Restoran kültürü

Evin dışında bir yerde yemek yemek, arada bir de olsa hazır bir sofraya oturmak, sofrayı kaldırma düşüncesi olmadan bir kahve içmek ne kadar iyi gelir insana.

İnsanlar ne zaman dışarıda yemek yemeye başladılar peki?Yani, yemekçilik sektörünün ilerlemesi nasıl gerçekleşti?

Aslında, Birinci Dünya Savaşı’ndan önce pek de öyle dışarıda yemek yenmiyordu. Savaşın yarattığı etkilerden biri de insanların sosyal hayatlarından beklentilerinin artması oldu. Ve bunun yarattığı sonuç da bu dönemde yemek hizmeti veren işletmelerin sayı olarak gözle görülür biçimde artmasıydı. Aynı dönemde özellikle İngiltere’de süt ve ürünlerini satan birçok bar açıldı ve bu barlar sonradan yiyecek işine de girdiler.

Daha sonra mutfak kültürünün küreselleşmesi ve Hint yemeği, Çin yemeğinin yaygınlaşması da bu ilk açılan süt barları sayesinde gerçekleşti.

Mantarlı tavuk sote

4 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Malzeme listesi

2 adet tavuk göğsü (küp şeklinde doğranmış)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

1 su bardağı konserve mantar veya 300 gr taze mantar

2 adet yeşil soğan

2 adet orta boy domates

1 adet orta boy kuru soğan

3 adet sivri biber

3 adet sarmısak

1 çay kaşığı tuz, karabiber

Zeytinyağı ve küçük kuş başı et formunda doğradığınız tavuk etini teflon tavaya aktarıp karıştırarak 4-5 dakika kadar kavurun. İncecik doğradığınız kuru ve yeşil soğanı ekleyip tahta kaşıkla karıştırmaya devam ederek 5 dakika daha kavurun. İnce halkalar halinde doğradığınız sivri biber, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberi de ilave edip bir kez daha karıştırın. Diğer taraftan, mantarları yıkayıp süzdükten sonra, iri iri doğrayın. Tavadaki tavuk etinin üzerine aktarıp 7-8 dakika daha kavurun. Son olarak, kabuklarını soyup tavla zarı formunda doğradığınız domatesi de ilave edip hiç su koymadan, kısık ateşte 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp yanında patates püresiyle birlikte servise sunun.

Fındıklı çilekli gato

14 kişilik

Hazırlama süresi 45 dakika

Pişirme süresi 20 dakika

Kek için

6 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 adet limon kabuğunun rendesi

1 adet limonun suyu

1 paket vanilya

1,5 su bardağı un

Kreması için

1 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı buğday nişastası

2 yemek kaşığı un

3 su bardağı süt

1 paket vanilya

1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için

1 su bardağı çekilmiş fındık

1 su bardağı çilek

Yumurta ve toz şekeri çırpın. Üzerine limon kabuğu, limon suyu, vanilya ve unu ekleyip tahta kaşıkla karıştırarak pürüzsüz hamur hazırlayın. Hamuru yağlanmış ve unlanmış fırın kalıbına yayın. 175 derece fırında 20 dakika pişirin. Diğer taraftan, yumurta, toz şeker, nişasta, un ve sütü tencereye aktarıp çırpın. Kısık ateşte, karıştırarak muhallebi gibi pişirin. Üzerine vanilya ve tereyağı da ilave edip soğumaya bırakın. Tepsideki keki uzunlamasına üç parçaya ayırın. Bir parçasını uzun servis tabağına yerleştirin. üzerine krema sürüp fındık serpiştirin, kekin ikinci parçasını da yerleştirin. Tekrar krema sürüp fındık serpiştirin. Son parçasını da yerleştirip kalan kremayı pastanın her tarafına sürün. Üzerine ceviz serpiştirdiğiniz pastayı, uzunlamasına dilimlediğiniz çileklerle süsleyin. Buzdolabında 3-4 saat bekletin.
Yazarın Tüm Yazıları