Selçuklu mutfağı

Pek çok kültürün beşiği olmuş, pek çok medeniyet büyütmüştür bağrında Anadolu.

Haberin Devamı

Bu medeniyetlerin en büyüklerinden, en çok iz bırakanlarından biri de Selçuklu Devleti’dir ve pek çok bakımdan olduğu gibi yeme içme açısından da pek sade bir kültüre sahiptir bu devlet.

Selçuklu sultanları da dahil olmak üzere bu insanlar öyle şatafatlı sofralara ya da ziyafetlere pek meraklı değillerdi. Genel olarak biri kuşluk denen vakitte -ki güneşin batışından öğlene yakın zamana kadar sürer- diğeri de güneşin batmasından az önce olmak üzere iki kez yemek yerlerdi.

Kuşluk yemeğinde (biz şimdi bu öğüne kahvaltı diyoruz) mümkün olduğu kadar tok tutacak yiyecekler yenir ve bu yiyeceklerle gün batımına kadar idare edilirdi.
Bu “tok tutacak yiyecekler” arasında bir çeşit hamur işinin oluşu, tahmin ediyorum kimseyi şaşırtmaz. “Peki bu iki öğün arasında acıkanlar ne yapıyorlardı” diyecek olursanız, ayran, şerbet gibi içecekler ve meyvelerle idare ediyorlardı bu durumda.

Selçuklu mutfağı denince akla gelen ilk şeylerden birinin sadelik olduğunu söyledik. Bu sadeliğin bir uzantısı olarak, kımız ve su içerlerdi bu dönemin insanları.
Sultanların yemekle ilgili öyle çok büyük istekleri yoktu ama içecekleri suyun nasıl olduğu onlar için oldukça önemliydi. Hatta bu iş için görevlendirdikleri biri vardı ve bu kişi Selçuklu sarayının en önemli kişilerindendi. Suyun şifa kaynağı olduğuna inanmaları yüzünden sarayda sürekli su işleri takibi vardı.

Haberin Devamı

BAKLAVA BALKAYMAK

Hamuru için;
· 3 adet yumurta  (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.)
· 1 su bardağı yoğurt
· 1 su bardağı su
· 1 çay bardağı sıvıyağ
· 1 çay kaşığı karbonat
· 8 su bardağı un
· 150 gr tereyağı
Harcı için;
· 2 su bardağı tozşeker
· 2 su bardağı  dövülmüş ceviz içi
· 1 su bardağı  dövülmüş badem
· 1 tatlı kaşığı tarçın
· 4-5 tane karanfil
Açmak için;
· 1 su bardağı  buğday nişastası

YAPILIŞI
Yumurtaları yoğurma kabına kırıp yoğurt, su ve tereyağını ekleyerek karıştırın. Üzerine karbonatı ilave edip unu da yavaş yavaş aktarın. Hamuru pürüzsüz kıvama gelinceye kadar yoğurup üzerini örterek 20 dakika kadar dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp 30 adet beze hazırlayın.

İç harcını hazırlamak için incecik doğradığınız ceviz, badem, tozşeker ve tarçını cam bir kapta karıştırın. Un haline getirdiğiniz karanfil tanelerini de ilave edin. Hamur parçalarını nişastaya bulayarak tepsi büyüklüğünde açın.

Yufkalardan birini yağlanmış fırın tepsisine serip üzerine yemek kaşığının ucuyla aldığınız eritilmiş margarini yayın. Üzerine bademli cevizli harçtan 1 yemek kaşığı kadar serpiştirin. Yufkaların tümüne aynı işlemi uygulayın. Son yufkayı da yerleştirdikten sonra üçgen şeklinde dilimleyin. Kalan yağı tekrar kızdırıp baklavanın üzerine aktarın. 175 dereceye ayarlı fırında 45-50 dakika kadar pişirip servis yapın.

Not: Bu baklavaya şerbet dökülmez.

Yazarın Tüm Yazıları