Sağlık

Dr.Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

OKUR MEKTUPLARI

Ellerim ayaklarım yanıyor

32 yaşında, evli ve iki çocuklu bir bayanım. Sorunum, ellerimin içi ve ayaklarımın altının sürekli yanması. Yazın avuçlarımda buz tutmak zorunda kalıyorum, kışın da sürekli olarak yorganın dışında tutuyorum.

Gittiğim doktor, psikolojik olabileceğini söyledi. Belki doğrudur ama çok rahat olduğum zamanlarda da bu şikayetler devam ediyor.

Bir arkadaşım da romatizma olabileceğinden bahsediyor. Lütfen bu konuda bana yardımcı olun.

N. SARGIN / DENİZLİ

OLAYI sadece psikolojik etkilere bağlamak mümkün değil. Romatizmanın akut dönemlerinde eklemlerin civarında sıcaklık hissi, kızarma ve şişmeler olursa da, olay sadece eklem civarında olacağı, ayrıca ağrı ve hareket kısıtlılığı gibi şikayetler de görüleceği için, sizde böyle bir durum da düşünmüyorum.

Böyle bir durumda öncelikle yapılması gereken şey, tiroid bezinin faaliyet durumunu belirlemek olmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalıştığı hallerde vücudun ihtiyacından daha çok enerji üretildiği için sürekli olarak bir sıcaklık hissi oluşur.

Bu nedenle hastalar sıcakta değil, soğuk ortamda daha rahat ederler. Bu kişilerde nabız daha hızlıdır, kilo kaybetme eğilimi görülür, kolay terlerler ve kolay sinirlenirler. Eğer doktorunuz tiroid bezi açısından muayene ve tetkik yapmadıysa bunu yaptırmanızı tavsiye ederim.

Özellikle ayaklarda yanma, kan şekerinin yüksek olduğu hallerde de görülür. Doktorunuz kan şekeri kontrolü yapmadıysa bunu da yaptırmanızda yarar var.

Ayağımda kemik çıktı

BENİM sağ ayağımın baş parmağı ile tarak kemiğinin birleştiği yerde oldukça büyük bir kemik var. Bu nedenle ayakkabı bile giyemiyorum. Kemiğin çıkıntı kısmı sürekli kırmızı. Bunun için ne gibi bir çare olabilir? T.ATAMANLI

AYAK başparmağı civarında kemik çıkıntısı olması daha çok kadınlarda görülen bir durum. Kalıtımla ilgili olabileceği gibi dar yüzlü ve sürekli olarak kemikte tahriş yaratan ayakkabılar giymekle de bağlantılı olabilir. Kemik büyüdükçe ayakkabının yaratacağı tahriş de daha fazla olacak ve sorun büyüyecektir.Şikayetleriniz, mektubunuzda anlattığınız boyuta ulaştığına göre ameliyat dışında bir çare yok gibi. Ortopedi uzmanı bir doktora başvurursanız o da durumunuzu değerlendirecek ve ameliyat görüşüne katılıyorsa, ameliyatınızı yaparak sizi bu sıkıntıdan kurtaracaktır.

Kan tablonuzu kontrol ettirin

M.ALACA

BAŞLICA sağlık sorunu olmadan zaman zaman kramplar girmesine karşı doktorlarınızın önerdiği magnezyumlu ilaçlar doğru bir seçimdir. Ayrıca kandaki sodyum, potasyum, klorür ve kalsiyum gibi mineralleri de kontrol ettirerek, düzensizlik varsa, bunlara yönelik önlemler almak da gerekebilir.

Bana mektupla ulaşabilirsiniz

KÖŞEMDE faks numarası ve e-mail adresi yer aldığı için bazı okurlarım sadece bu yollarla ulaşılabileceğini sanıyormuş. Oysa mektup da yazabilirsiniz. Dr.Gündüz Tezmen / Hürriyet Gazetesi Güneşli 34544-İstanbul adresine yollayacağınız mektuplarınız da dikkate alınacaktır.

Çok sayıda okurum telefonla arayıp özel cevap almak istiyor, yoğun hekimlik faaliyetlerim buna maalesef imkan vermiyor, özür dilerim. Kaldı ki cevabın gazetede yayınlanması, benzer sorunu olan bir çok okuruma da yardımcı olmaktadır. Bir çok okurum da muayenehane telefonumu ve adresini soruyor, (212) 231 30 66 numaralı telefondan muayene için bağlantı kurulabilir.

FAKS: (0 212) 677 01 39

E-MAİL: gtezmen@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları