Taşıt tutmasını engelleyen alet

Seyahatlerin tadını kaçıran önemli sorunlardan biri de taşıt tutması ve buna bağlı mide bulantısı. Sadece çocuklar değil, birçok yetişkinin de sorunu olan taşıt tutması, aslında bir hastalık değil.

Vücudun tepkisi. Hareket sırasında vücudumuzun denge sistemi olan iç kulakta meydana gelen değişiklikler, mide bulantısına yol açıyor. Tayvan’dan ithal edilen ve kola saat gibi takılan bir alet, mide bulantılarını engelliyor. Aletin yaptığı, bulantı sırasında mide kaslarında meydana gelen kasılma ritmini düzenlemek.

Nane şekeri, ilaç gibi önlemlerle mide bulantısını kontrol edemeyenler için önerilen I-Trans DM800 adlı alet, mide ritmini normale döndürmek için bileğin altında bulunan medyan sinirine hafif elektriksel uyarı gönderiyor. Bu elektronik uyarı, beyin ve mide arasındaki bulantı sinyallerini engelliyor. Aletin kola bulantıyı beklemeden takılması gerekiyor. 15-30 dakikada etkisini göstererek, midenin ritmini normale döndürüyor.
/images/100/0x0/55ead7d4f018fbb8f89a44c1
FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) onaylı alet, uçak, tren, araba, gemi gibi tüm taşıtlardan kaynaklı mide bulantılarıyla başetmede yardımcı oluyor.

Alet, bulantı başlamadan önce iletkenlik jeli sürülen kola takılıyor. İhtiyaç duyulduğu kadar kolda kalabiliyor. Jel, elektrotla cilt arasındaki iletkenliğin artırılmasına yardımcı oluyor. Böylece titreşimler sinirleri uyarıyor ve mide bulantısı kayboluyor. Yan etkisi bulunmayan alet, hamilelik, kemoterapi, sabah bulantılarında da kullanılabiliyor.

İLAÇ 1 SAAT ÖNCE İÇİLMELİ

Taşıt tutmasını önleyen ilaçlar var. İlaçları yolculuk başlamadan en az bir saat önce almak gerekiyor. Çünkü kusmalar ve mide hareketlerinin azalması nedeniyle taşıt tutması başladıktan sonra hastaya ağızdan verilen ilaçların etkisi yok. Yalnız taşıt tutmasını engellemek için alınan ilaçların genellikle konsantrasyon bozukluğu ve uyku hali yaptığını gözardı etmeyin. Araba kullanacaksanız içmeyin. Ayrıca kalp hastalarının, astımlıların, prostatı olanların ve glokomluların bu ilaçları almaları sakıncalı olabilir. Doktorlarına danışmalarında yarar var. Zencefilin de taşıt tutmasına iyi geldiği öne sürülüyor.

GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ İŞE YARIYOR

Güneş gözlüğü ve bir objeye konsantre olmak taşıt tutmasını azaltıyor. Ayrıca;

Kapalı ortamda bile güneş gözlüğü takın,

Çocuklara konsantre olacakları oyuncaklar verin.

Hafif ve sulu gıdalar yiyin.

Alkol almayın.

Taşıtın en az sallanan yerinde oturun (arabada ön koltuk, otobüste orta alt kısım, uçakta kanat kısmı).

Yüzünüz gidilen doğrultuda olsun.

Dışarıya bakarken, tek bir objeye odaklanmayın.

Ani baş hareketlerinden kaçının.

Uyuyun.
Yazarın Tüm Yazıları