Sivas’ta ne olmuştu

SİVAS Belediyesi’nce otelin önüne günler öncesinden yığılan ve daha sonra otelin içindeki aydın, sanatçı ve semahçılara yağmur gibi yağdırılan kaldırım taşlarını, yine belediye organizasyonu ile hicret koşusu düzenlenerek çevre illerden getirilen binlerce kişiyi, 8 saat boyunca oteli çevreleyen emniyet güçlerini, sonradan gönderilen bir tabur askerin “Asker Bosna’ya” sloganları altında otelin yanına gelerek bir şey yapmadan saldırganlara gösterdiği toleransı, Sivas Emniyet Müdürlüğü’nün faksından günler öncesinden çekilen “Müslüman kamuoyuna” başlıklı bildirinin yerel gazetelere gönderilmesini, 1993’te Refah Partili olan ve daha sonra milletvekili yapılan belediye başkanının “Gazanız mübarek olsun Müslüman kardeşlerim” cümleleriyle başlayan nefret dolu, kışkırtıcı konuşmasını, Emniyet Müdürü Doğukan Önder’in göstericileri kastederek “Onlarca kez sakallarından öptüm” demesini, dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar’ın bakanlığının anma komitesinde yer almasına rağmen her konuda konuşup Sivas katliamı konusunda ağzını açmamasını, dönemin Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü’ye telefonla ulaşmaya çalışanların çaresizliğini, dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “Otelin dışındaki vatandaşlarımıza bir zarar gelmemiştir bunun sevincini yaşıyoruz” sözlerini, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Vatandaşlarla oteldekiler karşı karşıya gelmemiştir” açıklamalarını...

Unutmadık! 1977 1 Mayıs’ını, Maraş’ı, Çorum’u, Gazi’yi, cezaevi katliamlarını unutmayacağız!
Ey Madımak’ta yanan canlar, son nefeslerinizi verdiğiniz yeri tarihe ‘Utanç Müzesi’ olarak taşımak için mücadelemiz devam edecektir. Gönlünüzü hoş tutun. Sivas’ı unutmadık. Sivas’ı unutturmayacağız.
Sivas’ı unutursak hatırlatırlar.
Cemal ŞAHİN
(NOT: Alevi örgütleri bugün Sivas’ta olacaklar. Ancak Sivas Valisi Ali Kolat Madımak Oteli önünde yapılacak toplu anma etkinliğine izin vermeyeceğini açıkladı. CHP’li Sabahat Akkiraz “O zaman katliamı engelleyemeyenler şimdi anmayı engellemeye çalışıyorlar” diyor.

Evrensel gazetecilikten uzaklaşıyoruz

“TÜRKİYE, ne yazık ki, her geçen gün gazeteciliğin evrensel kurallarıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan dayatmaların yaşandığı bir ülke oldu.
Bu kabul edilemez dayatmaların son örneği Hopa’dan geldi. Savcı, Metin Lokumcu’nun 01.06.2011 günü düzenlenen cenaze törenine ilişkin yayımlanmış ya da yayımlanmamış tüm görüntü ve fotoğrafların” savcılığa gönderilmesini ‘rica etti’. ‘Rica’ya 10 gün içinde yanıt vermeyenler hakkında ise TCK’nin 257. maddesi gereği adli işlem yapılacağını belirtti. Savcılığa, bu ‘rica’nın evrensel gazetecilik ilkelerine, Türkiye’de kendimizi bağlı saydığımız mesleki kurallara ve 5187 sayılı Basın Yasası’nın 12. maddesine aykırı olduğunu anımsatmayı gereksiz görüyoruz.
Gazeteci devlet memuru değildir. Savcılığa veri taşıyan kolluk kuvveti hiç değildir. TCK’nın kamu görevlileri ve onların görevi kötüye kullanma fiili ile ilgili 257. maddesini öne sürmesi, savcılığın bu gerçekten habersiz olduğunu gösteriyor.”
(TGC, TGS, ÇGD’nin de aralarında bulunduğu ‘G-9 Gazeteciler Platformu Bildirisi’nden.)

Temel fıkrası gibi ihale

“DÜNYANIN en büyük sağlık kompleksi ihalesi dün Ankara’da yapıldı. İhaleyi en düşük fiyat veren Astaldi-Türkerler ortaklığı kazandı. Devlet bu firmaya 25 yıl boyunca, her yıl 319 milyon TL ödeyecek.” (Hürriyet, 30.6.2011)
Bir karayolunda arızalı bir bölge varmış. Her gün orada bir iki trafik kazası olur, yaralılar yakındaki il hastanesinin acil servisine yetiştirilir, bazen de yetiştirilemezmiş. Acilde çalışan Temel’lerden biri diğerine “Fark ettin mi, kazalar hep aynı yerde oluyor” demiş, “Ambulanslar oraya gidinceye kadar bazı yaralılar ölüyor, en iyisi bir ambulans hep orada dursun, vakit kaybetmemiş oluruz” demiş. Bunun üzerine diğer Temel “Bence, oraya yeni bir hastane yapılsa daha iyi olur, o zaman hiç vakit kaybetmemiş oluruz” demiş.
Mevcut hastaneleri bir kampusa taşımak için bu kadar harcamanın mantığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu paralar hastalıkların önlenmesi için harcansa daha iyi olmaz mı? Çünkü hastalıkların tümü önlenebilir nedenlere bağlı. Milletin parası çarçur ediliyor. Yazıktır, günahtır.
Dr. Ferit KOÇOĞLU
Halk Sağlığı Uzmanı,
Tıp Fakültesi-SİVAS

‘Doğanın seri katili’

DOĞA Derneği Başkanı Güven Eken’in, kendisi hakkında söylediği, “Doğanın seri katili” sözlerine tazminat davası açan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’na Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yanıt geldi. Başsavcılık, AİHM’nin emsal kararlarına atıfta bulunarak kamu adına soruşturma yapmaya gerek olmadığına hükmederken, bu tür haberlerden dolayı cezalandırma yoluyla yapılan müdahalenin ‘orantılılık’ ilkesine aykırı olduğunun altını çizdi. Eken’in sözlerini basın yoluyla kamuoyuna aktaran gazeteciler Songül Başkaya ve Adnan Çoban hakkında da soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

BEDAŞ bizi enayi yaptı

SON 2-3 aydır BEDAŞ Elektrik faturalarında K/K diye bir rakam belirdi. Öğrendiğimize göre, bu rakam ‘kaçak kullanım’mış... Biz faturalarını muntazam bir şekilde ödeyen vatandaş olarak bu kaçak kullanım rakamını (%10 tutarında) neden bizlere yüklüyorlar anlayamadık. Bir açıklama da yapılmıyor. ? S.D.

Biliyor musunuz

İSTANBUL Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu’nun yeni oluşturulan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile kadının adının ortadan kaldırıldığını, kadını birey olarak değil ailenin üyesi olarak gören anlayışla kadın-erkek eşitliğine ve demokrasiye aykırı olduğunu belirterek, bakanlığa ihdas edilen kadrolar arasında 134 din görevlisine yer verilmiş olmasının dikkat çekici olduğunu söylediğini...
YALÇIN Topçu’nun seçimlerdeki başarısızlık nedeniyle BBP Genel Başkanlığı’ndan istifa etmesi üzerine yarın yapılacak kongrede Yavuz Ağıralioğlu ve Nevzat Yanmaz’la birlikte adaylığını açıklayan Selim Çoraklı’nın adaylıktan çekildiğini açıkladığını...

ABD kışkırtmaları karşıtı eylemlerin örgütleyicisi Suriye Milli Öğrenci Birliği’nin Türkiye Gençlik Birliği’ni 6-11 Temmuz 2011 tarihleri arasında Suriye’ye davet ettiğini...

İSTANBUL Büyükşehir’in Fatih Hayvan Muayene ve Tedavi Polikliniğinin, veteriner hekim kadrosunun İstanbullu hayvanseverlere ‘Vetistanbul’ adıyla hizmete başladığını (0212-513 24 62, Cemil Aktı 0535-652 18 22)...
Yazarın Tüm Yazıları