Tarımın yükselen yıldızı Amasya

PAZAR günü Bağdat Caddesi’nde gezinirken ayakkabıcı Nine West’e uğradım.

Dükkánın genç yöneticisini yıllardan beri tanırım. O günkü yazımı ima ederek "Kiraz bahçelerini pek sevdiniz" dedi.

Gülüştük.

Hem kiraz bahçelerini sevdim, hem Amasya’yı.

Garanti Anadolu Sohbetleri sayesinde, illeri hem sorunlarıyla hem geleceğe dönük umutlarıyla tanıyıp okuyucuya aktarmak pek keyifli.

Anadolu Sohbetleri’nin 60’ıncı buluşmasının gerçekleştiği Amasya, Türkiye’nin en özel illerinden biri kuşkusuz.

Müze-kent tanımına en iyi uyan şehirlerimizden biri.

Osmanlı şehzadelerinin mutlaka bir dönem yaşadıkları yer olduğu için "Şehzadeler Kenti" olarak biliniyor.

Tarih, kültürün yanı sıra eğitim ve ekonomide de iddialı.

Hatay’a atanmış olan Vali Celalettin Lekesiz önderliğinde ilin "Stratejik Planı" çıkartılmış.

Plan çerçevesinde şimdiye kadar 449 proje belirlenmiş. Projeler "İl Karnesi" denen belgeyle izleniyor. Böyle bir şey Türkiye’de ilk kez uygulanıyor. Proje sorumlusunun karnesi iyi de olabiliyor, kötü de.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Sadece bir insanın pek çok şeyi değiştirebileceğine inanırım. Vali Lekesiz kıvılcımı çakmış, Amasya koşuyor.

Anadolu Sohbetleri’nde söz alan Amasyalılardan anladığım kadarıyla valinin tayini insanları mutsuz kılmış.

Önceki gün Merzifonkarası üzümünden verdiğim örnek gibi Vali Lekesiz tarıma da büyük önem vermiş.

Zaten kendisi de konuşmasında "Amasya tarım ve tarıma dayalı sanayinin yükselen yıldızı" diyor.

Bu yüzden 2007 ile 2011 yıllarını kapsayan "Tarım ve Kırsal Gelişim Stratejik Planı"nın hazırlanmasına da önayak olmuş.

Tarım Amasya için neden önemli?

Çünkü, Türkiye ortalaması yüzde 27 iken, Amasya’da istihdamın yüzde 61’i tarımda. İlin toplam arazi varlığının yüzde 44’ü tarım alanları. Avrupa Birliği, Tarım Fonu’nu uygulayacağı 13 noktaya Amasya’yı dahil etmiş.

Bu arada aşağıda değineceğim "Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği" de Amasya’nın vizyonuna büyük katkıda bulunuyor.

Yeşilırmak Havzası’nın kalkınmasında kadının rolü
/images/100/0x0/55ea8690f018fbb8f885b214
YELGİN Mesci ile Anadolu Sohbetleri sırasında tanıştık. Mesci, "Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği" Müdürü. DSİ başmühendisi olarak yıllarca görev yaptığı bölgeyi çok iyi tanıyor.

AB’nin hibe yardımları başlayınca, DSİ tarafından Yeşilırmak bölgesinin artılarını eksilerini incelemek için görevlendirilmiş.

Suyun "sürdürülebilir kalkınma" için ne kadar önemli olduğunu Türkiye’de en iyi bilenlerden biri Mesci.

Kısa adıyla YHKB 1997 yılında hayata geçirilmiş.

Yerel yönetimlerin kalkınma amacıyla ortaklaşa kurdukları ilk birlik.

Dört ili kapsıyor: Amasya, Tokat, Çorum ve Samsun.

Kalkınma Ajansları’
yla bir kafa karışıklığı olmasın.

Yeşilırmak Havzası
modelinden yola çıkarak kurulan Kelkit Havzası, Menderes Havzası gibi oluşumlar Kalkınma Ajansları’ndan farklı bir konumda.

Mesci’ye tam olarak ne yaptıklarını sordum.

2007 yılından bu yana 181 adet AB projesi tamamlanmış. Bölgeye 23 milyon Euro tahsis edilmiş.

"İnsanlar proje konuşmaya başladı. KOBİ’lerin kapasitesi arttı. Piyasaya yeri ürünler sunmaya başladılar" diyor Yelgin Mesci.

Hayata geçirilen projeler çerçevesinde Çorum’da tıbbi atıkları bertaraf etme tesisi kurulmuş.

Tarım daha sıkı kontrol altına alınmaya başlanmış.

Turizmde "Yeşilırmak Havzası" destinasyonu çalışmaları başlamış.

Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat yurtdışı turizm fuarlarına birlikte katılmaya başlamış.

Dört il kendi sanal müzelerini oluşturmuş.

Mesci "Havzalar bize örnek aldı. Kalkınma Ajansları Yasası’nın hazırlanış sürecine deneyimlerimizi aktardık. Bölgenin sorunlarını 10 ila 15 yıl içersinde çözeceğimize inanıyoruz" diyor.

İki yılda dört yeni müze

SANIRIM Avrupa 2010
Kültür Başkenti unvanını Amasya, İstanbul’dan daha fazla hak etmiş durumda.

Duyunca oldukça şaşırdım. 2007 yılında 2 tane olan müze sayısı bugün 6’ya ulaşmış. 2011 yılına kadar da bu sayı 9’a çıkacakmış.

"Müze kent" diye anılan Amasya "Müzeler Kenti" olma yolunda.

2008 yılında, 12 bini yabancı olmak üzere 238 bin turist ağırlamış. Amasya’yı en fazla merak edenlerin başında Yunanlılar ve Polonyalılar geliyor.

Amasya ilk kez 5 yıldızlı oteller arasında "Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması"nı düzenlemiş.

Sevgili gurmemiz Ahmet Örs’ün dediğine göre 10 otelin yarıştığı organizasyon son derece başarılıymış.

"Bamya Dolması" gibi ilk kez denenmiş 40 yeni yemek Türk Mutfağı’na kazandırılmış yarışmada. Birinciliği ise Ayder Yaylası’nda tanımış olduğum Four Seasons Sultanahmet Oteli’nin şefi Mehmet Gök kazanmış.
Yazarın Tüm Yazıları