Ranta değil eğitime

SON yıllarda büyük kentlerde nice yeşil alanların, nice tarihi binaların, nice doğal güzelliklerin rant uğruna bir kalemde harcandığına o kadar çok şahit oluyoruz ki, Ankara’nın en güzel yerinde, şehrin neredeyse tamamına hakim bir terasın öğrenci yemekhanesi olarak kullanılacağını duyunca inanmakta güçlük çektim.

Haberin Devamı

Willy Brandt Sokak’ta SHP’nin genel merkez olarak kullandığı, geçtiğimiz günlerde de Çankaya Belediyesi’nin Yol-İş Sendikası’ndan protokol yaparak kiraladığı sekiz katlı binadan bahsediyorum.
Atatürk Gençlik Merkezi adıyla gençlere hizmet vermek amacıyla yeniden düzenlenen binada 300 kız öğrenci kalabilecek. Belediye Başkanı Bülent Tanık, üniversite rektörlerine binayı tanıtmak için düzenlediği akşam yemeğine bizi de davet etti.
SEKİZ KATLI BİNA
Çankaya’nın göbeğinde sekiz katlı bir binadan rant sağlamak yerine belediyenin neden böyle bir hizmete giriştiğini düşünürken, yemek için teras katına çıktık.
Ankara’da böyle bir manzaraya sahip restoran sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, bırakın binanın diğer sekiz katının rantını, sadece bu kattan bile ciddi bir gelir kaynağı sağlanabilirdi.
AFİYET OLSUN
Başkent’te, öğrenciliği dört yıl devlet yurdunda geçmiş birisi olarak, “Bu kadar da değil, herhalde öğrenciye bu terası vermezler” diye düşündüm önce. Sonra, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Eser Atak’a “Bu katı belediye mi kullanacak” diye sordum. Atak da, “Hayır, bu katta öğrenciler yemek yiyecek, yemekhane olacak” deyince de şaşkınlığım bir kez daha artarken, bize de Ankara’nın en şanslı öğrencilerine “Afiyet olsun” demek düştü.

Haberin Devamı

Rektörün kentine isyanı

GENÇLİK merkezinin taşıdığı önemin yanısıra, Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği davet başka bir açıdan da önemliydi. Kent yönetiminde özlediğimiz katılımcı demokrasi adına, Ankara’daki üniversite rektörleri bir belediye başkanıyla bir araya gelme imkanı bulmuştu.
Toplantıya, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Araz, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener ile ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar katılmıştı. Yemekte üniversitelerin sorunlarını dinleyen Bülent Tanık, Çankaya’nın da sorunlarını rektörlere anlattı. Kent yönetimi adına sevindirici bir gelişme olmasına karşın, Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurrahim Özgenoğlu’nun sözleri dikatimi çekti.
ŞEHİR BİZE DUYARSIZ
Bazı kesimlerce kente duyarsız kalmakla eleştirilen üniversitelerden birinin rektörü de kentin kendilerine duyarsız kaldığını söylüyordu. “Biz yıllardır Ankara’daki yöneticilere derdimizi anlatmaya çalışıyoruz. Ancak hiç kimse gelip de bir derdiniz var mı? Bu öğrenciler ne yapıyor? Akademik çalışmalarınız nasıl gidiyor? Destek olabilir miyiz? diyerek kapımızı çalmadı” diyen Özgenoğlu, Çankaya Belediyesi’nin davetinin olumlu bir gelişme olduğuna vurgu yapmıştı.

Yazarın Tüm Yazıları