Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Sezonun renk temaları

Maison Française dergisinin ekim sayısında yeni sezon renk trendleri incelenmiş.

Renklerin anlamları, kombine edildiği diğer renklerle yarattığı etki ve enerjileri bu dosyada anlatılıyor. Dünyaca ünlü Amerikalı renk uzmanı Leatrice Eiseman’ın görüşlerine de yer verilen konun tamamını görmek için Maison Française’in son sayısına göz atın... Yapım Esra Aytekin.

Uluslararası üne sahip renk ve tasarım uzmanı Leatrice Eiseman, rengin her zaman için ev dekorasyonunda ve dekorasyonda kullanılan öğelerde kimlik belirleyici olduğunu söyler. Sanki bu durum son zamanlarda daha çok kavrandı. Pantone Guide to Communicating With Color, Color Answer Book, More Alive With Color gibi kitapların yazarı Eiseman’a göre, trendlerle gelen renk değişimlerini yakalayabileceğiniz en iyi alan, küçük ev aksesuarları. Çünkü aksesuar endüstrisi, daha hızlı değişiyor. Tahmin edersiniz ki, bir vazo almak koltuk yada halı almaktan kolaydır. Eviniz yada ofisiniz için seçtiğiniz aksesuarlar aracılığıyla, yeniliklerden uzak kalmaz ve renkler yoluyla kişilik keşfi oyunu oyalayabilirsiniz. Önümüzdeki yıllara dair renk tahminlerinin yapıldığı toplantılarda, renk gurusu Lee Eiseman "bu sezon şu renkler ön planda olsun" demek gibi bir özgürlüklerinin olmadığını, yalnızca tasarımla ilgili değil teknolojiden ekonomiye, geniş bir alanda çok fazla okuma yaptıklarını ekledi.

Renk kelime oyunları

Bilimsel renk çalışmaları yapan birçok dernekte yer alan Eiseman, renk-kelime derneğinde de çalışmalar yapıyor. Renklerin insanlara ne ifade ettiğini sorarak, bir takım veriler elde etmeye çalışıyorlar. Sarı bunun için iyi bir örnek olabilir. Leatrice Eiseman’a göre, geçtiğimiz üç yılın rengi kesinlikle sarıydı. Eiseman bu fenomenin bu yıl da devam edeceğine inanıyor, çünkü Retro hala hayatımızdaki yerini koruyor. Birçok insan sarı rengi annesinin yada anneannesinin mutfağıyla özdeşleştiriyor. Ayrıca, psikolojik açıdan da, sarı her zaman güneş ışığını ve sıcak bir ortamı hatırlatıyor. Leatrice Eiseman, yaşadığı ülke Amerika’da en çok tercih edilen rengi sorduğunda, hala mavi yanıtını aldığını belirtiyor. Renklerin gurusu bu durumu, psikolojik bir temele dayanıyor. Mavi, gökyüzünün rengi ve sadakat, güvenilirlik anlamına geliyor. Eğer hala mavi vazgeçilmezse, sarının bu yarışta ne kadar şansı olabilir diye düşünebilirsiniz. Çok açık şansı var diyebiliriz. Masaüstü aksesuarlarında mavi hala önemli bir renk. Fakat konu mutfak duvarlarını boyamaksa, sarı maviye fark atabilir.

Doğal tonlar, "Aux Naturales"

Temizlik hissi uyandıran renkler, -mış gibi mekánlardan uzak, insanoğlunun doğal yaşamla buluşmasına olanak sağlayan bir renk paleti: Aux Naturales. Bu palette ham diyebileceğimiz çok sayıda organik renk yer alıyor. Başroldeki renkler, krem rengi ve kırık beyaz, kum renkleri, açık kahve ve yeşiller. Bu renklerin kullanıldığı mekánlarda denge yaratmak için, pembe, lila ve denim mavisiyle gölgelendirmeler yapmayı deneyin!

Yuvayı artık dişi kuş yap(m)ıyor!

Erkekler artık evlerin dekorasyonu ve renk seçimi konusunda daha aktifler. Artık renklerde feminen ve maskülen ayrımı kalmıyor. Pembe bu konu için iyi bir örnek olabilir. Önceleri, pembe kesinlikle feminen bir renkti, fakat bugün ünlü iş adamı Donal Trump pembe gömlek giyebiliyor. Kahverengi her zaman maskülen bir renk olarak kabul edilirken, günümüzde kadınlar bu rengi sıkça kullanmaya başladılar. Yemek odasının duvarlarını kahverengine boyayarak dramatik bir atmosfer yaratabilirler. Eisenman’a eğer bir kadın mutfağında sarıyı kullanmak isterse ve karşı taraf bunu çok feminen bulursa, ne olur diye soruluyor. Eiseman, cevap veriyor: "Kimin kazanacağı çok açık aslında, tabii ki kadınlar!!"

Sade zarif

Sade zarif başlıklı renk paleti, geleneksel motiflerle modern tasarım öğelerinin birleşiminden oluşuyor. Teknoloji kullanımının arttığı yeni eklektizmde, özellikle kumaşlarda ve kaplamalarda yeni ve farklı sonuçlar elde ediliyor. Bu palette yer alan renkler; genel olarak maun rengin gümüş grisi vizon rengiyle, içinde lame ışıltılar taşıyan mavilerin morlarla ve dore ışıltılarla parıldayan koyu bronzların buzlu badem rengi ve bakırla beraber kullanıldığı renklerdir.

Dekorasyonda 2007 renk kartelaları: Rengi modernize etmek

Trendlerin hızla değişen dünyasında, kendi bakış açınızı güncellemek ve düşünce tarzınızı modernize etmeniz gerekiyor. Böylece, renk ve dekorasyona modern gözlerle bakmaya başlarsınız. Günümüzde modern olarak kabul edilmeyen renk paletleri bile, artık daha modernize edilmiş görüntüler ve yeni keşfedilmiş renk kombinasyonları içeriyor. Mobilyalarda renkler yaşam tarzlarından, eğlence ve sinema endüstrisinden, popüler kültürden, sosyal hayattan ve en çokta kişisel zevklerden etkilenir.

Hafif dokunuş

Hafif dokunuş temasında kelimelerden de anlaşılacağı gibi, yumuşak bir etki yaratılmak isteniyor. Git gite gürültülü olan dünyada herkesin bir parça sessizliğe ihtiyacı var. Birçok insan için bu bir kaçış noktası olabilir. Bu renk paletini oluştururken pastel tonların ağırlıkta olduğu bir skalayı modernize edip, yeni kombinasyonlar sunuluyor. Sabun köpüğü renkleri, pudra pembesi, lavanta, bebek mavileri bu paletin ana renkleri. Eğer renklere biraz daha sofistike bir görünüm kazandırmak isterseniz, metalik gri veya şampanya rengiyle beraber kullanmanızı öneririz.
Yazarın Tüm Yazıları