Parkta evcil hayvanlara tuvalet

Balıkesir’in Edremit İlçesi’ne bağlı Akçay Beldesi’ndeki bir parka, belediye tarafından evcil hayvan tuvaletleri yerleştirildi. Barbaros Meydanı’nda Sarıkız Heykeli’nin arka kısmındaki Leman Akpınar Parkı’na, üzerlerinde kedi ve köpek figürleri bulunan tuvaletlerin yerleştirilmesi, evcil hayvan sahiplerini sevindirdi. Tuvaletler için Leman Akpınar Parkı’nın seçilmesinin sebebi, Akçaylıların evcil hayvanlarını gezdirmek için burayı tercih etmesi.

Haberin Devamı

Akçaylı Münevver Işık (41), köpeğini gezdirmek için sık sık Leman Akpınar Parkı’na gelenlerden. Münevver Hanım, tuvaletler sayesinde kedi ve köpek dışkılarının ya da idrarlarının çevreyi kirletmesinin bir ölçüde önleneceğini düşünüyor: "Özellikle bazı köpek sahiplerinin, parklara gezdirmeye çıkardığı köpeklerinin yaptıkları dışkıları olduğu yerde bırakması, kavgaya kadar varan tartışmalara neden oluyordu. Tuvaletler sayesinde bu sorun bir ölçüde ortadan kalkacak."

Bir başka Akçaylı, Yeliz Çimen (26), Akçay’ın turistik bir tatil beldesi olduğunu vurguluyor ve belediyenin bu çağdaş uygulamasını belde genelinde yaygınlaştırmasını istediğini söylüyor.

VATANDAŞ MEMNUN YAYGINLAŞTIRACAĞIZ

CHP’li Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, "Sahilde gezenler, parklarda oturanlar kedi ve köpek pisliklerinden şikayet ediyordu. Biz de Leman Akpınar Parkı’na, deneme amacıyla kedi köpek tuvaletleri koyduk. Olumlu tepkiler aldık. Faydalı bir şey yaptığımızı düşünüyoruz ve vatandaş da memnun. Kedi köpek tuvaletlerini başka park ve alanlarda da kurarak, yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Kedi köpek sahiplerinin de bu konuya duyarlı olmaları gerekir. Hayvanlarla birlikte yaşamayı öğrenmek zorundayız" diyor.

Tuvaletlerin yerleştirildiği alan, Akçay’ın kordonu sayılıyor. Burada hem yürüyüşler yapılıyor, hem de özellikle kadınlar sık sık spor yapıyor. Evcil hayvanlar için hazırlanan tuvaletler sayesinde parkın bu tarz aktiviteler için temiz kalması sağlanıyor. Yani sadece evcil hayvanı olanlar değil, parkı kullanan herkes bu hizmetin faydasını görmüş oluyor.

Evcil hayvan tuvaleti aslında içine kum dökülmüş bir kutudan ibaret. Belediye görevlileri gün aşırı kumları yeniliyor. Kedi ve köpekler için ayrı tuvalet oluşturulması en başta düşünülen bir fikir değilmiş. Fakat köpeğin olduğu tuvalete kedi giremeyeceği için sonradan ayrıma gidilmiş. Gerçi halen kedilerden çok, köpekler umumi tuvalete misafir oluyor. Çünkü Akçaylıların evcil hayvan tercihi daha çok köpekten yana.

Haberin Devamı

Ahmet ERTAN / EDREMİT, (Balıkesir) DHA

SOKAK HAYVANLARINA YILDA İKİ KEZ AŞI

Akçay Belediyesi’nin hayvanlar için düşündüğü tek proje bu tuvaletten ibaret değil. 2004 yılında kurulan belediyenin, şu an bir veterineri bile yok. Buna rağmen, belediye yetkililerinin duyarlılığı sayesinde, senede iki kere sokak hayvanları toplatılıp, kısırlaştırılıyor ve aşıları yaptırılıyor. Sonra hayvanlar kulaklarına küpe takılarak, doğal ortamlarına bırakılıyor. Hayvanların uygun bir şekilde toplanması için, Çanakkale’den 15 gün süreyle özel hayvan ambulansları getirtiliyor. Akçay Belediyesi’nin ardından, Burhaniye ve Küçükkuyu Belediyeleri de bu uygulamayı başlatmışlar. Belediye Başkanı İnceoğlu, "Böylece hayvanlarımızı itlaf etmek yerine; yaşamlarını doğal ortamlarında, sağlıklı ve kimseyi rahatsız etmeyecek şekilde sürdürmelerini sağlıyoruz" diyor.

Antialerjik kedi çıktı

Kedi alerjisi olan ama yine de beslemek isteyenler için müjde sayılabilecek bir haber Amerikan biyo-teknoloji firması Allerca’dan geldi: Artık isteyenler antialerjik kedilere sahip olabilecek. "Antialerjik kedi" sözünü duyunca insanın aklına, "Kim bilir neler yapmışlardır hayvanlara, genleriyle nasıl oynamışlardır" gibi düşünceler geliyor. Ama hayvan severlerin içleri rahat olsun, antialerjik kedi, hayvanların genetik kodlarıyla oynanarak elde edilmedi.

Kedilerin alerjik reaksiyon yaratmasının sebebi tüylerinde, derilerinde bulunan bir çeşit protein. Fakat Allerca firmasındaki araştırmacılar, binlerce testten sonra bazı kedilerde bu proteinin bulunmadığını ortaya çıkardı. Bu kedilerin göz kızarması-yaşarması, burun akması ve hatta astım gibi alerjik reaksiyonlara sebep olmadığı anlaşıldı. Ama bu buluştan sonra ortaya başka bir sorun çıktı. O da alerji oluşturmayan kedilerin, doğadaki sayısının çok az olmasıydı. Bu kedilerin sayısını arttırmak için Allerca’daki araştırmacılar antialerjik kediler ile diğerlerini özel bir metotla çiftleştirdi. Bu metotun sırrı çiftleşme esnasında alerjiye neden olan protein miktarını kontrol altında tutmalarıydı. Dolayısıyla ortaya çıkan kediler, genetik olarak modifikasyona uğramamış, ama alerji yapmayan kediler oldu.

Bu haberin kediye alerjisi olan bir çok insanı sevindireceği kesin, ama antialerjik kediye sahip olmanın bedeli de normal bir kediye sahip olmaktan fazla. Fiyatları hemen hemen 4 bin dolar. Ayrıca şimdiden bekleme listeleri oluşmuş. Firma bazı kedilerin alerji yapmadığını belirlediği 2004 yılından bu yana anti-alerjik kedi siparişi alıyor.

HAMSTERLARIN BESLENMESİ

Hamster türleri yabani ortamda değişik bitkiler, tohumlar, meyveler, sebzeler ve bazı böcekleri yiyerek beslenir. Evcil olarak beslenen hamsterlar için de en sağlıklı beslenme yöntemi değişik tahıl tanelerini, tohumları, kuru meyve ve yemişleri belli bir karışım halinde içeren hazır yemler kullanmak.

Bu karışımlardan, besin değerlerine ve enerji düzeyine göre değişmekle birlikte, yaklaşık olarak günde 1 yemek kaşığı kadar veya daha az miktarda vermek yeterli. Karışımları küçük miktarlar halinde, kutularda ve taze olarak satın almak, saklarken ortaya çıkacak bayatlama ve bozulma gibi problemleri önlemek açısından önemli. Hamsterların dengeli beslendiğinden emin olmak için günlük olarak yediği yemi tamamen bitirip bitirmediğini kontrol etmek gerekir. Özellikle bu karışımın içinden yem seçip bazılarını bırakıp bazılarını yediğini gördüğünüzde hamsterınızın beslenme ile ilgili problemler yaşadığını anlayabilirsiniz.

Hazır hamster yemlerinin yanı sıra düzenli olarak (fazla olmamak kaydıyla) havuç, lahana yaprakları, kereviz, karnabahar ve brokoli gibi taze sebzeler de verilebilir. Ödül olarak küçük miktarlarda meyvelerden yararlanabilirsiniz. Ayrıca haftada birkaç kez kuru çayır otları ve saman vermek de faydalı olabilir.

Çikolata ve kendiniz için hazırladığınız tuzlu, tatlı yemeklerden hamsterınıza kesinlikle vermeyin. Sarımsak, limon türleri, domates gibi besinlerden de uzak tutun.

Hamsterınızın suluğunda daima temiz ve taze içme suyu bulundurun.

Haberin Devamı

Pako Pano

Bu kedileri sokakta, ayrı ayrı zamanlarda bulduk. Ama şimdi çok iyi arkadaşlar. Onlara yuva bulmak istiyoruz. Birinin adı Samanyolu, diğerinin Güneş. Samanyolu 5, Güneş 2 aylık. İstanbul’da yaşıyorlar. Tel: 555 422 88 95

Yazarın Tüm Yazıları