Sıcaklar yerleşti artık

YAZ! YAZ! dedik sonunda geldi sıcaklar. Yurdun büyük kısmında etkili oluyor.

Güneyde 40 dereceye ulaşan sıcaklıklar ölçülüyor. Kuzey bölgelerde de 30 derecenin üzerinde. Özellikle kalp ve tansiyon hassasiyeti olanlara sıcaklara karşı dikkat diyoruz. Bu arada haftasonunda İç Ege, Batı Akdeniz ve İç Anodolu’nun batısında beklenen 3-4 derecelik serinleme yağış getirebilir, özellikle üreticilere ve Batı Akdeniz’deki tatilcilere duyuruyoruz.

*

Güneşin sıcak yüzü, dalga sesleri, yolculuklar, dinlence, eğlence... Bunlar size neyi hatırlatıyor? Tatiiiiiil... Evet ama tüm yıl üniversiteye uzanan zorlu yolda gece gündüz dinlenmeden, canlarını dişlerine takıp (biraz fazla dramatize ettim galiba, neyse) çalışıp ÖSS sınavına girmiş arkadaşlar için bu tatil kokan sözcükler hiçbir şey ifade etmiyor belki. Bugünlerde aldığım telefon ve mail’lerin çoğunluğu üniversite tercihi yapan öğrenciler ya da anne-babalarından geliyor. Ben, belki ufak bir ışık olur düşüncesi ile bölüm tercihi yapanlara okuduğum bölümü, Meteoroloji Mühendisliği’ni anlatayım. Öncelikle size Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nü yazın ya da yazmayın demiyorum, zira getirisi götürüsünden önce kişinin sevdiği bir alanda okuması gerekiyor. Meteoroloji Mühendisliği Bölümü hem bilim adamı, hem de mühendis yetiştirir. Yani hem arazi, hem de ofis insanı olursunuz. Bu önemli bir vasıf.

Meteorolog olacak kişi üç boyutlu düşünme yeteneğine sahip olmalı. Sayısal derslerinin, fizik ve kimyasının iyi olması ve bu dalları sevmesi gerekir. Doğayı sevmeli, etrafındaki olaylara ilgili olmalı, gördüğü canlılardan farklı hareket eden bir organizma ile uğraşacaklarını bilmeli. Bazen karşımda sanki benimle mücadele eden bir canlı varmış gibi hissediyorum, eş zamanlı olarak da bu mücadelede kızacağın bir muhatap bulamıyorum. Meteoroloji okumanın bir numaralı avantaji her yer sizin için bir labaratuvar. Öğrendiğiniz tüm kural ve kanunları direkt test edebilir, alanınızda gözlemleyebilirsiniz. Zevkli kısımlarını geçip zorluklarına ve bitiminde ne yapacağınıza bakalım.

Öncelikle bir İTÜ’lü olacaksınız (Meteoroloji Mühendisliği Bölümü yalnızca İTÜ’de mevcut). Yani ilk iki yılınız temel mühendislik dersleri ile geçecek, zor ama iyi bir mühendislik eğitimi alacaksınız. Eğer medyadaki meteoroloji mühendislerini referans alarak bölüm tercihi yapacak olursanız hata yaparsınız. Zira yanlış isem hocalarım beni düzeltsin, her yıl yaklaşık 10-15 mezun veren bir bölümden bahsediyoruz. Şu an medyada çalışan bildiğim kadarı ile 6-7 meteoroloji mühendisi var. Büyük her televizyon kanalının zor ama 3’er meteorolog alacağını düşünecek olsak, 20-22 kişi eder ki, bu da bölümden iki yıl içinde mezun olan insan sayısının dahi altında kalır. Ama meteoroloji istikbal vaat eden, süratli gelişen bir alan. Bakın artık meteoroloji mühendisleri ofis açıp hava ile ilgili ürettikleri bilgileri satabiliyorlar. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda yeni açılımlar da olacaktır. Belki medyada da daha fazla istihdam oluşacak. Burada anlatmak istediğim, meteoroloji mühendisliği medyada çalışma ve hava tahmini ile kısıtlı bir bölüm değil. Devlet Meteoroloji İşleri, Devlet Su İşleri, Çevre Bakanlığı ve İl Çevre Müdürlükleri, Elektrik İşleri Etüt İdaresi, Türkiye Elektrik Dağıtım Kurumu, Tarım Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Havacılık ve Uzay Ajansları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Devlet Oşinografi Dairesi, Türk Hava Yolları, Kitle İletişim Kurumları, özel televizyonlar ve enerjiyle ilgili özel sektörler meteoroloji mühendislerinin çalışma sahaları. Aslında düzenleme iyi yapılırsa alan geniş, gelin gelin yer var burada :)
Yazarın Tüm Yazıları