Google I/O etkinliğinde öne çıkanlar

Google'ın uzun bir süredir beklenen etkinliği nihayet başladı. İlk gün ise oldukça hareketli geçti. İşte etkinlikte öne çıkan ve milyonlarca kullanıcıyı yakından ilgilendiren yeni Google ürün ve servisleri...

Haberin Devamı

Google, pandemi şartları nedeniyle Google i/o etkinliğini bu yıl internet üzerinden gerçekleştirdi. Etkinliğin internetten yapılması ile birlikte etkinliği canlı takip etmek isteyenler de ücretsiz olarak Google i/o etkinliğini izleme şansı yakaladı. 

Öncelikle Android 12 ile başlayalım. Google'ın mobil işletim sistemi Android, yeni yüzüyle karşımıza ilk kez çıkmış durumda. 

Android 12, görsel açıdan neredeyse baştan aşağı yenilendi. Artık kişiselleştirilebilir  bir deneyim sunmayı amaçlayan Google, özel bir renk paleti ve yeniden tasarlanmış widget’larla telefonunuzu tarzınıza uygun şekilde özelleştirmenize izin verecek. 

Duvar kağıdınızı tarayarak hangi renklerin daha baskın olduğunu görebilecek olan Android 12, bu renkleri uyumlu bir şekilde işletim sistemine uygulayacak. böylelikle duvar kağıdı, kilit ekranı, ses kontrolleri, ve bildirim çubuğu bir arada çok daha iyi gözükecek. 
Google I/O etkinliğinde öne çıkanlar
Bir Android 12 cihazı alıp aldığınızdan itibaren uyguladığınız  dokunma ve kaydırma işlemleri, sistemi daha canlı hissetmenize olanak sağlayacak. Şirket uygulanılan animasyonlar sayesinde çok daha canlı bir deneyim sunacak. 

Haberin Devamı

Android ile çalışan cihaz sayısı 3 milyarı aştı 

Google i/o etkinliğinde Android cihazların ne kadar büyük bir kitleye ulaştığı da vurgulandı. Yapılan açıklamada bugün itibariyle Android yüklü cihazların sayısının 3 milyarı aştığı kaydedildi. Müthiş bir rakam. 2017 yılında bu rakam 2 milyar seviyelerindeydi ve 4 yıl gibi kısa bir sürede Google, bu sayıyı 1 milyar daha artırmayı başarmış. 

Telefon ve diğer pek çok cihazda kullanılan Android'in tabletlerdeki kullanım alanı da hayli geniş. Yapılan açıklamaya bakıldığında 250 milyonu aşkın tablette Android işletim sisteminin kullanıldığı görülüyor. Bu beklentilerin çok üzerinde bir rakam. Google i/o'da daha büyük ekranlı cihazlara olan ilginin günbegün arttığına vurgu yapılıyor. Bu da önemli bir nokta. 

Google ve Samsung, giyilebilir cihazlar için işbirliğine gidiyor 

Haberin Devamı

Etkinlikte dikkat çeken bir başka nokta da Google ve Samsung'un işbirliğini güçlendirme kararı oldu. Halihazırda uzun yıllardır Google ile güçlü bir bağı olan Samsung, ürünlerinde Google çözümlerini kullanırken, akıllı saatler söz konusu olduğunda ise kendi mobil işletim sistemi Tizen'i kullanıyordu. Google da Wear OS ile uzun yıllardır yoluna devam ediyor. İşte tam bu noktada meydana gelen ayrım, Google i/o etkinliğinde sona ermişe benziyor. 

Apple Watch ise akıllı saat pazarının uzun yıllardır hakimi konumunda bulunan Apple'a karşı Google ve Samsung, bu tarafta da güçlerini birleştiriyor. Farklılıklar bir yana bırakılarak geliştiricilerin hem Tizen hem de Wear OS üzerinde çalışan uygulama geliştirmeleri adına ortak bir platform ortaya çıkacak. Yani Google ve Samsung, saatler ve diğer giyilebilir cihazlarda kullanılan işletim sistemleri için ortak hareket edecek. 

Haberin Devamı

Ekranı katlanabilen telefonlar için de birlikte hareket edecekler 

Samsung ve Google ortaklığı, ekranı katlanabilen telefonlar özelinde de devam edecek. İki şirket, katlanır ekranların Android ile etkileşimini iyileştirmek için birlikte çalışacak. Ekranı katlanabilen telefonların sayısının günbegün artmaya başlamasıyla birlikte ikilinin bu kararı da önemli bir dönüm noktası olabilir.
Google I/O etkinliğinde öne çıkanlar
Gün geçtikçe kullanımı artan akıllı televizyonlar, Android ekosistemini de büyütmeyi sürdürüyor. Google, Android TV işletim sisteminin Chromecast için Google TV'nin yanı sıra akıllı TV'ler gibi diğer platformlar da dahil olmak üzere aylık 80 milyondan fazla aktif cihaza ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Google ayrıca, uzaktan kumanda özelliklerini doğrudan Android'e eklediğini de duyurdu. Böylece kullanıcılar mevcut uzaktan kumandaları kaybolsa bile TV'lerini kontrol edebilecekler.  Bu yılın ilerleyen günlerinde kullanıma sunulacak olan bu özellik, kullanıcı adlarını ve şifreleri yazmayı da kolaylaştıracak.

Google dijital araba anahtarı geliştiriyor

Google, araç sahiplerinin Android akıllı telefonlarını kullanarak bir aracı kilitlemelerine, kilidini açmalarına ve çalıştırmalarına olanak tanıyan bir dijital anahtar geliştirmek için BMW ve diğer otomobil üreticileriyle birlikte çalıştığına dikkat çekti. Dijital anahtar, şirketin mobil işletim sisteminin en son sürümü olan Android 12'ye gelen birçok yeni özellikten biri olacak.
Google I/O etkinliğinde öne çıkanlar
NFC teknolojisini veya yakın alan iletişim özelliğini etkinleştiren araba modellerine sahip olan tüketiciler, telefonlarını kapıya dokundurarak arabalarının kilidini açabilecekler. Telefon, kullanıcının arabasında tipik olarak kapı kolunda bulunan bir NFC okuyucu ile iletişim kuruyor. Google, kullanıcıların arabayı ödünç almaları gerektiğinde araba anahtarlarını güvenli ve uzaktan arkadaşlarıyla ve aileleriyle paylaşabileceklerini de söylüyor.

Haberin Devamı

Google i/o'da dikkat çeken gelişmelerden biri de şifreler üzerine geliştirilen yeni bir sistem. Chrome tarayıcısı için şifrelerinizden birinin güvenliği ihlal edildiğinde sizi uyaran ve ardından Google'ın Duplex teknolojisinin yardımıyla şifrenizi otomatik olarak değiştirmenize yardımcı olan yeni bir özellik duyuruldu. 

Bu özelliğin henüz her site için işe yaramayacağını da belirtmekte fayda var. Daha çok bu özellik Twitter dahil az sayıda uygulama ve web sitesinde çalışacak, ancak gelecekte başka sitelere de yayılacak.

Google i/o’da duyurulan tüm gelişmeler elbette bunlar değil. Ancak dikkatimizi çeken duyuruları bu yazıda toplamaya çalıştık.

Yazarın Tüm Yazıları