Sonbaharda kıyamet kopacak

“ANİ Tehlike, Üçüncü Adam, Beni Seven Casus, Kafkas Mahkumu” hemen ilk akla gelen Soğuk Savaş yıllarının casus filmleri. Ya da uzay ve denizaltı filmleri.

Haberin Devamı

Rusya ile Amerika, Almanya ile İngiltere, Rusya ile İngiltere, Almanya ile Amerika arasında özellikle İkinci Dünya Savaşı sırası ve sonrasında karşılıklı casusluk ve hile numaralarını anlatan filmler. Karşıdaki ülkenin canını propaganda ile acıtan filmler. Bir ara çok moda.

Bu tür filmlerden biz de nasibimizi alıyoruz, “Geceyarısı Ekspesi”, müthiş Türkiye aleyhtarı bir film, bizim de canımızı acıtıyor.

Filmi yapan firmaya değil, filmde imzası bulunan ülkelere notalar veriyoruz, protesto ediyoruz. Hatta, resmi yoldan Türkiye’nin tanıtımına ağırlık veren filmler, posterler, lobiler birbirini izliyor.

KURTLAR VADİSİ


Gündemde şimdi bir TV dizisi var. Kurtlar Vadisi. İsrail ile diplomatik ilişkilerimizin sarsılmasında rol oynuyor. Tartışma şimdi oraya kayıyor.

Kurtlar Vadisi casusluk, mafya oyunları, gizli örgütler ile onlar arasındaki çekişmeleri anlatıyor, film icabı, aşkla karışık.

Avrupa’da iki yüz milyon kişi izliyor. Çin’de 100 milyon kişi, Afrika ve Balkanlar’da yine milyonlarca kişi izliyor.

Kurtlar Vadisi son yıllarda Türkiye’de ve dışarıda en çok izlenen dizilerin başında geliyor. Sekiz yıldır ekranlarda. Şu sıralarda 175. bölümü oynuyor. Her bölüm 85 dakika ile 120 dakika arasında.

Bazı sahneleri İsrail’i kızdırıyor. Kızgınlık diplomatik gerilime yol açıyor.

TÜRKİYE - ORTADOĞU


Bu dizi nedeniyle, İsrail’in bizim büyükelçiye reva gördüğü davranış sonrasında, bu dizinin senaryosunu yazan Bahadır Özdener ile konuşuyorum. Özdener:
“Henüz ortada bir senaryo yok, ama bizim düşündüğümüz Kurtlar Vadisini Türkiye-Filistin-Orta Doğu kapsamında ela almak ve buna göre bir senaryo hazırlamak. Toplantılara başladık, şu anda ne yapacağımızı konuşuyoruz”.

Senarist Özdener’in bundan sonraki cümlesi daha merak uyandırıcı:

“Öyle bir senaryo hazırlayacağız ki, kıyamet kopacak”.

Muhtemelen İsrail-Filistin savaşının kirli yüzü, o sırada yaşanan casusluk öyküleri, insan öykülerine karışan devletler arası hesaplaşmalar.

Soru şu:

Barış döneminde propaganda filmleri çekilebilir mi?

İki yanıtı var. Evet, çekilebilir. Hayır, çekilemez.

Açık bir toplumda elbette çekilebilir. Çünkü, bunu yapan özel bir firma ve devletten bağımsız.

Ancak, karşı taraf bunu öyle görmüyor, kendisine yönelik kasıt arıyor.  Meselenin püf noktası da, bu.

Son yaşanan diplomatik gerilim sonrasında böyle bir dizinin rating patlaması yapacağı kesin. Ama bu patlama başka patlamalara yol açar mı?

Sonbaharda kıyametin kopmasını bekliyorum.

Haberin Devamı

Tütün işçisi vazgeçmiyor

Haberin Devamı

TÜTÜN işçisi günlerdir Ankara’da eylemde. Son yılların en uzun eylemlerinden biri.

Tütün işçileri bugün eşleriyle birlikte oturma eylemine geçiyor. Eyleme artık aileleri de katılıyor. Yarın Türk-İş öncülüğünde miting var.

Dün konuştuğum sendika başkanı Mustafa Türker:

“Bizim pes edeceğimizi sanıyorlar, sonuna kadar direneceğiz, hakkımızı alıncaya kadar eyleme devam edeceğiz”.

İktidar şu ana kadar tütün işçilerini görmezden geliyor, seçimde de tütün işçileri bugünkü iktidar partisini görmeyecek.

Yazarın Tüm Yazıları