Sanata Destek

BUNDAN bir önceki “Tablo Fiyatları” adlı yazım okurlar tarafından ilgi çekmiş olmalı ki bana geri dönenler oldu. Hepsine teşekkür ederim.

Haberin Devamı

Bu yazımda olayın başka yönünü anlatmak, ortaya koymak istiyorum. Bizler yani eski sanatçılar eskiden şöyleydi, böyleydi diye geçmiş günlerimizden söz etmeyi çok severiz. Hatta anlatırken heyecanlanıp, o anları tekrar yaşarız. Zira günümüz yaşam şeklinde eskinin içtenliğini göremiyoruz. Hele sanatımızın geçmişteki Devlet ve özel şahıslar tarafından olan samimi destekleri, benim hatıralarımda her zaman en önemli bir yeri tutarlar. Yine eskilerden olacak ama bunları da muhakkak anlatmam gerekiyor, çünkü;
Eskiden bir sanatçı Zafer Çarşısı altındaki Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergi açtığı zaman (o zamanlar orada sergi açmak çok zordu, öyle her önüne gelen sergi açamazdı. Bir sürü etaptan geçmek gerekiyordu) Başta Kültür Bakanlığı olmak üzere, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve bunlara bağlı Merkez Bankası gibi kurumlar. Ayrıca bankalar birer tablo satın alırlardı. Böylece sanatçıya çok büyük destek sağlanırdı. Ama bu orada sergi açan herekse uygulanmazdı. Elbette o galeride birkaç sergi yapanlar buna dahil olurdu. Hatta devlet sanata ve sanatçıya öyle destek verirdi ki. Çok iyi hatırlıyorum. Dışişleri mensuplarına resim almaları için bakanlık onlara ayrı bir harcama fonu ayırırdı. Mesela ben 1979’da Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde sergi açtığımda tablolarımın bir çoğunu,  şimdi büyükelçilikten emekli olan diplomat dostlarım satın almıştı. Hatta zamanın Cumhurbaşkanı Sayın Fahri Korutürk sergime gelmiş, resimlerimi çok beğenmiş hatta atölyeme yani evime gelip bana inanamayacağım kadar önemli destek olmuştu. (Ancak hemen şunu da ilave etmem gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın Eşi Sayın Hayrunisa Gül Hanımefendinin de sanatı desteklediğini belirtmem gerekiyor)
Yani benim söylemek istediğim şu; Sanat bir ülkenin en önemli vitrinidir. Avrupa’nın ya da Dünyanın hangi şehrine turist olarak giderseniz gidin, önce nereye gidilir, elbette müzelere. Oralarda ki tabloları gezerken hem o ülke hakkında bilgi edinirsiniz hem de insanını tanınış olursunuz.
Özet olarak sanatı ve sanatçıyı desteklemek kimseye zarar getirmez hatta fayda getirir.

Yazarın Tüm Yazıları