Sağlık


Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Şarabın alkolü daha düşük değil mi?

ALKOL oranı düşük ya da yüksek içkilerin tek farkı alkol oranlarındadır. Eğer siz yüzde 50 alkol içeren rakı, viski gibi bir içkiden 100 cc. içerseniz, 50 cc. alkol almış olursunuz, eğer oranı yaklaşık yüzde 15 olan şarabı aynı miktarda içerseniz 15 cc. alkol almış olursunuz. Alkol oranı düşük içkiler daha fazla miktarda içildiği için sonuçta değişen fazla bir şey olmuyor. Nitekim siz her gün 700 cc. şarap içiyormuşsunuz. Karaciğerinizin yağlanma nedeni bu olmalı. Alkole devam ettiğiniz sürece, karaciğerinizi koruyucu anlamlı bir önlem alamazsınız.

V.Açıkgöz/ALMANYA

Nabzım yükseliyor

Nabzınızın özellikle öğleden sonra yükselmesini küçük tansiyonun yüksek olmasına bağlamak pek anlamlı değil. Eğer her ikisinin de aynı nedenle yükseldiği anlatılmak isteniyorsa bu doğru olabilir.

Tansiyon ve nabız yükselmesinin nedenlerini, sizi muayene etmeden ve tetkik sonuçlarınızı görmeden belirlemem mümkün değil. Ancak mektubunuzda yer alan bilgilerden iki neden olduğu görülüyor. Bunlardan birincisi annenizde de yüksek tansiyon bulunması yani kalıtım faktörü, diğeri de 165 boya karşılık 83 kilo ağırlık yani kilo faktörü. Başkaca hangi faktörlerin etkili olduğunun da araştırılması ve bunlardan, mümkün olanların ortadan kaldırılması tedavide birinci ilke olarak yer almalıdır. Bu araştırmalar yapılmadan sadece ilaç gücüyle tedaviyi doğru bulmadığımı belirtmeliyim.

G.Yıldırım

Bana mektupla ulaşabilirsiniz

KÖŞEMDE faks numarası ve e-mail adresi yer aldığı için bazı okurlarım sadece bu yollarla ulaşılabileceğini sanıyormuş. Oysa mektup da yazabilirsiniz. Dr.Gündüz Tezmen / Hürriyet Gazetesi Güneşli 34544-İstanbul adresine yollayacağınız mektuplarınız da dikkate alınacaktır.

Çok sayıda okurum telefonla arayıp özel cevap almak istiyor, yoğun hekimlik faaliyetlerim buna maalesef imkan vermiyor, özür dilerim. Kaldı ki cevabın gazetede yayınlanması, benzer sorunu olan bir çok okuruma da yardımcı olmaktadır. Bir çok okurum da muayenehane telefonumu ve adresini soruyor, (212) 231 30 66 numaralı telefondan muayene için bağlantı kurulabilir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları