Şekerbank’tan çiftçiye özel ilk Ticari Kart

Tarımsal finansman alanında Şekerbank dikkat çekiyor. Banka, hem çalışanları hem de şube ağı ile yerele en yakın, ‘Anadolu Bankacılığı’nı gerçek anlamda uygulayan profili ile öne çıktığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de tarımsal finansman alanında faaliyet gösteren önemli kuruluşlar var. Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri, Denizbank, Şekerbank, TEB ve Anadolu Bankası belli başlı oyuncular arasında. Ancak Şekerbank sektöründe, hem çalışanları hem de şube ağı ile yerele en yakın, ‘Anadolu Bankacılığı’nı gerçek anlamda uygulayan profili ile öne çıktığını belirtiyor. Bunu da sayılı büyük kredi yerine binlerce kişiye ulaşarak finansman sağlamak ve tabana yaygın bankacılık anlayışıyla ülke kalkınmasına katkı yapmak şeklinde ifade ediyor. Ege Bölge Müdürü Selda Curoğlu ile Şekerbank’ın misyonu ve tarım sektörüne yönelik faaliyetlerini görüştük.

Biz farklıyız
Selda Curoğlu, “Şekerbank’ın kuruluş amacı zaten tarımın finansmanı. 59 yıl önce Anadolu’daki binlerce üreticinin küçük birikimleriyle kurulduk. Çiftçilerimizin ihtiyaçlarını iyi anlayıp onlara özel çözümler geliştirmeyi amaçlayan bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla bizim için tarım bankacılığı bu anlayışın devamı olan, ticari kaygının çok daha ötesinde bir misyondur. Bu yönümüzle diğer bankalardan ayrıldığımızı düşünüyorum” diyor.

Haberin Devamı

Tarım çok önemli
Curoğlu, “Doğal kaynakların verimli kullanımının giderek daha da önem kazandığı günümüz dünyasında, Türkiye, heyecan verici üretim ve büyüme potansiyeli ile öne çıkmakta. Bu bağlamda, tarım ve tarımsal sanayinin tüm değer zinciri ve tarımın finansmanı, her geçen gün daha önemli bir konu haline geliyor. Tarım sektörü bugün ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 9’unu, istihdamın da yaklaşık yüzde 26’sını oluşturuyor. 2011 yılında, tarımın hem genel ekonomiye hem de istihdama katkısı artış gösterdi. Sektördeki bu büyümeyi memnuniyet verici bir gelişme olarak görüyoruz” diye konuşuyor.

Çiftçinin ihtiyacına göre
Şekerbank Bölge Müdürü Selda Curoğlu, Banka’nın çiftçiye yönelik hizmetlerini şöyle anlatıyor: “Banka olarak her yıl düzenlediğimiz saha çalışmamız Hasat Kart Anadolu Turu kapsamında üreticilerin ve çiftçilerin sorunlarını dinliyoruz ve ihtiyaçlarını tespit ediyoruz. Çiftçilerimiz, kullandıkları krediyi zorlanmadan nasıl geri ödeyebilecekleri konusunda destek bekliyorlar. Biz de banka olarak, onların bu beklentisini karşılamak üzere halen piyasada 1 yıl olan zirai kredilerdeki vadeyi 2 yıl olarak uyguluyoruz. Bu yıl, Türkiye’nin çiftçiye özel ilk ticari kart ürünü olan Hasat Kart’a tarım sigortası ödeme özelliğini de ekledik. Böylece çiftçilerin emeğini korumalarına destek olmak için, sigorta primlerini uygun vadelerde, hasat zamanı tahsil ederek tarım sigortası kapsamında kullanılacak kredilerde yüzde 20 oranında faiz indirimi sağlıyoruz. Hasat Kart ile çiftçilerimize ekim zamanı mazot, yem, gübre, tohum alımında nakit sıkıntısı çekmeden ihtiyaçlarını uygun ödeme koşullarıyla karşılama imkanı sağlıyoruz. Örneğin, üreticilerimize, Hasat Kart ile anlaşmalı tedarikçilerimizden mazot aldıklarında 6 ay için yüzde 0 faiz imkanı, sektörde başka bir örneği olmayan ‘tüm yıl konuş, hasatta öde’ kampanyasıyla cep telefonu faturalarını yılda bir kez faizsiz ödeme, ayrıca tarımsal sulamada kullanılan elektrik harcamalarını yine yılda bir defada hasat zamanı ödeme imkanı gibi birçok fırsat sunuyoruz. Çiftçilerimiz tüm bu ihtiyaçlarının bedelini, kendilerinin belirleyecekleri vadede, hasat zamanlarında tek seferde ödeyebiliyorlar.”

Haberin Devamı

2B ARAZİ ALIM KREDİSİ
Selda Curoğlu, Banka olarak geliştirdikleri çok yeni bir uygulamayı da şöyle anlatıyor: “Türkiye’de bugün tarım nüfusu toplam nüfus içinde yaklaşık yüzde 30 paya sahip bulunuyor. Tarımsal ürün skalası bakımından zengin bir ülkeyiz. Bu bakımdan, çiftçilerimizin yıllardır ekip biçtiği ancak yasal olarak sahibi olamadığı arazisini mülk edinebilmesi için 2B Arazi Alım Kredisi ile onlara finansman desteği sağlıyoruz. Çiftçilere yönelik sunduğumuz 2B Arazi Alım Kredisi’nde maksimum vade 60 ay olup, taksit ödemeleri, çiftçilerimizin gelirini elde ettiği hasat dönemine denk gelecek şekilde ve yılda bir defa ödemeli olmak üzere, esnek koşullar sağlanarak belirlenebilmekte. 2B arazili çiftçiye yüzde 80’e kadar kredi imkanı sunuyoruz. 2B kredisinde, müşterilere gelirleri ile orantılı dönemsel geri ödeme imkanı tanınıyor. Kanuna göre hak sahibi, arazi için tespit edilen bedeli peşin ödemek isterse, İdarece (illerde Defterdarlık, ilçelerde Mal Müdürlükleri) tespit edilen rayiç bedelin yüzde 70’i olmak üzere belirlenen satış bedeli üzerinden yüzde 20 oranında indirim sağlanmakta. Bankamızdan kredi kullanıp araziyi peşin satın almak isteyen çiftçilerimiz bu indirimden faydalanabilecek ve bu sayede rayiç bedelin yüzde 56’sını ödeyerek taşınmazın sahibi olabilecekler.”

Yazarın Tüm Yazıları