Sezen Aksu diyet yapmıyor

Yazının başlığı şaşırtmasın, Sezen Aksu gerçekten diyet yapmıyor! Kilo veriyor, form tutuyor ama kesinlikle özel bir diyet yapmıyor.

Ne kalorileri sayıyor, ne de özel besinlerden oluşan bir yeme-içme planı uyguluyor. Anlayacağınız Sezen’in beslenme planının iç karartan "kibrit kutusu kadar beyaz peynir, ince bir dilim ekmek, iki dilim domates" üçlemesiyle uzaktan yakından ilgisi yok. Sezen Aksu yiyerek zayıflıyor! İstediğini istediği zaman yiyor, içiyor. Ama bir farkla! Neredeyse bir yıldır, sağlığına hiçbir fayda sağlamayan lüzumsuz kalorilerden (tatlılar, şekerlemeler, yağlı-unlu besinler) uzak duruyor. Her gün egzersiz yapıyor. Diyet takıntısına hiç ama hiç bulaşmadan keyifli ve mutlu bir yaşam sürerek form kazanıyor. Sezen Aksu başarısını üç şeye borçlu: Doğru beslenmeyi öğrenmesi, düzenli egzersizin önemini keşfetmesi ve hayatını tam bir detoks süreci haline getirmesi. Bu yazıda, programının püf noktalarını açıkladığımız "Sezen Aksu mucizesi" baharda form tutmak isteyenlerin işine yarayabilir.

İMKANSIZI BAŞARDI!

Sezen Aksu, geçirdiği o çok önemli sağlık sorununu yenmede doğru beslenmenin önemli bir faktör olduğunu beş yıl evvel keşfetmişti. Kendisine aktardığımız beslenme önerilerini müthiş bir inat, dikkat ve azimle daha o zaman uygulamaya koymuştu. Bu önerileri bir zorunluluk gibi değil, bir keyif gibi algıladı ve uyguladı. Balık ve diğer deniz ürünlerini, ızgara şeklinde, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmezi yaptı. Sebzelerden akıllıca yararlandı (zaten katıksız bir Akdenizlidir, sofrasında sebze yemekleri, zeytinyağlılar, salatalar hep vardır). Tam tahıl ve/veya bakliyat ile yapılmış yiyecekleri akıllıca tüketti. Hiç aç kalmadı. Öğün atlamadı. Sık ve az yeme konusunda hassas davrandı. Karnını asla tıka basa doyurmadı. Sofradan biraz aç kalkmayı, tabağını daha az doldurmayı, porsiyonlarını ufaltmayı asla unutmadı. Ara öğünlerde tercihi ceviz oldu. Üç dört ceviz, bazen yağsız yoğurt, bazen de meyveyle yetindi. Neredeyse günde 6-7 kez beslendi. Kısacası Sezen Aksu yeme yasağı getiren bir diyet yapmadı, yapmıyor. Anlayacağınız o "yiyerek zayıflıyor."

PİLATES VE POWER-PLATE

Sezen Aksu’nun ikinci keşfi, düzenli egzersizin en az beslenme kadar önemli olduğuydu. Aslında, egzersiz mucizesinin son altı yılda farkına iyice varmıştı. Öyle ki, evinde küçük ama profesyonel bir egzersiz stüdyosu oluşturdu. Bir masa tenisi ve yüzme tutkunu olduğu biliniyor. Çengelköy’de yaptığı sabah yürüyüşleri de neredeyse bir Sezen klasiğidir. Birkaç yıldır bu aktivitelerine iki önemli şeyi daha ekledi: Pilates ve Power-plate!

Pilates otuz yıldır bilinen bir egzersiz türü. Bazı sağlık sorunlarından kurtulmak isteyen mucidi, bu yöntemi özellikle kaslarına elastikiyet kazandırmak için yaptığı araştırmalar esnasında bulmuştu. 1990’lı yıllarda pilates yeniden keşfedildi. Özellikle Amerikalı egzersiz uzmanlarının gözdesi haline geldi. Ben de bacak, karın, sırt ve bel kaslarını güçlendirmede, bu kaslara uzunlamasına esneklik ve form vermede pilates kadar etkili çok az egzersiz olduğu kanaatindeyim.

Sezen’in kuşing hastalığı döneminde kazandığı yağ topaklarından ve kas zafiyetinden kurtulması için en etkili egzersiz aracının pilates olacağına üç yıl önce birlikte karar verdik. O her işe başlarken yaptığı gibi -benim anlattıklarımla yetinmemesi gerekiyordu- önce pilates egzersizleri hakkında ciddi bir araştırma sürecine girdi. Kitaplar, kasetler, CD’ler getirtti. Konunun uzmanlarıyla görüştü. Kısa sürede neredeyse bir pilates uzmanı haline gelmişti.

PİLATES SAYESİNDENE YAPIYOR?

Evine profesyonel bir pilates stüdyosu kurdu. Her gün neredeyse bir saate yakın zamanını pilatese ayırdı. Pilates yaktırdığı kalorilerden çok, kazandırdığı hoş hatlar ve figürler nedeniyle, ayrıca denge üzerine olan katkılarıyla Sezen’in form tutmasında en etkili araçlardan biri haline geldi. Öyle görülüyor ki, Avrupa ve ABD’de "Madonna’nın egzersizi" diye bilinen pilates, Türkiye’de "Sezen Aksu’nun Form Mucizesi" olarak anılacak.

Sezen Aksu’nun egzersiz yolculuğu sadece pilatesle de sınırlı değil. O hálá düzenli olarak yürüyor. Masa tenisi oynuyor. Fırsat buldukça yüzüyor. Son aylarda power-plate olarak bilinen cihazdan da faydalanıyor. Kısacası hem yağ yaktıran egzersizlerden, hem de kas gücünü artıran ve ona elastikiyet kazandıran aktivitelerden yararlanıyor. Özetle, Sezen’in sadece mükemmel bir beslenme planı değil, etkili bir egzersiz planı da var.

BEKLEYİN GÖRECEKSİNİZ!

Bana kalırsa Sezen Aksu’nun son bir keşfi daha var. Sezen bu süreçlerle detoksu ustaca birleştiriyor. Son zamanlarda sadece bedensel değil, tam bir ruhsal detoks süreci de yaşıyor. "Hocam, Sezen’in yaptıkları zaten doğal bir total-detoks süreci değil mi?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Onu yakından tanıyan biri olarak "Sezen Aksu’nun bundan sonrası için farklı, hem de çok farklı bir yolculuk sürecine girdiğini" düşünüyorum. Son beş yılda yaşadıklarına, verdiği sağlık mücadelesine, üretme sancılarına yakından tanıklık eden bir dostu olarak önümüzdeki günlerde Sezen’i gördükçe daha da şaşıracağınızı size şimdiden duyurmak istiyorum.

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den öğrendiğim bir deyimi burada kullanmanın tam zamanıdır: "Bekleyin, turpun büyüğü heybede!" Bekleyin! Sezen Aksu sizi şaşırtmaya devam edecek. Sağlığın, huzurun, keyfin bol olsun sevgili Sezen.

MİNİK SERÇE İYİCE HAFİFLEDİ!

Sezen Aksu’nun uyguladığı beslenme planının mantığı iyi karbonhidratlara, lifli besinlere ve Omega 3 yağlarına öncelik vermesi. Bu sayede diyet, kilo vere sürecinde de cilt ve doku bütünlüğünü koruyor. Kan şekerinin aniden düşmesinde engel oluyor ve metabolizmada bozukluğa yol açmıyor. Yavaş ve dengeli biçimde kilo verdirtiyor. Bu listede tahıl, unlu gıdalar, Omega 3 yağı ve magnezyum açısından zengin olan ceviz, cilt bütünlüğü açısından kırışıkları önleyen ananas tercih ediliyor. Ancak ananas başka bir meyveyle de değiştirilebiliyor. Karotenoid ve filavonoidler yani renkli meyve ve sebzeler açısından zengin bir beslenme öneren listeyi uygulayanlar, zayıflarken yaşamsal desteği gün boyu yiyeceklerden almış oluyor. Bu plan dengeli protein, yağ ve karbonhidrat dağılımıyla tipik bir Akdeniz diyeti.

SEZEN AKSU’NUN BESLENME PLANINDAN 3 GÜN

ÖRNEK GÜN 1

Sabah:
2 yumurta beyazı ile yapılmış omlet (1 çay kaşığı zeytinyağıyla yapılmalı), 1 dilim yulaf veya esmer ekmek, çiğ sebze (domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz)

Ara öğün: 3-4 adet ceviz ve 3-4 kuru kayısı

Öğle: 100 gram ızgara balık, taze salata (kırmızı biber, yeşil biber, soğan, domates, maydanoz, roka, tere. 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla. Sirke ve limon serbesttir), 1 dilim esmer ekmek, 1 kase yağsız yoğurt

Ara öğün: 1 büyük boy (200 gram) elma veya portakal

Akşam: 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve domates sosuyla haşlanmış brokoli (serbest mikarda), 1 dilim yulaf ekmeği, 100 g tavuk veya balık ızgara Gece: 1 adet kivi (22.00-23.00 arasında)

ÖRNEK GÜN 2

Sabah:
4-5 zeytin ve 1 küçük parça yağsız peynir, 1 dilim yulaf ekmeği veya esmer ekmek, çiğ sebze (domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz)

Ara öğün: 8-10 adet fındık veya 3-4 ceviz ve 5-6 kuru erik

Öğle: 150 gram (5 köfte büyüklüğünde) ızgara balık, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış haşlanmış kırmızı biber (serbest miktarda), 1 dilim yulaf ekmeği

Ara öğün: 100 gram ananas ve 1 kase yağsız yoğurt

Akşam: Taze domates sosu ile hazırlanmış, 1 su bardağı haşlanmış penne makarna (yağsız), 1 kase yağsız yoğurt, salata (içinde domates, salatalık, soğan, maydanoz ve zeytinyağı olmalı) Gece: 1 orta boy şeftali

ÖRNEK GÜN 3

Sabah:
1 haşlanmış yumurtanın beyazı, 5-6 adet yeşil veya siyah zeytin, 1 dilim yulaf ekmeği veya esmer ekmek, çiğ sebze (domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz)

Ara öğün: 3-4 adet ceviz veya 6-8 adet badem ve 3-4 kuru kayısı

Öğle: 100 gram haşlanmış hindi eti, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış haşlanmış kabak (serbest miktarda), 1 dilim yulaf ekmeği, 1 bardak ayran

Ara öğün: 1 orta boy kivi veya elma

Akşam: 100 gram ızgara balık ya da tavuk, 1 kase zeytinyağlı sebze çorbası (yeşil fasulye, kuşkonmaz, ıspanak, yeşil mercimek, 1 tatlı kaşığı zeytinyağıyla), 1 kase yoğurt

Gece: 12 adet kiraz

(*): 100 gram et, 3 köfte büyüklüğü kadardır.

(**): Her gün şekersiz ve kafeinsiz çay/kahve serbesttir.

(***): Diyetisyen Nilüfer Bayram ve Diyetisyen Güneş Ayır tarafından revize edilmiştir. Sorularınız için: 0212 236 73 00’dan bilgi alabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları