SIM karta elveda

Apple'ın iPad Air 2 ve iPad Mini 3 lansmanı 16 Ekim Perşembe akşamı TSİ 20.00 sularında şirketin üssü Cupertino'da gerçekleştirildi. Asıl sürpriz ise Apple'ın yeni oyuncaklarından ziyade iPad Air 2 ile birlikte gelen 'SIM kartsız teknoloji' idi.

Haberin Devamı

Yıllardır hayatımızda olan ve telefon, tablet dahil cihazlarımızda ufak da olsa yer işgal eden SIM kartlar ile hangi operatörden ilgili kartı temin ettiysek onun servislerinden faydalanabiliyoruz. Ülkemiz için de Turkcell, Vodafone veya Avea'dan alacağınız bir hatla sadece bir operatörün tüm hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz. Peki ya üç operatörden de hem de SIM kart kullanmaksızın faydalanabileceğinizi söylesek? Kulağa 'imkansız' gibi gelen bu gelişmenin altına Apple imzasını çoktan attı bile.

iPad Air 2'ler nano SIM kartla çalışıyor. Yani bugün için yeni nesil iPhone ve bir takım akıllı cihazlarda görebileceğiniz en küçük SIM kart aslında. Ancak Apple, işi bir nokta daha öteye götürüp kullanıcıların operatörler arasında kendi tercihini yapmasını ve dilediği operatörden dilediği zamanda hizmet alabilmesini sağlıyor. SIM kartsız bu iPad Air 2 modellerinde herhangi bir SIM kart yuvası bulunmuyor. Kullanıcılar sadece Hücresel Veri Hesabı ayarlarına girerek ilgilendiği operatörün ismini seçiyor; hepsi bu!

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DE SIM KARTSIZ iPAD AIR 2 OLACAK MI

Maalesef hayır. Apple'ın SIM kartsız iPad'leri sadece ABD ve İngiltere sınırları içinde kullanılabiliyor. En azından şimdilik. Bu nedenle bu iki ülke hariç iPad Air 2'ler nano SIM kartlı modeliyle diğer ülkelerde olacak.

iPHONE'LAR DA SIM KARTSIZ GELEBİLİR Mİ

Böyle bir beklenti henüz yok. Zaten iPad'lerin SIM kartsız modelde olması operatörleri de çok zorlayan bir etken değil; zira kullanıcıların hatırı sayılır bir kısmı sadece WiFi teknolojisini kullanan iPad'leri tercih ediyor. Ayrıca telefon görüşmesi vb. özellikler iPad'lerde yer almadığından operatörler için ciddi bir yük de söz konusu değil.

Ancak böyle bir şey olursa operatörler bu işten fazlasıyla zararlı çıkabilir; zira kullanıcı artık dilediği operatörü seçeceğinden operatörlerin kendine bağlı, sadık müşterileri olmayacak ve tek tuşla operatör değiştirilebileceğinden kullanıcılar bu teknolojiyi destekleyen yeni bir iPhone'u üstelik Apple'dan doğrudan satın alıp tasarruf etmek isteyecek.

Haberin Devamı

Ancak Apple'ın iPhone'lar için en azından yakın gelecekte böylesi bir planı bulunmadığını belirtelim. Ama gelecekte SIM kartlardan tamamen kurtulacağımız gerçeği de karşımızda öylece duruyor.

Yazarın Tüm Yazıları