Instagram hesabınızı güvende tutmanın yolları

Son günlerde Instagram hesaplarıyla ilgili sürekli bir 'hack'lenme haberi alıyorum. Yakından tanıdığım arkadaşlarımın bazıları da bu siber saldırganların hedefi olmaktan kurtulamadı. Kurbanların hesaplarını çalmanın yöntemi de genelde aynı ve dikkatli davranmadığımız durumlarda hesabımızı saniyeler içinde başka birine kaptırmamız işten bile değil.

Haberin Devamı

Instagram, Facebook çatısı altında uzun yıllardır varlığını sürdüren ve gün geçtikçe büyüyen bir platform. Güvenlik cephesinde de pek çok özellik sunan şirket, buna karşın kullanıcıların hesaplarını çaldırmasını bir noktaya kadar önleyebiliyor.

Son günlerde hesabı çalınanların sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Öyle ki, hesaplar çalındıktan sonra da bu çalıntı hesaplar üzerinden yeni bir vurgun için siber saldırganlar başka kurbanlarına yöneliyor. Peki bu saldırılardan korunmak için ne yapmak gerekiyor?

Instagram'ın bu konuda kullanıcılarına bir dizi önerisi var ve bu platformda bir hesabı olan herkesin bu noktalara çok dikkat etmesi gerekiyor.

Instagram'dan konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada şu satırlara yer verilmiş:

"Bazı kullanıcılarımız, kendini Instagram gibi gösteren hesapların direkt mesaj üzerinden hesap ve şifre bilgilerini paylaşmalarını istediğini bildirdi. Bu durum bir şifre tuzağı (phishing) örneği ve kötü aktörlerin, insanların e-posta ve sosyal medya gibi hesaplarına erişim sağlamak için sıkça kullandıkları bir yöntem. Bu kötü aktörler, insanları mesajlara yanıt vermeye veya zararlı bağlantılara tıklamaya teşvik etmek adına taktiklerini devamlı değiştiriyor ve geliştiriyor. Kötü aktörleri platformumuzdan uzak tutmak adına teknolojimizi sürekli geliştiriyoruz ve insanları şüpheli bağlantılara tıklama konusunda dikkatli olmaya ve uygun aksiyonu alabilmemiz adına şüpheli mesajları bildirmeye teşvik ediyoruz."

Haberin Devamı

Instagram'ın açıklamalarına bakıldığında kurbanların daha çok 'phishing' denilen şifre tuzağına düştüğü dikkat çekiyor. Bu noktada Instagram kendi önlemlerini alsa dahi kullanıcı olarak güvenilir olmayan hiçbir link'e tıklamamak gerekiyor.
Instagram hesabınızı güvende tutmanın yolları
Bu noktada kendi başıma gelen bir olayı size anlatmak istiyorum. Instagram'da bir sahte profil oluşturan siber saldırgan, 'fake' yani sahte hesap olduğu anlaşılmasın diye takip ettiği ve takipçi sayısını orantılı yansıtıyor. Yani hesap dün açılmış ve bugün size yazmış bir hesap görüntüsünde değil. Bu nedenle gerçek bir hesap olma ihtimali aklınıza yatıyor. Bana atılan mesajda kadın haklarıyla ilgili bir oylama yaptıklarını, kendisini X derneğinin üyesi olduğunu ve imza toplar gibi kadına şiddete karşı oy vermem istendi.

Haberin Devamı

Ve elbette DM'de verilen link ile birlikte bu link'e tıklamanız halinde Instagram kullanıcı adı ve şifrenizi girerek oy atmanız gerektiğini görüyorsunuz. Yani kendi elinizde şifrenizi sizden almaya çalışıyorlar. Şifreyi bu sahte internet sitesine girdiğiniz anda hesabınızı kaybediyorsunuz. Aslında işlem bu kadar basit.

Bu saldırı yöntemi elbette yeni değil. Ancak dolandırıcılar, farklı kılıklara bürünüp gerçek birey gibi size ulaşmaya çalıştığından dikkatsiz davranmamız halinde hesabımızı çaldırabiliyoruz.

Bu noktada Instagram'ın kullanıcılarına önerileri ise şöyle:

Para talep eden, hediye sunan veya hesabınızı silmekle tehdit eden mesajlara güvenmeyin.

Instagram veya Facebook’tan gelen mesajlar yalnızca @mail.instagram.com, @business.fb.com, @support.facebook.com veya @mail.facebook.com adreslerinden gelir.

Instagram’dan olduğunu iddia eden şüpheli bir e-posta veya mesaj alırsanız bağlantı veya eklere tıklamayın.

Şifrenizi, kimlik numaranızı veya kredi kartı bilgilerinizi isteyen mesajlara yanıt vermeyin.

Şifrenizi asla başkalarıyla veya üçüncü parti uygulamalarıyla paylaşmayın.

Ek bir hesap güvenliği önlemi olarak iki faktörlü kimlik doğrulamasını açın. İki faktörlü kimlik doğrulamasını ayarladıysanız birisi hesabınıza tanımadığımız bir cihazdan giriş yapmaya çalıştığında bir bildirim alırsınız veya özel bir giriş kodu girmeniz istenir.”

Yazarın Tüm Yazıları