Poligon

Reşit ÇAĞLAYANGİL
Haberin Devamı

Sağır'ın söyledikleri

İZMİR'de ANAP Konak İlçe eski Başkanı Nurullah Sağır'a yönelik çete operasyonu yapıldığında siyaset ve polis camiası karışmıştı. Sağır'ın hakkındaki adam kaçırtma, vurdurtma, tehditle haraç alma gibi bir dizi suçlamalardan da polisteki adamları sayesinde kurtulduğu öne sürülmüştü.

TUTUKLANDIKTAN sonra başkanlıktan ve partiden de atılan Sağır ve birlikte yargılandığı 11'i polis 29 sanık, ilk kez yargıç karşısına çıktı. Sağır, 44 sayfalık el yazılı savunmasını dosyalatıp, duruşma öncesi yakınları aracılığıyla basın mensuplarına dağıttı.

SAĞIR, savunmasında; geçmişte birlikte hareket ettiği kimi siyasetçilerle bazı polis şeflerine ciddi suçlamalarda bulundu. Sağır, en çok eski ‘‘Siyaset arkadaşı’’ ANAP'lı Nedret Utku'ya ve Emniyet Müdürü Hasan Yücesan'a yüklendi. Sağır, Utku'nun başkanlığı döneminde usulsüz harcamaları ve bağışları ortaya çıkardığı, Yücesan'ın da Eşrefpaşa'da karakol yapılmak üzere hibe edilen arsanın benzin istasyonunca kanunsuz kullanıldığına karşı çıktığı için kendisine komplo kurulduğunu öne sürdü. Bunlar, ilginç iddialar.

Poliste etkili mi?

NURULLAH Sağır, polisle ilişkilerini de partili olması nedeniyle kurduğunu, karşılık beklemediğini iddia edip, ‘‘Emniyet teşkilatı ile ilişkilerim, benden önceki parti başkanları, yöneticileri ve özellikle Nedret Utku'dan ve başka birçok siyasetçiden daha samimi değildir’’ diyerek mesaj verirken, siyasetçilerin polis üzerindeki etkisini de isteyerek veya istemeyerek gözler önüne seriyordu. Bana göre de en önemlisi buydu.

DAHA önce de değinmiştim. Siyasetçi, polisin üzerinden elini çekmez, terfi ve tayinler belirli bir düzene sokulmazsa daha çok ‘‘Sağır Çetesi’’ gibi oluşum iddialarıyla karşı karşıya kalınır.

İşkence iddiaları

SAĞIR çetesi duruşmasında sanıklardan 11 polis hariç 19'u poliste işkence ve baskı gördüklerini önesürdü. Sanıklardan kimi elektrikle, kimi çıplak bırakılarak, kimi kaba dayak, kimi de manevi işkence gördüğünü iddia etti. Mahkeme başkanı, bazı sanıkların poliste verdiği ifadeyi DGM Savcısı'yla sorgu hakimine tekrarladıklarını hatırlatınca kimileri bocaladı ve baskının burada da devam ettiğini ileri sürdü.

BU arada Savcı Cevdet Ulu, çete aleyhine ifade veren mağdurlara, bazı sanıklara ve tanıklara bunu değiştirmeleri için baskı yapıldığını gösterir bir belge sundu. Bu belge kayıtlara girdi.

Suya hücum

BERGAMA Cezaevi'nde geçen hafta tünel bulunmasıyla başlayan gerginlikle birlikte basın mensupları ilçeye koştu. Basın mensupları güvenlik gerekçesiyle cezaevi yakınına sokulmayıp, iki kilometre uzaklıkta bekletildi. Başta omuzlarında kilolarca ağırlıkta görev yapan kameramanlar olmak üzere, oradan oraya koşturan basın mensupları yakıcı güneşin altında 4 gün görev yaptı. Aşırı sıcakta bunalan basın mensuplarının imdadına Bergama Belediyesi'nin su tankeri yetişti. Arkadaşım Ali Özkaya da meslektaşlarının su mutluluğunu görüntüledi.

Haklarınızı biliyor musunuz?

Susma hakkı (CMUK Md.13)

Zabıta amir ve memurları ile cumhuriyet savcısı tarafından ifade alma ve hakim tarafından sorguya çekilmede; ne ile suçlandığınızın açıkça belirtilmesi, isnat edilen suçlamayla ilgili olarak açıklamada bulunmamanızın (yani susmanızın) kanuni haklarınızından olduğunun hatırlatılması zorunludur.

UNUTMAYIN

Sürücüler;

Cep telefonu ile konuşmanın, trafikte kaza riskini yüzde 400 artırdığını.

Araç kitiyle konuşmanın kaza olasılığını düşürdüğünü fakat ortadan kaldırmadığını.

Cep telefonuyla konuşulurken her 3 dakikada bir trafik ikaz işaretinin dikkatten kaçtığını.

Lütfen aklınızdan çıkarmayın.

TEBESSÜM

‘‘Şok’’tayız

GENÇ çift, otomobillerini trafiğin yoğun olduğu bir caddeye park edip, alışverişe çıkar. Mağazada aldıkları malların parasını öderlerken, bir de bakarlar, trafik polisi, otomobillerini çekiciyle götürüyor... Karı koca hemen dışarı fırlayıp, trafik polisine doğru koşarken bir yandan da, ‘‘Memur bey biz Şok'tayız, Şok'tayız’’ diye bağırıp, adı Şok olan mağazada bulunduklarını anlatmaya çalıştılar. Fakat ‘‘şok’’ sözünü duyan memur şaşırıp ellerini iki yana açtıp çaresizce, ‘‘Vallahi ben bir şey yapmadım. Niye şoka girdiniz’’ diye cevap verir.

Çifte bisikletli

KARŞIYAKA Altınyol'da trafiğin en yoğun olduğu akşam saatinde bisiklet sürücüsü pedal çevirirken, bir eliyle de yedeğindeki başka bisikleti tutup sürmeye çalışıyor. Çifte bisikletli sürücü, kendisi ve başkaları için yarattığı tehlikenin farkında değilmişcesine yanından vızır vızır geçen taşıtlara aldırmadan yoluna devam ediyor.

Yazarın Tüm Yazıları