Siz daha hisse senedi bastırmadınız mı

BU yazıyı, özellikle hisse senedi bastırmayan anonim şirket ortaklarının okumaları gerekiyor. Hatta, okumakla kalmayıp kesip saklamalarında da yarar var.

Vergi yasalarında yeralan bazı hükümler, anonim şirketlerin hisse senedi bastırmasını gerektiriyor. Daha doğrusu, hisse senedi bastırmanın çok önemli bir ‘‘vergi avantajı’’ var. Anonim şirket ortağı olanlar, eğer ‘‘şirketin hisse senetleri varsa’’ ve bu hisse senetlerini iktisap (edinme) tarihinden itibaren ‘‘bir yıl’’ geçtikten sonra satarlarsa, satıştan doğan kazanç gelir vergisine tabi tutulmaz.

Şirketin ‘‘hisse senetleri yoksa’’ yani hisse senedi bastırılmamışsa, ortağın hisse satışından doğan kazanç, (iktisap tarihinden itibaren kaç ay geçerse geçsin) Gelir Vergisi'ne tabi tutuluyor (GVK Mükerrer Md. 80/1). Bu nedenle biran önce hisse senedi bastırmak gerekiyor.

NASIL BASTIRILACAK?

Ülkemizdeki anonim şirketlerin, yüzde 99'u aile şirketi ya da eş, dost ve arkadaş şirketi. Bu şirketlerin hisse senedi bastırmaları da, ailenin nikah ve düğün davetiyesi bastırma işleri gibi kolay.....

Hisse senedi bastırmak isteyenler, nikah ve düğün davetiyesi bastırmak isteyenler ne yapıyorlarsa aynısını yapacaklar. Davetiye bastırmak için matbaaya gittiklerinde, matbaacı onlara bir katalog veriyor ve onların arasından seçim yaparak davetiye siparişi veriyorlar. Hisse senedi basımı da aynen böyle...

Hiçbir resmi yerden izin ya da onay almaya gerek olmaksızın, şirketin bir yetkilisi ya da görevlendirilen elemanı matbaaya gidip, hisse senedi kataloğuna bakıyor. Birini seçtikten sonra sipariş veriyor. Sipariş verirken, kaç liralık kupürler halinde ve varsa A serisi ve B serisi ayırımı yapılarak, basılacak hisse senedinin ayrıntıları belirtiliyor. Hisse senetlerinin basımında, hamiline veya nama ya da imtiyazlı olma durumlarını da belirtmek gerekiyor.

SONRAKİ İŞLER

Hisse senetleri, matbaadan teslim alındıktan sonra, hisse senedinin üzerine sahiplerinin ad ve soyadları ile ikametgah adresleri yazılır. Anonim şirketin yönetim kurulu başkanı ve bir yönetim kurulu üyesi tarafından imzalanır. Ardından, ortaklara imza karşılığı dağıtılır. Bu senetlerin, ortaklar pay defterine kaydedilmesi de gerekir.

Sermayenin tamamı ödenmediği sürece hamiline yazılı hisse senedi ya da ilmuhaber çıkartılamaz. Hamiline yazılı hisse senedi konusunda, yasalarımızda herhangi bir sınırlama yer almıyor. Şirketler, hisse senetlerinin yüzde 80'ini hamiline olarak bastırabilecekleri gibi, tamamını da hamiline bastırılabilirler.

Limited şirketlerde, hisseler kaç yıl sonra satılırsa satılsın, satıştan doğan kazanç gelir vergisine tabi. Anonim şirketlerde ise, iktisap tarihinden ‘‘bir yıl’’ geçtikten sonra satılan hisse senetlerinin kazancı, isterse 1 trilyon lira olsun gelir vergisine tabi değil. Hisse senedi bastırılmadığı durumlarda ise, şirket hissesi kaç ay ya da kaç yıl sonra satılırsa satılsın, satıştan doğan kazanç gelir vergisine tabidir.

Tüm bunları anlattıktan sonra, anonim şirket yetkililerine bir kez daha soralım;

‘‘siz daha hisse senedi bastırmadınız mı?’’
Yazarın Tüm Yazıları