Özel Çevreyi Korumak işte böyle olur

Her Ankaralı gibi sıkıldığımızda gittiğimiz güzel Ankaramızın doğal güzelliklere sahip Mogan Gölü.

Haberin Devamı

Biz de eşimle bu güzelliğe uzaktan da olsa bakabilmek amacıyla Hacılar bölgesinde elektriği, suyu, yolu olmasa da bir arsa aldık. Yaklaşık altı yıldır da buraya alt yapı hizmetleri gelsin diye uğraşıyoruz, sonuç derseniz ne yazık ki bir arpa boyu bile ilerleyemedik. Belediyeye yazılan yazılar ‘değerlendirilecektir’ ibaresiyle geri geliyor. Gecekondu olsa gelirdi, villa parseli olarak adlandırılan ve vergilendirilen parsellere elektrik, su ve yol gelemiyor.
Söz konusu arsamıza giderken gölün yanından geçiyoruz, ilginç ama gerçek benim olduğum bölgede Özel Çevre Koruma bölgesi olması nedeniyle 6.5 metre yükseklik ve %15 yoğunluk verilirken gölün tam yanında göle sanırım 100-150 metre uzaklıkta 20-25 metrelik binalar yükseliyor. Özel Çevre Koruma alanı diye göle 10 kilometre ötedeki arsaya düşük yoğunluk vereceksin, göle 100-150 metrede ise 6-7 katlı binalar yapılacak. Yanyana villalar, yoğunluk yüksek, cidden komedi unsuru. Gölün çevresinde yaban hayatı yok sanırım en az gölden 2 kilometre uzaklaşınca başlıyor.
Ben bu satırları benim Hacılar’daki arsama 10-20 kat verilsin diye kaleme almıyorum, ama gölün civarındaki konutlar yıkılırsa yerine benim yoğunluğum gibi binalar yapılsın istiyorum. Gölbaşı’nın ciddi ölçekli bir çalışmaya ihtiyacı var mevcut binalar yıkılırsa ancak kendi kontör ve gabarilerinde yapılabilmeli diye düşünüyorum.
Özel Çevre Koruma yetkililerinin bir de bu gözlükle Mogan Gölü çevresindeki yapılaşmaları değerlendirmelerini rica ediyorum.
Orhan SAZLIK

Haberin Devamı

‘Saraçoğlu Mahallesi ranta kurban edilemez’

Kızılay’ın yanı başında, Başkentin tam ortasında bulunan Saraçoğlu Mahallesi, bir gecede riskli alan edildi. 1944 yılında Alman Mimar Paul Bonatz tarafından Cumhuriyet Döneminin ilk toplu konut projesi olarak yapıldı. Kentsel Sit alanı olan, tek yapı ölçeğinde de tescilli olan, ağaçların her biri koruma altında olan Saraçoğlu Mahallesi bu riskli alanla birlikte, tüm korumaları kaldırılmıştır.
Yapılar yıkım tehdidi altında, alan ticarileşme ile karşı karşıyadır.
Saraçoğlu hepimizindir, onun geleceğine dair bizimde sözümüz var.
Saraçoğlu ranta ve ticarete kurban edilemez.
Çevrelerimizi kimliksizleştiremez.
Saraçoğlu Mahallesine Sahip Çıkıyoruz.
Bugün 18.00’de Konur Sokak’ta Mimarlar Odası önünde buluşuyoruz.
Kent mücadelesinin meşalelerinin ışığını birleştirmek için, yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için yürüyoruz.
Ben Ankara Başkent Dayanışması

Haberin Devamı

Biliyor musunuz

- PTT’de işten çıkarılan 300’e yakın kargo ve taşeron işçisinin bugün 8.30’da İvedik Yenimalle’deki Ankara PTT Başmüdürlüğü önünde eylem yapacaklarını...

Yazarın Tüm Yazıları