Şükrü Küçükşahin
Şükrü Küçükşahin
Şükrü KüçükşahinYazarın Tüm Yazıları

Spora tesis de var para da

GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile sohbet ederken kabinenin en şanslı üyesiyle konuştuğum düşüncesine kapılmadım değil.

Bunun nedeni Türkiye’nin son yıllarda spor alanında yaptığı yatırımlar.
Haklarını teslim etmeli; Kılıç’tan önceki bakanlar, Murat Başesgioğlu ve Faruk Özak bu alanda önemli adımların atılmasına öncülük ettiler.
Kılıç, çiçeği burnunda bir bakan olarak ev sahipliği yaptığı Trabzon 2011 Gençlik Olimpiyatı sonrası, Avrupa Olimpiyat Komiteleri Birliği Başkanı Patrick Hickey ve Genel Sekreter Raffaele Pagnozzi’den bir mektup aldı.
Tam bu nokta da Özak’ın, o olimpiyata büyük emek verdiğini, bakan olmadığı halde etkinlikler boyunca tam gün mesai yaptığını anımsatmamız bir görev.
Kılıç, mutlu bir yüz ifadesiyle okuduğu mektuptaki, “Sadece organizasyon olarak değil, tesislerin kalitesi ile de olağanüstü başarılı olarak yeni bir standart belirlediniz” cümlesine özel dikkat çekti.
TESİSLER OKULLARA AÇILIYOR
Son 10 yılda tesis konusunda büyük atılım yapıldığını söyleyen Kılıç, “Bu konuda en üst düzeydeyiz. Tesis sorunu da para sorunu da yok. Spor Genel Müdürlüğümüzün bütçesi 10 kat, Spor Toto’nun gelirleri 15 kat artırıldı” derken bir şeylerin eksik kaldığını ima edip şöyle konuştu:
“Bu çabaları, yatırımları, emeği artık başarıya yansıtmamız gerek. Başarıya yansıması da insan üzerinden olur. Dünya çapında sporcu çıkarabilecek kapasitemiz, altyapımız var. Bu amaçla daha başka neler yapmamız gerektiği konusunda üniversitelere, teknik kadrolara, sporculara, uzmanlara danışacağız. Hedefimizde tüm spor branşları olacak ama olimpik branşların biraz daha önde tutulması çok doğal görülmeli.”
Bakanlığa bağlı tüm tesisleri, kapalı spor salonlarını, statları okullara kullandıracaklarını bildiren Kılıç, okul takımlarını özendireceklerini, başarılı öğrencileri seçme şansı sağlayacak bir okul takımları arası organizasyonu hayata geçireceklerini aktardı.
Böylece ilköğretimden itibaren spora eğilimli gençleri takip etme, onlara daha iyi olanaklar sağlama konusunda önlem alınacağını sözlerine ekleyen Kılıç, “Beşikten başlayan bir spor anlayışı olacağını düşünün” dedi.
Yöresel spor eğilimleri ve ildeki tesisler dikkate alınarak gençlerin spor merkezlerinde buluşturulması, okullar arası seçmeleri geçen öğrencilerin kamplara çağrılarak özel olanaklara kavuşturulması da planlar içinde.
EV SAHİPLİĞİ İÇİN DAHA ATAK TUTUM
Sporun gelişmesinde seyir zevkinin bulunup bulunmadığının da önemli olduğunu anımsatan Kılıç, şöyle bir örnek verdi:
“Anadolu’da güreş festivalleri çok yaygın ve büyük ilgi çekiyor. Şehirde ise ilgi başka sporlara kayıyor; tenis, yüzme, basketbol, futbol gibi... ”
Hedefin, “En az bir spor dalını bilinçli olarak yapan insan” olması gerektiğinin altını da çizen Kılıç’a göre uluslararası spor organizasyonları spora ilgiyi ve seyir zevkini geliştirmeye büyük katkı sağlıyor.
Böylesi organizasyonlar yeni tesis yapma, mevcutlarını yenileme anlamına geldiği için de Türkiye, bu alanda daha aktif ve istekli davranacak.
Örneğin Türkiye, 2012’de bilek güreşinden atletizme, okçuluktan golfe kadar, şu gün itibariyle 9 dünya şampiyonası veya uluslararası önemli organizasyona ev sahipliği yapacak.
Bu nedenle sonraki tüm uluslararası organizasyonlar yakın izlemeye alındı.
Yazarın Tüm Yazıları