Pasajdan alışveriş yeniden moda

Online alışveriş haberlerine devam. Geçen hafta Etsy’de sayıları artan Türk dükkânlarından bahsetmiştim.

Bu hafta 1990’ların ortalarında yıldızı sönen pasaj alışverişinin yeniden parlamaya başladığını müjdelemek isterim.
Fakat bu yeni pasaj, kalabalık bir alışveriş caddesinde değil, internette açıldı. Etsy’nin Türkiye versiyonu gibi bir şey. Sadece el yapımı ürünlerin alınıp satıldığı bir buluşma noktası.
Pasajda dükkân açmak gayet kolay, birkaç dakika içinde halledebilirsiniz. Bir bilgisayar ve internet bağlantısına sahip olmanız yeterli. Ondan sonra elinizden gelen her ne beceri varsa burada satabilir, para kazanabilirsiniz.
18 yaşından büyük olan herkese dükkân açma şansı veriliyor. Önce ücretsiz kayıt oluyor, kişisel bilgilerinizi giriyorsunuz. Alışveriş yapmak isteyenlerin de üye olması gerekiyor. Ödeme hep kredi kartıyla yapılıyor.
Para havuza aktarılıyor ve siz ürünü teslim alıp onaylamadıkça, satıcıya ödeme yapılmıyor. Yani satın aldığınız üründen memnun kalmazsanız, paranızı geri alıp ürünü iade edebiliyorsunuz. Onaylama ve yorum işi önemli. Çünkü alışveriş yaptığınız dükkân hakkında yazdıklarınız, dükkânın şöhretini ve güvenilirliğini doğrudan etkiliyor. Laf olsun diye yorum yazmamakta fayda var.
Şu anda tam 28 alışveriş kategorisi var. Hepsinin de onlarca alt kategorisi. En fazla ürün aksesuvar kategorisinde satılıyor, 7018 tane. Ardından örgü, malzemeler, giyim, dantel, sanat, mücevher gibi başlıklar geliyor.
El emeğinin hangi kategoride satılacağına dükkân sahibi kendi karar veriyor. Bu nedenle ufak tefek karışıklıklarla karşılaşabilirsiniz. Mesela ben sehpa arıyordum, mobilya başlığına girdim. Buna karşılık sanat kategorisi altındaki ahşap başlığında da pek çok mobilya bulunduğunu sonradan fark ettim. Aramayı etiket, başlık, malzeme ve kullanıcı ismine göre de yapabiliyorsunuz.

DERYA BAYKAL’IN DA DÜKKÂNI BURADA

Serseri mayın gibi dolaşırken amigrumi bebeklerden biri çok hoşuma gitti, resmin üzerine tıkladım. Bir baktım dükkân sahibi Derya Baykal. El yapımı bir sürü şey satıyor. Çantalar, şallar, eldivenler, yastık, abajur, avize, mobilya... Televizyondaki programında yapımını öğrettiği her şey var.
Ben Sineksekiz’in el yapımı defterlerini pek beğendim. Orijinal birer hediye olabilirler. Sonra çok güzel oya işleri buluyorsunuz. İzlemen adlı dükkânda satılan ebruları da beğendim ama kâğıtların ölçüleri verilmediğinden alışveriş yapmadım.
Aralarda çok rüküş veya kitsch şeyler de var ama sabırlı ve dikkatli bir aramayla aradığınız her neyse bulacağınıza eminim.
Bu arada site dahilinde bir blog açabilir, forumlara katılabilirsiniz. Kullanıcı adını içeren bir iş yeri adresi de veriyorlar dilerseniz (http://kullanıcıadı.pasaj.com) gibi.

Yazarın Tüm Yazıları