Prostat 40 yaşında büyüyor, ereksiyon sorunu artıyor

Prostat büyümesi sadece yaşlı erkeklerin sorunu değil. Artık orta yaş kabul edilen 40’lı yaşlarda da iyi huylu büyümeye başlayan prostat dokusu, erkeklerin yaşam kalitesini ve cinsel hayatını olumsuz etkiliyor. 41-50 yaş arasındaki her yüz erkekten 20’sinin prostat bezi büyüyor.

Haberin Devamı

Prostat dokusunun iyi huylu büyümesi, alt üriner sistemde belirtilerle seyrediyor. İdrar çapında ve akımında azalma, kesintili idrar yapma, idrar yaparken zorlanma veya çatallanma, mesaneyi tam boşaltamama hissi, acil idrar yapma hissi, idrar yaptıktan sonra damlama, sık idrara çıkma ve gece idrara kalkma gibi...
Prostat dokusunun iyi huylu büyümesinin nedeni henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil. Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, hormonal, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını söylüyor. Ayrıca birinci derece akrabasında prostat dokusu büyüyenlerde görülme riski, normal kişilere göre dört kat daha fazla.

CİNSELLİĞİ DE VURUYOR

Araştırmalar cinsel işlev bozukluğuyla prostat dokusunun iyi huylu büyümesine bağlı alt üriner sistem belirtileri arasında ilişki olduğunu gösteriyor. İki sorunu birden yaşayanlarda sertleşme sorunu riski de yaklaşık dört kat artıyor. Bunda diyabet, hipertansiyon ve obezite gibi hastalıkların da etkili olduğu biliniyor. Mesane, prostat ve penisin işlevinin bozulması, ‘erkek pelvik sağlığı bozukluğu’ olarak da adlandırılıyor.

Haberin Devamı

Malum; cinsel işlev bozukluğu, cinsel birleşme için gerekli ereksiyona ulaşmakta ve sürdürmekte yetersizlik, ejakülasyonda (meni boşalması) sorun ve cinsel istekte azalma demek. Ve aynen prostat bezi büyümesi gibi yaşla birlikte artan sıklıkta görülüyor.

Prof. Yaman, “Türkiye’de 40 yaş üzeri erkeklerde sertleşme sorunu ve prostatla ilişkili belirtiler azımsanmayacak boyutta. İdrar sorunları yaşayanların yüzde 70’ten fazlası kendini huzursuz, mutsuz veya çok kötü hissettiğini söylüyor. Tüm dünyada olduğu gibi; tahmini yaşam sürelerindeki artış, yaşlanmayla artan sağlık sorunlarını gündeme getiriyor ve yaşam kalitesini artırmaya yönelik çabaları zorunlu kılıyor” diyor.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİ GECE İDRARA ÇIKMA

Türk Androloji Derneği prostat bezinin iyi huylu büyümesine bağlı alt üriner sistem belirtileri ve cinsel işlev bozukluğu sorunlarının yaygınlığını ortaya koymak için 19 ilde, 2 bin 730 erkekle araştırma yaptı.

Haberin Devamı

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ramazan Aşçı’nın yöneticiliğini yaptığı araştırmaya göre, en sık görülen belirti yüzde 62 ile gece idrara çıkma. İdrar yaptıktan sonraki iki saat içinde yeniden idrar hissi yüzde 43.2, idrardan sonra tam boşalmama hissi yüzde 41.7, idrar yaparken kısılma durumu yüzde 31.5, idrar akımında zayıflama yüzde 30 sıklıkta görülüyor. Yaş arttıkça ve eğitim düzeyi düştükçe prostat belirtilerinde artış oluyor. Prostat belirtileri açısından kent-kır farkı saptanmadı. Ancak kentlerde yaşayan erkeklerde kırsalda yaşayanlara göre sertleşme sorunu görülme sıklığı daha yüksek. Ülke genelinde 40 yaş üstü erkeklerin yüzde 17.9’sinde hafif, yüzde 8.7’sinde orta-hafif, yüzde 4.9’unda orta, yüzde 1.9’unda ciddi düzeyde sertleşme sorunu saptandı. Toplamda, Türkiye’de 40 yaş ve üstü erkeklerin yüzde 34’ü az veya çok sertleşme sorunu yaşıyor. Yaş arttıkça ve eğitim düzeyi düştükçe sertleşme sorunu artıyor.

ÇÖZÜM HAREKET ETMEK

Haberin Devamı

Prostat bezinin iyi huylu büyümesi sıklığı 41-50 yaş grubundaki erkeklerde yüzde 20, 51-60 yaşlarındaki erkeklerde yüzde 50, 80 yaşından büyük erkeklerde yüzde 90’ların üzerinde. Bu hastaların yarıdan fazlasında alt üriner sisteme ait belirtiler görülüyor. Bu sorunlarla baş etmek için yaşamınızı oturarak geçirmeyin, hareket edin, egzersiz yapın. Aşırı kilo almayın, düzenli spor yapın, varsa hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıklarınızı tedavi ettirin ve sıkıntıdan (anksiyete) uzak durun.

UZUN LAFIN KISASI

YANLIŞ:
Kulakları sürekli temizlemek gerekir. İçinde biriken kirler enfeksiyon, hatta sağırlık yapar.
DOĞRU: Kulaklarınızı hiçbir zaman temizlememelisiniz. Kulağınızı temizlemek için sokacağınız özel pamuklu çubuklar dahi, kulak salgısını zara doğru itip zarar verir.

Haberin Devamı

Fatih Ürek  (Şarkıcı)
SAĞLIĞIM İÇİN

MUTLAKA YAPARIM:
Doktor tavsiyesiyle pilates ve kardiyo yapıyorum. İki saatte bir yerim. Diyabetiğim, bu nedenle şeker düzeyimi artırmayacak yiyecekleri tercih ederim.
ASLA YAPMAM:
Sakatat yemem. Birkaç ay önce alkol ve sigara kullanmayı bıraktım.
MUTLAKA YAPACAĞIM:
Diyetisyenle birlikte detoks yapıyorum. Düzenli check-up’dan da geçerim.

ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Alışkanlıktan kurtulmak isteyenlere

Genel editörlüğünü Irvin Yalom’un yaptığı ‘Alkolizm Terapisi’ kitabı, iyileşmeye karar veren alkolikler ve ailelerine rehberlik ediyor. Prestij yayınları, 19 lira.

TAMAMLAYICI TIP
Çikolata kalp krizinden koruyor mu?

Geçen hafta A.A’nın yayına soktuğu bir habere göre, çikolata kalp krizi ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyor. British Medical Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, yüksek  miktarda kakao içerikli ürünler tüketenlerin kalp krizi geçirme veya diğer kalp  damar hastalıklarına yakalanma ihtimali, bu ürünlerden az tüketenlere göre yüzde 37 daha düşük. Felç geçirme riski de yüzde 29 oranında düşüyor. Bu yeni bilgi çikolatayı ‘ilaç’ yapmıyor. Bu bilgiyi, ‘koşa koşa gidin, çikolata yiyin’ anlamını çıkararak okumayın. Bilim adamları daha detaylı araştırmalara muhtaç olduklarını söylüyor.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları