Rakam cümbüÅŸüne yeni alışıyorum

Geriye dönüp baktığımda artık ‘’Alışmakta zorlandığın şey var mı?’’sorusuna daha kolay cevap verdiğimi farkediyorum.

Haberin Devamı

‘’Evet, Amerikan yaşamının temeline çöreklenmiş ‘rakam cümbüşü’ne yeni alışmaya başladım.’’

Batı ülkelerinde ekonomik kriz, demokrasiye baş kaldıran protesto gösterilerine rağmen  milyarderler süper zengin sınıfına terfi etmeye başladılar. Rakam cümbüşüne örnek :Forbes dergisi dünyanın 100 en zengininin servetinin 241 milyar dolarlık artışla 1.9 trilyona yükseldiğini ilan etti. Perakende satış kralı İspanyol Amancio Ortega’nın serveti bir yılda 22.2 milyar dolara katlanıp 57. milyara ulaştı. Ortega, Warren Buffet’i geride bırakarak dünyanın 3’üncü en zengini koltuğuna yerleşti. Geçen yıl 76 milyar dolarla en zengini ilan edilen Meksika’lı iletişim devi Carlo Slim ise hala liderliğini sürdüüyor.

Süper zenginlerin serveti iç çatışmalar, bölücü akımlar, protesto gösterileri veya komşu ülkelerle harp eşiğine gelmesinden fazlaca etkilenmiyor. Suikaste kurban giden Lübnan başbakanı Refik Harriri’nin iki genç oğlu yeni yıla milyarder olarak girdiler. Finans krizi süren İtalya’dan 5 yeni işadamı ilk kez milyarderler sınıfına girmeyi başardılar. Amerika’da beş eyalette 280 köfte-ekmek zincirinin sahibi 30 yaşındaki Lynsi Torres, dedesinden miras kalan ‘’N.O. Burger’’patronu olarak en genç kadın milyarder tanımını kazandı.

Haberin Devamı

Müzik, eğlence alemi şöhretleri sembolik de olsa Yeni Dünya’nın rakam cümbüşü içinde. Kardashian ailesinin lider anası Kris Jenner, olimpiyat şampiyonu kocası Bruce Jenner’dan boşanmaya hazırlanıyor. Kris ile Bruce’un avukatları 175 milyon dolarlık aile servetinin paylaşma hesabını yapıyorlar. Brunei Sultanı’nın oğlu Prens Azim doğum günü partisi için sorunlarıyla boğuşan aktris Lindsay Lohan’ı ülkesine davet etti. Maddi sıkıntıdan kıvranan
Lindsay, iki saatlik parti için 100 bin dolar ayak parasına ‘Evet’ dedi.

Rakamların en karışığı New York’un göbeğindeki ‘’Milli Borç Saati’nde. Emlakçı Seymour Durst devlet borçlarının giderek artışından yakınarak 1989’da 42’inci Sokak’ta Times Meydanı’na yakın bir bina cephesine borç artışını gösteren elektronik saat yerleştirdi. O tarihte bir trilyon olan milli borç 10 yıl sonra azalınca saat geriye saymaya başladı. İki yıl çalıştırılmadı. Borçlanma yeniden hızlanınca Durst Kongre üyelerine ‘’Mutlu Yıllar. Milli borçtan hissenize düşen 35 dolardır.’’yazılı yeni yıl kartı gönderdi. Borç saati 2002’de bir cadde ötesinde Durst Binası’na yerleştirildi. Yeniden çalıştırılan saatte Amerika’nın milli borcu 6 trilyon 100 milyar dolara erişmişti.

Haberin Devamı

2008’de ilk kez milli borç 10 trilyonu geçti. Şubat 2013 tarihinde Amerika’nın toplam borcu ise 58 trilyon 155 milyar, 881 milyon,675 bin 090 dolara yükseldi. İki gün sonra izlediğimizde borcun 5 milyar arttığını tesbit ettik. ABD’nin milli varlığı 93 trilyon, 390 milyar, 343 milyon 226 bin, 445 dolar. Yıllık milli hasıla gelir toplamı 15 trilyon ,601 milyar dolar.

Sokaktaki Amerika’lı cebinden çıkmadıkça devlet harcamalarını eleÅŸtirmiyor. Hazine Bakanlığı 2000’den bu yana bakır cent’i (kuruÅŸ) bastırdığında 165 milyon dolar zarara girdi. Nedeni bir cent’in metal deÄŸerinin 2.41 cent olması. Anketlerde zarara raÄŸmen halkın bakır cent’in tedavülde olmasına destek verdiÄŸi dikkati çekiyor.Â

Haberin Devamı

Milyarderler kuruÅŸla uÄŸraÅŸacak deÄŸil ki!

Yazarın Tüm Yazıları