Papa ve spor

DİN adamları genellikle spora ilgi duymazlar. Hele Vatikan’da Papa 2. Jean Paul öncesinde spor hiç önemsenmeyen, gündeme getirilmeyen, neredeyse tabu sayılan bir kavramdı.

Papa’nın ölümünden sonra kendisi ile ilgili bir takım istatistikler verildi. 2. Jean Paul 26 yılı aşkın Papa’lık döneminde tam 1300 Sporcu kafilesini kabul etmiş. 85 bin sporcu ile tanışmış. Birebir görüştükleri arasında futbolcular Pele, Maradona, Beckenbauer, Totti, Vieri, Batistuta, atletler arasında Carl Lewis, Sergei Bubka, Ben Johnson, basketbol yıldızı Michael Jordan da var. Papa ayrıca bir futbol maçının tamamını izleyen din adamı. 29 Ekim 2000’de Roma Olimpiyat Stadı’nda Milenyum adına oynanan All Stars Barış karşılaşmasında tüm oyuncuları kutsamıştı.

Dünyaya mesaj

Bugün Vatikan Cumhuriyeti 13 dalda spor faaliyeti gösteriyor. Yani rahipler, rahibeler maçlara çıkıyor. Bu, Papa 2. Jean Paul’un spora gösterdiği önem. Aslında Papa seçildikten bir yıl sonra İstanbul’a gelmişti, Fener Patriğini ziyaret için. Beni bir spor yazarı olarak kabul etti ve tüm dünyaya sporla ilgili bir mesaj iletmemi istedi. Ve bunu yazılı verdi.

Papa, o dönemde yaşanan soğuk savaşın sporla çözülebileceğini, sporun ‘Barış için en etkili silah’ olduğunu belirterek, ülkelerin daha çok spor teması yapması gerektiğini vurguladı. Sporun insanları birbirine inanılmaz yaklaştırdığını, kendisinin eski bir sporcu olduğunu, kayak ve kürek sporları dışında futbolda kaleci forması giydiğini hatırlattı.

Deyna hayranıydı

Ne yazık ki, Türkiye’de yaptığı bu çağrı sonrası Moskova’da düzenlenen 1980 Olimpiyatı’na başta ABD, pek çok batı ülkesi katılmadı. Ardından 1984 Los Angeles Olimpiyatı’nı da Demir Perde ülkeleri boykot etti. Ama Papa yılmadı, siyaset kadar sporu da Vatikan adına gündemde tutmaya çalıştı. Roma’ya gelen sporcu kafilelerini, futbol takımlarını kabul ederek, onlara sporun dünya barışı için önemini anlatmaya çalıştı. Berlin Duvarı yıkılınca da, bu tarihi olayı biraz da spora bağladı.

Papa, sporla ilgili İstanbul’da verdiği ilk mesajından tam çeyrek asır sonra yaşamını yitirirken, sporun dünya barışı için ne denli önemli olduğunu bir kez daha kanıtladı. Polonya Milli Takımı’nın unutulmaz yıldızı Deyna hayranıydı. Geçtiğimiz pazar günü yatak odasının komodinin üzerinde bu futbolcunun resmini buldular. Tanrı rahmet eylesin, sporcu Papa.
Yazarın Tüm Yazıları