Saroz’a ihanet

“KEŞAN (Edirne) ve Saroz Körfezi Çevrecileri olarak bir grup gönüllü ve çevre dostuyuz. Yöremizde son zamanlarda artan Kıyı Kanunu ihlallerini bildirmek istiyor, yetkilileri görevi çağırıyoruz.

Haberin Devamı

Kıyı Kanunu deniz, tabii ve suni göl ve akarsu kıyıları ile bu yerlerin etkisinde olan ve devamı niteliğinde bulunan sahil şeritlerinin doğal ve kültürel özelliklerini gözeterek koruma ve toplum yararlanmasına açık, kamu yararına kullanma esaslarını tespit etmek amacıyla düzenlenmiştir. Yine aynı kanunun genel esaslarında; kıyı şeridi olarak belirlenen yerler, kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az 100 metre genişliğindeki alanı kapsamaktadır. Aynı kanun 5. maddesinde kıyıların, devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğunu belirtir ve kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olması gerektiğini savunur. Aynı kanun kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetileceği esasına dayanır.

GÜNÜN SÖZÜ
“Geçmişi anlamayanlar, onu yeniden yaşamaya mahkum olurlar.”
(Goethe)

Haberin Devamı

Fakat bugün sahillerimizin çoğunda olduğu gibi Keşan ve Enez’deki birçok ev ve işletme bu kanunu ihlal etmekte, dolayısıyla halka ait olan ve halka açık olması gereken sahilleri deyim yerindeyse işgal edip halkın kullanımına mahal vermeden sanki kendi mallarıymış gibi kullanıp bu kanunun varlığını ortadan kaldırmaya çalışmaktadır.

Kıyı Kanunu’nun 6. maddesi gereği kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Uygulama imar planı bulunmayan alanlardaki sahil şeritlerinde, 4. maddede belirtilen mesafeler içinde hiçbir yapı ve tesis yapılamaz. Edirne’nin Keşan İlçesi’nin Erikli Köyü’ne bağlı Erikli Sahili’nde bulunan...”

Bu kadar anlatım yeter... Çevre ve Orman Bakanlığı, Edirne Valiliği, Edirne İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediye Başkanlığı her şeyi biliyor. Fotoğraflar manzarayı açık şekilde ortaya koyuyor.

Sözü edilen otel, yasaları delmiş; tahribat ve işgal kabak gibi ortada. Kamu yararı yerine şahıs yararı gözetilmiş. Bu kadarı da insaf.

Haberin Devamı

Büyükşehir’in yaptığına bakın

İSTİNYE Boğaz hattında trafiğin zaten yoğun olduğu bir bölge. Hastane, itfaiye, yan  yollar, alışveriş merkezleri bağlantı yolları orada ışıklarda düğümleniyor. Bunlar yetmiyormuş gibi, şimdi tam İstinye’nin merkezindeki Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri önüne, belediye yolun ortasına çapraz çizgi çekip otopark yaptı. Yol tek şeride düştü.              Sabah saatlerinden akşam geç saatlere kadar İstinye sürekli olarak tıkanıyor. Geçmek eziyet oluyor. Minibüsçüler, taksiciler “kimi kime şikayet edeceksin”  diye söyleniyor. Kadir Topbaş acaba hiç İstinye’den geçti mi? Sosyal tesis önündeki çapraz park rezaletini gördü mü?
M.E.

Haberin Devamı

ABD darbeyi unuttu

ABD artık darbe yapamıyor. Chaveze darbe yaptı adam üç gün sonra tekrar koltuğuna oturdu. Honduras’ta da darbe yaptı. Honduras Devlet Başkanı Zelaya da iki gün sonra koltuğuna geri dönüyor. Bu ABD’nin dümen suyunda bizden başka kim kaldı? Artık darbe bile yapamayan bu zavallı ABD’nin elinden tutacak bizden başka bir Allahın kulu kalmadı mı?
Osman AKGÜN

Ay-yıldız

TL’deki ‘ay-yıldız’, Bayrak Kanunu’na aykırı olarak dizayn edilmiştir. Bu, bir ‘Cumhuriyet ve ‘var olma’ değeridir. Oysa TL’deki ay-yıldız ile Kanaltürk’ün logosunda ve Bugün gazetesindeki ay-yıldızlar neredeyse birebir aynıdır. Tesadüf olması ihtimali nedir bilemem ancak cemaatin yaygınlığını görmek bakımından çok açık ve zihnimize günbegün işlenen bir vakadır. Okurlarınızın bilgisi olsun istedim.                 
T. Talih ÖZDEMİR

Haberin Devamı

Borç alan emir alır

IMF ile bu ülkenin yolları ilelebet kesişmesin:

“Borç alan emir alır.”

Ben memurum, bize zam yapmayın, zaten açlık sınırındayız.

Yüreğiniz yetiyorsa siz milletvekillerine de zam yapmayın.

Sadece tek şey istiyoruz: memleketi düşünüyorsanız, IMF ile anlaşmayın.        
Işık DİKİCİGİL

Biliyor musunuz

SANOR Araştırma’nın, 2007 seçimlerinin 2. yıldönümü nedeniyle yaptığı araştırmada ‘Bugün seçim olması halinde siyasi tercihler nedir?” sorusunun yanıtının AKP 36.2, CHP 25.1, MHP 15.6, DPT 6.0, SP 5.4, DP 5.1, DSP 2.3 ve diğer 3.9 olarak çıktığını...

FATSA’ya bağlı Bolaban Belediyesini ziyaret ettikten sonra Yalıköy beldesinde Denizcilik Bayramı etkinliklerine katılan ‘Türkiye Değişim Hareketi’ lideri Mustafa Sarıgül’ün, kalabalık bir gruba konuşurken “Bir evde et mi kaynıyor, dert mi kaynıyor? Bunlar (AKP) dert kaynatıyor; et kaynamasını istiyorsanız, biz geliyoruz... Fındık politikasını düzeltmeye geliyoruz” diye konuştuğunu...

Haberin Devamı

CHP’li Atilla Kart’ın , İçişleri Bakanı’na, Bolu Valisi hakkında ne zaman soruşturma açtıracağını sorduğunu...

Mesaj panosu

KAMUOYUNUN dikkatini çekti mi bilmiyorum. Bu Ergenekon olayında Ergenekon ismi ile özdeşleşmiş MHP’den bir tek şüpheli yok. MHP’liler acaba bundan üzüntü duyuyorlar mı? Yoksa MHP’liler birileri tarafından özellikle mi bu işin dışında tutuluyor? Hasan CUMHUR

CAMINDA basın görev kartı var... 29.6.2009 günü 11.20’de Kavacık’tan Fatih Köprüsü’ne giren ve araçta çocukları olan beyefendi emniyet şeridini kullanabilir mi? Basın kartı çoluk-çocuk gezdiren beyler trafik kurallarını aksatsın diye mi veriliyor?
Murat ŞAHİN

Yazarın Tüm Yazıları