Sağlık

Gündüz TEZMEN
Haberin Devamı

Zayıflama ilacını kullanayım mı?

Nur / İSTANBUL

Sözünü ettiğiniz Xenical isimli ilaç, bağırsaklardan yağların emilmesini dengeleyerek kilo vermeyi sağlıyor. Yurtdışında yapılan çalışmalarda, kilo vermek üzerinde, diyetin yanısıra uygulandığı taktirde oldukça yararlı sonuçlar verdiği görüldü. Geniş gruplarla yapılan çalışmalarda ortalama olarak vücut ağırlığının yüzde 10 kadarının kaybedildiği görüldü. Çalışmaların sonucunda kayda değer bir yan etki görülmedi. Zaten ciddi bir yan etkisi görülseydi, satışına izin verilmezdi.

Sizin örnek olarak gösterdiğiniz Isomeride isimli ilacı kullananların bazılarında kalp kapak sorunları görülmesi üzerine satıştan kaldırılmasına karar verildi. Böyle bir risk her ilaç için geçerli. Piyasaya verilmeden önce değişik fazlar halinde yapılan çalışmalarda ortaya çıkmayan bazı yan etkiler uzun kullanımlar sonrası ortaya çıkabiliyor.

İşte bu nedenlerle bir ilacı kullanmaya karar verirken, terazinin bir kefesine beklenilen yararlar, diğer kefesine de göze alınan yan etkiler konularak değerlendirme yapılır. Eğer yararlı etkiler kefesi çok ağır basarsa, bu ilacın kullanılmasına karar verilir. Eğer siz ciddi boyutlarda perhiz yapıyor ve yeterince kilo veremiyorsanız, ayrıca fazla kilolar sağlığınız açısından risk yaratıyorsa ilaç kullanın.

Tiklerden nasıl kurtulabilirim?

M. B. / ANKARA Tik adı verilen hareketler, genellikle ruhsal etkilerin sonucunda başlar. Giderek, bu gibi etkiler olmadan da belirir ve sonunda yaşam boyu devam edebilir. Bu nedenle, başlangıç halinde tedavi edilmesi daha uygundur. Sizde ortaya çıkma nedeni muhtemelen ruhsal streslerinize bağlı olmalı. Belki de sizin bile farkında olmadığınız başka etkiler de söz konusu olabilir. Bir psikiyatriste başvurursanız nedenlerinin bulunması ve sorunun ortadan kaldırılması konusunda yardımcı olacaktır.

Testisim şişti

C. ULUSOY Testisinizin birinde ani başlayan şişme öncelikle iltihaplanma veya tümör ihtimalini hatıra getirir. Kesin teşhis için öncelikle üroloji uzmanı bir doktorun muayenesi gerekir. Bu doktor gerekli gördüğü tetkiklerden sonra kesin teşhisi koyacak ve oana göre de gereken tedavileri uygulayacaktır. Doktora başvurmak için daha fazla gecikmemenizi öneririm.



Yazarın Tüm Yazıları