Ricardinho Delgado birlikte asla

DÖRT büyükleri analize bu hafta Beşiktaş’la devam ediyoruz. Transfer döneminde parlak yıldızlardan çok, kendisine yarayacak isimlerin peşinden koşan siyah beyazlıların elinde oldukça güçlü bir kadro var. Ama ’bu sezon yapılan en iyi transfer kim?’ diye bakacak olursak, Cisse isminin öne çıktığını görüyoruz.

Beşiktaş’ın kalesinde büyük bir değişim yaşandı. Runje geçen sezonun ikinci yarısında ligin en iyi kalecisiydi. Ancak, arkadaşlarıyla ve teknik direktörüyle saha içinde yaşadığı tartışmalar kendisine olumsuz bakılmasına neden oldu. Runje kendi isteğiyle ayrıldı. O bölgeye alınan Hakan henüz çok genç bir kaleci. Yan toplara çıkışta zamanlama hataları var. Bunları giderirse çok önemli bir kaleci olabilir. Rüştü’yle aynı takımda olması da rekabeti artıracaktır. Rüştü ilk onbirde çıkacak isim. Üzerinde büyük bir baskı olacak. Bunu tecrübesiyle atlatabilir. Ama Rüştü’nün de en büyük dezavantajı uzaktan atılan şutlardan kolay gol yemesi.

Üçüncü kaleci olarak görünen Murat her zaman iyi bir yedek olduğunu geçen sezon Antalyaspor maçında kanıtlamıştı.

Bir stoper gerekli

Savunmada isim bol ama hala iyi bir stoper arayışı sürüyor. Beşiktaş’ın ilk planda sağda Mustafa Doğan, ortada Gökhan Zan ve İbrahim Toraman, solda İbrahim Üzülmez dörtlüsüyle savunmayı oluşturması beklenebilir. Yabancı bir stoper alındıktan sonra İbrahim Toraman sağ beke kaydırılıp savunma iyice sağlama alınır. Baki Mercimek ise hem sol bek, hem de sol stoper mevkisinde her zaman iyi bir yedek olarak takıma katkıda bulunabilir.

Cisse joker gibi

Orta sahayla savunmayı birbirine bağlayan bölgede alternatif çoğaldı. Geçen sezonun en başarılı isimlerinden Koray, yine onun kadar gelişme gösteren ve A Milli Takım’a çağrılan Serdar, yeni transfer Cisse ve Fahri Tatan bu bölgede forma savaşı içine girecekler. Orta sahanın sağında Türkiye’nin en iyi orta yapan isimlerinden Mehmet Yozgatlı, hemen yanında Cisse, onun solunda Tello’nun oynaması Beşiktaş’a dinamizm getirecektir. Ön libero için de adını geçirdiğim Cisse’nin orta sahanın sağında veya ortasında oynama özellikleri olduğu için Ertuğrul Sağlam’ın onu nasıl kullanacağını ben de merak ediyorum. Tello’yu hiç izlemedim. Ama öğrendiğim kadarıyla çok çabuk bir oyuncu. Tek handikabı şu anda Copa Amerika’da olduğu için takımla çalışmalara geç başlaması.

Ricardinho istenmiyor

Ertuğrul Sağlam’
ın kafasında çok koşan, çok mücadele eden, rakibe her yerde basan bir onbir var. Dolayısıyla orta saha kurgusu çok önem kazanıyor. Bu bölgede Ricardinho ve Delgado gibi savunma yönü zayıf iki oyuncunun yan yana oynama şansı hiç yok denecek kadar az. Hatta Ricardinho kulüp bulduğu taktirde satılacak. Delgado ortadaki dörtlünün önünde mi oynar, yoksa orta saha üçlü kurulup Delgado bir oyun kurucu gibi mi görev yapar onu zaman gösterecek. Ama Arjantinli yıldız için en doğru seçenek ilerideki ikilinin arkasında serbest oynamak, geçen yılki gibi sağ kulvara sıkışıp kalmamak. Mehmet Sedef ve Ali Tandoğan kiralık olarak başka takımlara gitmezlerse ancak sakatlık veya cezalı oyuncu olduğu zaman takıma girer gibi gözüküyorlar. İkisi de çalışkan oyuncular ama bulundukları pozisyonlarda çok fazla alternatif oluştu.

Bobo bir adım önde

Ve gelelim forvete.. Beşiktaş bu sezona geçen yılki isimlerle başlamayı tercih etti. Bobo çok etkili bir golcü. Hava hakimiyeti çok fazla. Tekniği yüksek. Nobre ise çok kuvvetli ve savunmayı sürekli yıpratan, arkadaşlarına boşluk hazırlayan, atmasa da takım için her şeyini veren bir forvet. Eski bir forvet olan Ertuğrul Sağlam’ın ileri ikiliyi iki isimden oluşturması yine de zor gözüküyor. Sağlam, orta sahayı sağlama alıp ileride tek forvet, sağ ve sol kanattan etkili bindirmeler yapacak iki isim ve etkili bir pasörle sezona başlayacaktır. Bu durumda iki isimden biri tercih edilse Bobo daha öne çıkacaktır.

Beşiktaş’ın elinde çok yararlanamadığı iki de genç forvet var. İbrahim Akın ve Gökhan Güleç. Gökhan’ın yetenekleri belli. İyi niyetli bir oyuncu ama fiziken biraz güçsüz. İbrahim ise yeteneklerine ihanet edercesine davranan ikinci bir Sergen. Bu sezon çok çalışması ve kendisi için kafamızda beliren bu olumsuz tabloyu ortadan yok etmesi şart.

Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarında seri başı olacak Beşiktaş, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da başarı istiyor. Ama önceliği Avrupa’ya verecek gibi. Eğer Şampiyonlar Ligi’ne kalırsa ligdeki yoluna da daha emin adımlarla devam eder.
Yazarın Tüm Yazıları