Tüm Yazıları