Tatilin arkası depresyon olmasın

Peşpeşe gelen resmi, yaz, dini bayram tatilleri bitti... Tatil anlayışınız ne olursa olsun, dönüşü zordur bilirim. Üstelik önümüz sonbahar ve kış. Karanlık, melankolik, soğuk günlerin, aralıksız yağan yağmurun insanı değilseniz işiniz daha bir zor.

Haberin Devamı

Tatil genellikle rutinden ayrılmak, mutluluk ve huzur demek. Trafiğe girmeniz, oraya-buraya koşturmanız gerekmez. Ama evinize dönüp, gerçeğinizi yaşamaya başlayınca, uyum sağlamak zor olabilir. İşe bedeniniz gitse de ruhunuz başka yerde kalır. Biriken işler sizi beklerken, kafanızda tası tarağı toplayıp başka coğrafyalara göç etmek, mesela bir lokanta veya pansiyon işletmek gibi fikirler uçuşur. Hele hele iyi bir tatil yaptıysanız, adapte olmanız daha zor olur. Geçen günler yaranıza her zaman merhem olmaz. Tam tersine başka bir gerçekle yüzleşirsiniz. Hayatta bu kadar köklü değişiklikler yapmak pek o kadar kolay değil! Bu döngüye uyum sağlamak bazen mümkün olmuyor.
Sonbahar faktörünü de gözardı etmeyelim. Sonbahar başladı ve biyolojik ritmimiz değişiyor. Havaların serinlemeye başlamasıyla güneş ışınlarının etkisi azalacak. Bu anksiyete (sıkıntı), depresyon gibi ruhsal problemlerin sıklığını artıracak.
Unutmayın, tatil sonrası uyku bozukluğu, yorgunluk, sinirlilik, karamsarlık, konsantrasyon sorunu yaşıyorsanız depresyona giriyorsunuz veya girdiniz bile. Başetmenin yollarını arayın.

Haberin Devamı

İŞE BİRDEN DALMAYIN

Tatil sonrası depresyon yaşamamak için:
* Yıl içinde bir uzun tatil kullanmaktansa, daha kısa ama daha sık ufak tatiller yapın. Böylece tatil havasına girmeyip, gerçekten tamamen kopmadan rahatlayabilirsiniz.
* Tatilden dönüşte sizi bekleyen tüm iş ve sorunlarla bir anda ilgilenmeye çalışmayın. İşleri birkaç güne yayıp, planlı şekilde çalışıp üstesinden gelin.
* Tatilde yapmaktan hoşlandığınız, sizi rahatlatan şeyleri yapmaya da devam etmeye çalışın. Tembel tembel yatmak, kitap okumak, çıkıp yürümek gibi.
* İşkolikler yokluklarında işlerin nasıl yürüdüğünü görmeye zaman ayırmalı. Fazlaca kişisel sorumluluk aldıklarını, kendilerine fazlaca yüklendiklerini anlamaya çalışabilirler.
* Tatil planınızı öyle bir ayarlayın ki döner dönmez işe başlamayın. Mesela tatilden pazar günü dönüp, pazartesi işe başlamak depresyon olasılığını artırır. Evdeki hayatınıza alışabilmeniz için kendinize birkaç gün zaman tanıyın.
* Tatiller de biter! Eğer tatiliniz sonsuz olsaydı, zaten muhtemelen çekiciliğini yitirecekti. Bu nedenle sürekli tatilde olmanın olumsuz yanlarını düşünmek, depresyonu atmanızda faydalı olacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları