Patates ve soğan dünyası ne kadar zengin olabilir ki

Hafta sonu gazetelerin içinden çıkan "insert"leri (hani çoğunlukla A4 boyutlarında olan ürün katalogları) karıştırmaya bayılıyorum.

Hatta gazetenin kendisinden evvel bunları okuyorum. Sorun bana Koçtaş’ta bahçe makası kaç para, Pratiker’de ahşap kulübeleri kaça satıyorlar, Migros’ta kıymanın kilosu ne kadar, Bauhaus’ta banyo küveti kaç çeşit, Yataş’taki nevresimlerde ne gibi indirimler var, eski televizyonunu getirene Vestel ne veriyor, söyleyeyim.

Şu anda da elimde yine bu tip bir şey, Metro’nun patates-soğan ve sarmısak kataloğu var. Metro, bu katalog meselesinin ulaştığı son noktadır. Şarap için, peynir için, yeşil sebze için, patates-soğan için ayrı ayrı hazırlıyorlar. Şarap ve peynir kataloglarını hálá saklıyorum. İçinde bir sürü faydalı bilgi var.

Korkarım 16 Şubat-1 Mart arası için basılan patates-soğan ve sarmısak kataloğunu da saklamak zorunda kalacağım.

Sevgili okurlar; siz patatesin kızartmalık, kumpirlik, yemeklik, haşlamalık diye ayrı ayrı satıldığını, bunların arasında pek çok farklar bulunduğunu, patateste de kalibre olduğunu, sırf kızartmalık başlığı altında üç farklı türde patates yetiştirildiğini, bunların isimlerinin de laura, russet burbank ve Afyon agriası olduğunu biliyor muydunuz? Şimdi bu soruyu sorduğuma beni pişman edecek, "Bunu bilmeyecek ne var, cahil şahıs" mektupları göndereceksiniz, değil mi?

Metro’nun kullanıma hazır hale getirmek için işlemden geçirdiği patatesleri sayarsak, katalogda toplam 14 çeşit var. Yemeklik patatesin yağ çekeni, kızartmalığın yağ çekmeyeni, haşlamalığın açık sarı ve küçük olanı, kumpirliğin büyük, oval ve koyu sarı renkte olanı makbul.

Soğanlar da yemeklik, kavurmalık, özel ve söğüş olarak 4 gruba ayrılıyor. Özel dedikleri butik soğan gibi bir şey. Burger soğanı, gümüş soğan, mor soğan, arpacık soğanı özel soğan sayılıyor.

Şimdi ben bu bilgilerle nasıl gidip de mahallenin manavından alışveriş yapacağım. Orada sadece tek tip patates, bilemediniz 3 çeşit de soğan var. Haşlamalık patatesle kızartma yapılmaz ki! Manava "Bu patates yemeklik marabel cinsinden mi?" diye sorsam, alacağım yanıtı düşünmek bile istemiyorum.

Keşke kataloğu hiç okumasaydım...
Yazarın Tüm Yazıları