Reklamda Sarkozy başrolde

Bu n.tv bizim NTV değil. Bu n.tv de bizdeki gibi bir haber kanalı, ama Almanya’da.

Almanya’daki n.tv son zamanlarda bir atak yapıyor. Reklam kampanyasına girişiyor.

Kampanya önerisinde temel soru "nasıl bir reklam yapalım?".

Her modern firmada olduğu gibi, bir reklam ajansıyla anlaşılıyor. Ardından türlü türlü reklam taslakları hazırlanıyor. Uzun bir çalışma sonucunda, haber kanalı yönetimi Sarkozy reklamında karar kılıyor. Reklamda Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy başrolde.

Neden Sarkozy? Çünkü Avrupa’da o şu anda çok popüler.

Biz Sarkozy’ye Türkiye’ye karşı olumsuz tutumu nedeniyle, uzak duruyoruz. AB üyeliğimizde bize karşı. Kıbrıs’ta bizim tezimize ters, Ermeni sorununda bizi yokuşa sürüyor.

Sarkozy’nin izlediği politikalar bize yabancı. Biz, Sarkozy ile daha çok eşi, eski manken, güzel Carla üzerinden ilgileniyoruz. Daha çok onların magazin dünyasını yansıtan fotoğrafları ve haberlerine ilgi duyuyoruz. Siyaseten kapılar Sarkozy ile kapalı. Magazin olarak sonuna kadar açık.
/images/100/0x0/55ea3f1cf018fbb8f873bfbe
Siyaseten hatta, onu kıskanıyoruz. Örneğin bizim yöneticiler, "Kafkaslara yeni düzen getirelim" diye kendilerini paraladıklarında, onlara kimse yüz vermiyor. Ama, Sarkozy aynı bölge için bir plan önerince, herkes önünde eğiliyor. Planı Ruslar bile kabul ediyor.

Sarkozy ile aynı pistte dans etmek, onunla aynı tempoyu yakalamak bize bir türlü nasip olmuyor. Görünüşte pek bir şey değiştirmiyor gibi. Ancak, pratik gelip çattığında, zorlanıyoruz.

Avrupa’da esen hava ise epey farklı. Gerek siyasette, gerek magazin ve mizahta Sarkozy şu sıralarda bulunmaz Hint kumaşı.

n.tv bu fırsattan hareket ediyor, fotoğrafta gördüğünüz reklamı kabul ediyor. Bu reklam bir süredir Avrupa basınında dolaşıyor.

Fotoğrafın altında şu yazılı:

"Elysee’den buz dansına kadar, en önemli haberler, heyecan verici röportajlar, yürek hoplatan magazin sırları eşliğinde. Olaylar üzerinde fikir ileri sürmek isteyen herkes için n.tv".

Fotoğrafta Sarkozy, üzerinde kırmızı siyah mayo, elleri yana açık, beyaz paten ayakkabıları ile buzda dans ediyor.

Fotoğraf hemen dikkat çekiyor. Öyle ya, koca Fransa Cumhurbaşkanı üzerinde mayo, buz pateni pistinde.

İlk anda bunun bir TV kanalı için hazırlanmış reklam olduğunu anlamak güç. Reklamın altını okuyunca, işin fazileti ortaya çıkıyor. Yüzünüzü tebessüm kaplıyor.

İlk gördüğümde, ben de merakla alttaki yazıyı okuyorum. Ardından tebessüm. Daha sonra ise, sizdeki düşünce beni de meşgul ediyor.

Reklam malzemesi Sarkozy, Fransa Cumhurbaşkanı, bu fotoğrafa ne diyor?

Bazı şeyler bize teğet geçiyor, ama onun tutumunun bize teğet geçmesi mümkün değil.

Sarkozy’deki ilk tepki, gülümseme. Hatta biraz daha ileri. Gülerek, "İyi bir buluş" diyor.

Yok ya, kızmıyor mu? Bu onunla alay etmek, onu küçük düşürmek değil mi? Bu sanal fotoğraftan dolayı birilerini mahkemeye vermiyor mu? Onlara tazminat davası açmıyor mu? O haber kanalının yönetici ve muhabirlerinin Elysee Sarayı’ndaki akreditasyonlarını kestirip atmıyor mu? Reklamcılara reklam dersi vermiyor mu? Anadan doğma, sonradan olma engin bilgi ve deneyleriyle, şaşmayan rotayı izleyerek, her derde deva nutuklar paralamıyor mu?

Sarkozy bunların hiçbirini yapmıyor. Bizim alışık olmadığımız bir üslupla, o da tebessüm ediyor.

Sarkozy bize uzak, hem de çok uzak.
Yazarın Tüm Yazıları