Prof. Vergin’den ’tashih’

VATAN’da, AKP ile ilgili değerlendirmelerine bir sosyoloğun köşemizden yaptığı yoruma karşı Prof. Nur Vergin, Ertuğrul Özkök ve Reha Muhtar’dan sonra bize de bir açıklama gönderdi. Yazdıklarını aynen yayınlıyoruz:

"3.1.2008 tarihli ’Vergin’in Sözlerinin Arkasındaki Gerçekler’ başlıklı yazınızda adını gizlemek gereğini duyduğunuz ’sosyolog hoca’nızın yayınladığınız mektubunda benim mesleki niteliklerimle ilgili maddi hatalarla dolu ve cahilane safsataya cevap vermeye tenezzül etmeyeceğim.

Buram buram aşağılık kompleksi, kin ve kıskançlık kokan hakaretlerine de değinmeyeceğim.

Ancak beni iktidar partisi dalkavuğu gibi göstermeye yeltenen bazı açıklamalarını tashih etmek zorundayım.

Gizlenen sosyoloğun bana atfettiği ’Bu ülkede Müslümanlar büyük acılar çekti’ cümlesi bana ait değildir. Böyle ’arabesk’ değerlendirmeler benim tarzım değildir. Müslümanların bu ülkede büyük acılar çektiğini düşünmüyorum. Bazı uygulamaların bazı dindarları rahatsız etmiş olması başka bir husustur.

Benim ’1990’larda başörtüsü eylemlerine ideolojik destek’ verdiğim de doğru değildir. Hiçbir ideolojik eyleme destek vermişliğim olmamıştır.

Kaynağınız, ’İslamcı öğrencilerle yoğun ilişkim olduğunu anımsadığını’ belirtmektedir. 90’lı yıllarda bulunduğum bölümlerde Müslüman evet, ama ’İslamcı’ tabir edilecek pek öğrencim olmadı. Ama ben onlarla ilgilendiysem, aynı ilgiyi başka ideolojik eğilimlerde olanlara da göstermişimdir. Bu benim hocalık görevimdir. Bu da herkesin malumudur.

Bir gazetede yayınlanan söyleşideki değerlendirmelerim benim gözlemlerime dayanan tespitlerimdir. İsimsiz sosyoloğunuzun yaptığım tespitleri bir siyasi tercih beyannamesi olarak anlaması onun zekásıyla ilgili bir durumdur.

Prof. Dr. Edibe Sözen sevdiğim bir genç meslektaşımdır ama benim öğrencim olmamıştır. Gizli muhatabınız bu konuda da yanılmakta ya da kasten yalan söylemektedir.

Son açıklamalarımı bana Edibe Sözen’in ya da başka birinin telkin ettiği iddiasına ise beni azıcık bilen herkes güler. Zira huysuzluk boyutunda bağımsız bir karakter yapısına sahip oluşum buna engeldir.

İsimsiz adamın medeni cesareti varsa karşıma çıksın, benimle sosyoloji ve siyaset tartışsın. Onu şöyle bir imtihan edeyim, savlarını teker teker çürüteyim, dalaştığına pişman edeyim!"

VERGİN’İN SİNİRLİLİĞİ

İsmi bizde saklı sosyolog hocamızın gönderdiği ’bilgi notu’nu biz içerikli bulduğumuz için 3.1.2008’de yayınlamıştık. Ancak Sayın Vergin’in verdiği tepkiler, kendisini aşırı ölçüde sinirlendirmiş, hatta hakaretamiz ve tehditkar ifadelere kadar uzanmıştır. Biz kendisinden bilimsel ve içeriksel bir cevap vermesini beklerken, şahsiyat yapan ve "Çıksın karşıma onu imtihan edeyim" diyen tavrının bilimsellikle ne derece uyuştuğunu da kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. İçeriksel iddialara içeriksel iddialar ile yanıt verilir. Vergin’in yazısında ise bu yoktur.

DP’de kim kazandı

DP Büyük Kongresini ’taban harekatı’nı akıllıca yönlendiren Süleyman Soylu kazanırken, 50 üyeli GİK’te 20 eski il başkanı yeraldı. Soylu, eski listeden sadece 3 üyeyi GİK’e aldı.

Seçilenler arasında eski milletvekilleri Turan Güven (İçel), İbrahim Konukoğlu (G.Antep), Necati Yönder (Bingöl), Veysi Şahin (Mardin), Salim Ensarioğlu (Diyarbakır), Fevzi Yalçın (Eskişehir); Tokat İl Başkanı, 19 eski İl Başkanı (Ankara, Adana, Bursa, Sakarya, Yalova, Tekirdağ, Kayseri, Konya, Ordu, Eskişehir, Isparta, Antalya, Afyon, K.Maraş, Erzurum, Kütahya, Kocaeli, Sivas ve Trabzon), Denizli eski Belediye Başkanı Ali Aygören, Eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Halter Federasyonu eski Başkanı Kenan Nuhut ile kadın üyeler Nevval Sevindi, Ayfer Arat, Ayla Özbek, Melike Elitaş ve Fezal Gülfidan dikkat çekti. M. Ali Bayar, Lokman Kondakçı, Nahit Menteşe ve Ufuk Söylemez gibi isimlerin de desteğini alan Soylu’yu, ilk olarak Süleyman Demirel, Mehmet Ağar, Tansu Çiller’le birlikte hükümetten bazı bakanların telefonla arayarak kutladıkları bildirildi. Soylu, "Önemli olan bu partiyi gerçek sahiplerine teslim etmekti, bunu başardık. Bundan sonraki işimiz, birleşme-toparlanma ile olağan kongre hazırlıkları olacaktır" dedi.

Kapıkule ihalesini kaçak müteahhit aldı

TOBB ve bağlı bazı oda ve borsaların ortağı olduğu ’Turizm ve Gümrük İşletmeleri AŞ’, Kapıkule Gümrüğü modernizasyon ihalesi geçen 24 Aralık’ta sonuçlanıyor. İhale için altı firma yeterlilik alıyor. Nevşehir Ticaret Odası Başkanı Arif Parmaksız; (DYP’nin 2002 1. sıra milletvekili adayı) ihalenin komisyon başkanı... İhaleyi Fethi Vehbi Özkoç’ın firması Öztaş İnşaat A.Ş.’nin aldığı öğreniliyor. Özkoç, ’Mavi Hat-3’ ihalesi nedeniyle polis tarafından aranan 17 kişi arasında bulunuyor.

İddia, Öztaş A.Ş.’nin en düşük teklifi vermemesine ve ihale şartnamesinde bulunmamasına karşın Arif Parmaksız’ın, firmadan ikinci bir teklif alarak diğerlerini safdışı bırakması. Ve diğer firmaların haberi olmadan ve beş günlük itiraz süresi beklenmeden sözleşmenin yapılması...

Ortalıkta bir sürü belge ve bilgi dolaşıyor; "ihalede rekabet şartlarının oluşmadığı" bildiriliyor: "Belki bu pazarlık tüm firmaların huzurunda olsa diğer firmalar çok daha düşük rakamlar teklif edecekti."

Bir başka eleştiri konusu da, İhale Komisyonu Başkanı olan ve bir başka görev olarak da Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) Başkan Yardımcısı bulunan Arif Parmaksız ile ilgili... CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, geçen dönem Nevşehir’deki Tuzköy Havaalanı inşaatı ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı’nın bir raporunda Arif Parmaksız’ın da kaçak su kullanımı ile ilgili olarak adının geçtiğini gündeme getirmişti. Kapıkule gümrüğünün modernizasyon ihalesi 86 milyon YTL (96 trilyon); ancak bunun ek maliyetlerle 130 milyon YTL’yi bulabileceği söyleniyor.

TOBB’un şirketi Kapıkule’den önce Nusaybin, Habur, Cilvegözü, Hamzabey, Dereköy, Sarp gümrük kapılarının işletmesini yap-işlet-devret modeli ile almıştı.

Biliyor musunuz

KARABİGA, Priapos kenti surlarının bitişiğindeki 600 dekarlık Kadıoğlu Çiftliği’nin, Alarko Holding’in Sansal İnşaat ile ve BAE’li ortağı Deyaar Development tarafından satın alındığını, bir yanı SİT bir yanı da orman olan arazide enerji santralı kurulmasına Karabiga Belediyesi’nin karşı çıkmasına karşın mevzi imar planı değişikliği ile sorunun çözülmek istendiğinin bildirildiğini... CHP Şişli’nin tek adaylı kongresinde, 316 delegeden 270’nin oyuyla ilçe başkanı seçilen Dursun Çaltı’nın "CHP ile Şişli’de devam" diye konuştuğunu...
Yazarın Tüm Yazıları