Teknolojiyi giymek isteyecek miyiz?

Her dönemin popüler bir teknoloji oluyor. Geçen yıldan beri de “giyilebilir teknolojiler” dilimizden ve gündemimizden düşmüyor. Akıllı saat modelleri ve Google Glass’la sık sık haberlere konu olan bu teknolojinin kapsamı çok daha geniş olsa da magazinsel konular bu ikisinden çıkıyor. Geçen ay akıllı yüzük fırtınası esti medyada tabi onu da hatırlayalım.

Haberin Devamı

San Francisco’da her yıl düzenlenen Google IO’nun geçen seneki etkinliğinde Google Glass’ı test etme şansım olmuştu. O günlerde bile San Francisco sokaklarında (dizisini hatırladım böyle yazınca) Google Glass’lı insanlarla karşılaşmak mümkün hale gelmişti. Şimdiyse sayı daha da artmış durumda ürün henüz satışa çıkmamış olsa da…

Bu kısıtlı sayıda kullanıma rağmen Amerika’da bir Google Glass paniği aldı yürüdü. Önce bazı restoran ve barlarda yasaklanan Google Glass’la geçtiğimiz hafta sinemaya gitmeye çalışan bir ABD vatandaşı FBI tarafından gözaltına alındı. Gözaltının sebebi ise Google Glass’la sinemaya giden kullanıcının korsan olarak filmi videoya çekmiş olabilme ihtimaliydi. Numaralı gözlük kullandığı için Google Glass’ı güzlüğüne monte eden kullanıcının masum olduğu 3 saatlik sorgudan sonra anlaşılmış. Birkaç ay önce de Google Glass’ı direksiyon başında kullanan bir sürücü ABD’de trafik polislerince ceza almış ve uzun bir süre bu olay gündemden düşmemişti. Benzeri örneklerin ülkemize uyarlayarak şimdiden komik karikatür fikirleri ortaya çıkarabiliriz.

Şirketler ürünleri geliştiredursun, asıl önemli soru şu: Kullanıcılar bu ürünleri satın alacak mı? Diyelim teknolojiye ilk sahip olmaya gönül vermiş bir kesim satın aldılar; gerçekten muntazam kullanacaklar mı? Google Glass’la sosyal ortamlarda yer almak, elde bir video kamerayla yürüme tedirginliğini salacaktır çevreye. Mahremiyet tartışmaları Google Glass’la başladı ve artarak devam edecek.

Sevgilinizle yemek yerken, yan masadan size bakan Google Glass’lı kişinin o sırada videonuzu veya fotoğraflarınızı çekmediğini bilemezsiniz. Eminim bu şüphede rahatsız olmayacak kimse yoktur. Hiç öyle bir amacınız olmasa bile sırf gözünüzde Google Glass var diye çevrenizden bu rahatsız edici bakışları almak istemezsiniz. Giyilebilir teknolojileri giyinmek isteğini kamçılayan ve huzursuz eden pek çok ayrıntı var şu anda. Halledilmesi de bir hayli zor görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları