Tatilde hamile kalmak istiyorsanız da istemiyorsanız da önlem almalısınız

İstenmeyen gebeliklerin en sık oluştuğu ortamlardan biri de tatiller. Ama hem istemiyor, hem de önlem almıyorsanız, hoşa gitmeyecek sürprizler tüm yaşamınızı değiştirebilir. Gebeliği istiyorsanız sorun yok. Tam tersi durumda ise tatilden en az bir ay önce ciddi önlemler almaya başlayın. Seyahate çıkmadan gebelikle ilgili kararlarınızı vermenizi ve yola çıkmadan doktorunuzla bunun detaylı olarak tartışmanızı öneriyoruz...

BEBEĞE HAZIRSANIZ

Yukarıdaki grubun aksine bebek planlıyorsanız, gebe kalmadan yine en az bir ay önce folik asit kullanımına başlayın. Folik asit kullananların bebeklerinde nöral tüp defekti denilen ve sinir sisteminde gelişim bozukluğyla kendini gösteren bir anomalinin daha az görüldüğü saptandı. Kızamıkçık, toksoplazma ve son yıllarda yaygın olarak taranan sitomegalovirus gibi hastalıklara bağışıklığınız olup olmadığına baktırın. Eğer bu hastalıklara bağışıklık yoksa tedbir alınabilir. Örneğin kızamıkçık aşısıyla bağışıklık kazanılabilir. Yine önlem alınması gereken diğer bir konu hepatitler. Yola çıkmadan hepatit A ve B’ye bağışıklığınız olup olmadığına bakın. Bağışık değilseniz aşı yaptırın.

UZAKDOĞU’YA GİDECEKSENİZ BİR ÖNERİ DAHA

Uzakdoğu seyahati planlıyorsanız, gidilecek ülkedeki hastalıklarla ilgili bilgiyi mutlaka alın. Ülkemizde varolmayan ve bazı Uzakdoğu ülkelerinde bulunan mikro organizmalarla karşılaşılması gebeliğin ilk döneminde ateş, halsizlik, ishal gibi şikayetlere neden olabilir. Böyle bir durumda tanı ve tedavi gebelikten dolayı zorlaşabilir. Seyahat sırasında çiğ besinlerden uzak durun. Gebelik planlayan bir çiftte çiğ besin tüketimine bağlı dizanteri (yoğun ishal, kilo kaybı) kadının genel durumunu çok bozabilir. Gebeliğin erken dönem kusmalarıyla karışabilir.


Jinemed Kliniği kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Meriç Karacan’dan aldığımız bilgiye göre, gebe kalmak istemeyenler seyahate çıkmadan en az bir ay önce doğum kontrol yöntemlerine başlamalılar. Rahim içi aracın seyahatten hemen önce takılması uzun süren kanamaya yol açabilir. Bu da tatilin tadını kaçırır. Ayrıca rahim içi aracın ilk ay koruma olasılığı çok yüksek olmadığından, ek olarak başka bir doğum kontrol yönteminin de kullanılması öneriliyor.

Doğum kontrol haplarına da yine seyahate çıkmadan en az bir ay önce başlanmalı. Özellikle ilk kez kullanacaklarda henüz alışmadıklarından mide bulantısı, baş ağrısı, gerginlik ve damla damla kanamalar gözlenebilir. Bu da eğer doktorunuzdan uzaktaysanız sorunlara neden olabilir.

TAKVİME GÜVENMEYİN

Türkiye’de yaygın olan geriye çekilme yöntemi veya takvim ise zaten koruma etkileri düşük olduğu gibi seyahatlerde uygulamak daha da zorlaşabilir. Ayrıca iklim değişiklikleri, gerginlik ve yaşam tarzında değişiklikler yumurtlama günlerini değiştirebileceğinden takvim yöntemine güvenmeyin. Son yıllarda Türkiye’de de uygulanan koltuk altı implantları etkili bir yöntem. Bu da ilk başlarda düzensiz kanama yapabileceği için yine en az seyahatten bir ay önce takılmalı.
Yazarın Tüm Yazıları