Soğuk, alerjiyi tetikler

Kışın artan hava kirliliği ve soğuk hava alerjik hastaların hayatını güçleştiriyor. Aslında herkes bu koşullardan etkileniyor. Ancak bünyeniz alerjikse daha ciddi önlem almalısınız. Açık havada ağız, burun ve göz gibi organlarınızı koruyun. Soğuk havayı ağız ve burundan direkt almayın.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Soysal’ın verdiği bilgiye göre, çocuk, yaşlı ve kronik hastalığı bulunanlar kışın risk grubunda. Özellikle alerjik astımlılarda alerjenler, viral enfeksiyonlar (nezle, grip, farenjit), soğuk hava, kirli hava, sigara dumanı, ilaçlar (aspirin, ağrı kesici ve romatizma ilaçları), gıda katkı maddeleri, boya, cila, vernik, parfüm kokuları, stres gibi faktörler astım ataklarını tetikliyor. Soğuk havalarda odun, kömür ve diğer yanıcı maddelerin kullanımındaki artış, hava kirliliği yaratıyor. Egzoz gazı, fabrika dumanı gibi alerjenler alerji hastalarını olumsuz etkiliyor.

ASTIM KRİZİ ARTIYOR

Alerjik bünyelilerin kirli havayı soluması, zaten var olan duyarlılığı daha da artırıyor. Bunun sonucunda öksürük, nefes darlığı, hırıltı ile kendini gösteren astım krizleri ortaya çıkıyor. Solunum yollarında artan duyarlılık nedeniyle, mikropların solunum yollarına yerleşmesi daha da kolaylaşıyor. Bu nedenle sinüzit, bronşit, zatürre gibi enfeksiyonlar daha sık ortaya çıkıyor. Alerjik kişilerde, hava kirliliğinden etkilenen tek organ akciğer ve bronşlar değil. Göz ve burun da olumsuz etkileniyor. Hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde alerjik rinit (saman nezlesi) ve alerjik göz hastalıkları da artıyor.

SOLUNUM YOLLARI SOĞUĞA ÇOK HASSAS

Kirliliği oluşturan kimyasal parçacıklar göz ve burundaki hücreleri uyararak, alerjiyi tetikliyor. Bunun sonucunda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık, gözlerde sulanma, kızarıklık ve kaşıntı ortaya çıkıyor. Alerjik astımlı hastalar soğuk havaya maruz kaldıklarında kendilerini kötü hissetmelerinin sebebi, solunum yollarının soğuğa karşı aşırı derecede hassas olması. Bu durum mutlaka soğuk hava alerjisi olduğu anlamına gelmez. Soğuk havanın solunması, solunum yollarının kurumasına ve bu nedenle daralmasına neden olur. Ayrıca aşırı soğuk havalarda burundan nefes almak da oldukça zorlaşır. Astımlı kişilerin, ağız yolu ile nefes almaları durumunda alınan hava, solunum yollarının daha çok daralmasına sebep olur. Bu da, havanın solunum yollarına ulaştığında yeterli derecede ısıtılamamış olmasından kaynaklanıyor. Burun, solunum yollarının korunmasında önemli rol oynuyor. Burundan alınan hava nemlenerek, ısınarak ve tozlar tutularak geçtiği halde ağızdan alınan hava direkt olarak solunum yollarına ulaşıyor. Bronşların hassasiyetini artırıyor. Böylece alerjik bulgular tetikleniyor.

BÜNYENİZ ALERJİKSE

Hava kirliliği olan ortamlardan uzak durun

Kışın kalabalık kapalı ortamlarda uzun süre kalmayın

Sigara dumanından korunun

Sokağa çıkınca ağız, burun ve gözlerinizi koruyun. Ağız ve burundan direkt soğuk hava almayın.

Kışın yünlü atkı, bere ve kazak giymeyin.

Alerji belirtileri ortaya çıktığında hekim kontrolü ve önerisiyle lokal etkili kortizonlu spreyler, damlalar ve antibiyotik kullanın.
Yazarın Tüm Yazıları