Sütte uluslararası oyuncu İzmir olacak

Türkiye’nin süt üretiminin yüzde 10’unu karşılayan İzmir’de sağlıklı süt üretimi ve tüketiminin artırılması için harekete geçildi. İlk etapta konunun tüm detaylarıyla masaya yatırılacağı zirve yarın Çeşme’de yapılacak.

Haberin Devamı

GEÇEN gün İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde yapılan basın toplantısıyla açıklandı... 21 - 23 Mayıs 2012 tarihlerinde Çeşme Altınyunus’ta 1. Ulusal Süt Zirvesi yapılıyor. Türkiye’nin en fazla süt üretilen ili olan İzmir’in hedefi büyük... İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Güldal, “Hedefimiz 2016’da yapılacak Dünya Süt Zirvesi’ni Türkiye’ye taşımak” diyor. Aslında bu bölgede sektörün 4 vizyonerinden söz etmek gerekiyor. Ahmet Güldal’ın dışında İzmir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (İDSYB) Başkanı Mehmet Çelikkaleli, İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (İKKYB) Başkanı Özer Türer ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük... Tabii bu alanda başka değerli ve öncü isimler de var, ancak söz konusu kişiler hem çok önemli kuruluşları hem de sektörel vizyonu temsil ediyorlar...

Haberin Devamı

Bu konuda başkentiz

Ahmet Güldal, “Bu zirvenin İzmir’de olması ayrı bir önem taşıyor. Çünkü Türkiye’de sütün başkenti İzmir’dir. Türkiye’deki sütün yüzde 9’u İzmir’de üretiliyor. Biz de en çok süt üretiminin yapıldığı bu kentte böyle ulusal bir etkinliğe imza atmaktan mutluluk duyuyoruz” diyor. Güldal,
“Ümit ediyoruz ki ulusal anlamda başlayan zirvemiz, uluslararası düzeyde devam eder. Ulusal Süt Zirvesi’ne dünyadaki süt politikalarının oluşmasında önemli payı olan Uluslararası Sütçülük Federasyonu Başkanı (IDF) Richard Doyle katılacak. IDF, her yıl süt üretiminin yoğun olduğu bir ülkede Dünya Süt Zirvesi’ni gerçekleştiriyor. Artık bundan sonra beklentimiz 2016 Dünya Süt Zirvesi’nin Türkiye’de ve tabii İzmir’de yapılması” diye ekliyor.

Büyük katma değer

Türkiye’de ulusal anlamda ilk kez yapılacak olan Ulusal Süt Zirvesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ulusal Süt Konseyi ve İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü katkılarıyla Platform Fuarcılık tarafından düzenleniyor. İDSYB Başkanı Veteriner Hekim Mehmet Çelikkaleli’ye göre, bu etkinlik Türk tarımı ve bölge ekonomisi açısından büyük fırsatlar taşıyor. Çelikkaleli, “Biz 10 binin üzerindeki üye sayımızla Türkiye’nin en büyük Damızlık Sığır Birliği konumundayız. Birlik olarak süt hayvancılığının önemi ve yarattığı katma değerin iyi anlaşılması yönünden Çeşme Zirvesi’ni destekliyoruz. En fazla sütü üreten İzmir olduğuna göre başarılı sektör yöneticilerimizin de işbirliği ile ilimizin ulusal ve uluslararası bir üretim, sanayi ve ihracat merkezi olmaması için hiçbir sebep yok” ifadesinde bulundu.
Sonuç itibarıyla, süt ve süt ürünleri sektörünün bütün taraflarını bir araya getirmesi beklenen Zirve’nin bu alanda önemli bir kilometre taşı olacağına şüphe yok. Aslında süt sektörü “tarım – sanayi – teknoloji” bütünleşmesi sürecinde en stratejik oyunculardan biri. İzmir gerek süt hayvancılığı potansiyeli gerekse sektörel vizyonerleri yönünden çok şanslı konumda. Ancak kamuoyunun da bu tabloyu artık iyi okuması gerekiyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜKBAŞIN ÖNEMİ

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer,  “Aynı zamanda koyun ve keçi sütüne de ilginin artması gerekiyor. İzmir olarak bu alanda da öncüyüz. Ulusal Süt Zirvesi, küçükbaş sütünün önemi ve tanıtımı bakımından da iyi bir vesile olacak. İzmir’in ulusal ve uluslararası bir süt hayvancılığı merkezi olabileceği vizyonunu ben de paylaşıyorum. 7 binin üzerindeki üyemizle bu sürece hazırız” dedi.

TÜKETİM ARTMALI

Tire Süt Kooperatifi Başkanlığının yanı sıra İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanlığını da sürdüren Mahmut Eskiyörük, “Sütün değerini ve faydalarını kamuoyuna iyi anlatabilirsek Türkiye’de çok şey değişir. Süt tüketiminin artması için tüm belediyeler, işadamları ve sivil toplum kuruluşları çalışmalar yaparak acil eylem planları hazırlamalı. Üretim hızla artıyor, elimizdeki sütü tüketemezsek bunun bedeli ağır olur. Bu anlamda karar alıcıların uygulayacağı politikalarla ortak akıl oluşturulmalı. Ulusal Süt Zirvesi’ni bu çerçevede iyi bir fırsat olarak görüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları