Özel baskılara övgü

EDEBİYAT tarihine geçen kitapların belirli yıldönümlerinde özel baskılarının yapılmasının yayıncıların zevkli bir görevi olduğu kanısındayım.

06 Şubat 2013 tarihli Bir kitabın 200. yılı başlıklı yazımda, bazı kitapların özel baskı yapmalarını bir okur olarak desteklediğimi belirtmiştim. Yayınevlerinin yazara saygısının da bir nişanesi olarak sayıyorum. Bizde ne yazık ki biraz eksik kalan bu yayınların son yıllardaki en güzel örneklerini YKY’nin sergilediğini yine o yazımda da belirtmiştim... 

Gazetedeki odama geldiğimde sabah, yeni gelen kitaplar arasında yüzümü güldüren bir kitap takımını gördüm masamda... Yapı Kredi Yayınları, iki tane yeni yıldönümü baskıları hazırlamış, iki tane de “bütün eserleri”nin özel baskısı yapılmış... Bu günümü bu dört kitabın sayfaları arasında geçireceğim, daha sabahın ilk saatlerinde belli oldu böylelikle...

Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna’sının yayımlanışının 70. yılı özel baskısı, biçim bakımından her kütüphane sahibinin almak isteyeceği bir basım.

Kitabın kapağında, Sabahattin Ali’nin bir fotoğrafı var, kapak yazısını da aktarayım: Sabahattin Ali-Kürk Mantolu Madonna 70 yaşında.

Kitabın ilk sayfasında şu yazı yer alıyor: “1943’te Remzi Kitabevi’nce basılan kitabın 70. yılına özel bu baskısında yazarın Türkçesi olduğu gibi korunmuş, hiçbir sadeleştirmeye/açıklamaya gerek duyulmamıştır. Birçok kez okunabilen böylesi bir kitabı, bu kez özel bir baskıda okuruyla buluşturmayı bir övünç vesilesi sayıyoruz”.

Gerçekten de övülecek bir davranış.

Vüs’at O. Bener’in ünlü Dost kitabı da 1952 yılında Seçilmiş Hikâyeler dizisinden çıkmıştı. O da yayımlanalı 60 yıl olmuş. Kitabın kapağında, Dost 60 yaşında yazılı. Kapağa ayrıca fotoğrafı konulmuş.

Dost öyküsünün, Türk edebiyatındaki sarsıcı yeri birçok yazar tarafından belirtilmiştir.

2009 yılında 1950 Kuşağı’nın ilk kitaplarının yayımlanışının 50. yılı idi. Kuşaktaşlarım o öykü kitaplarının başına benden ortak bir giriş yazısı istemişlerdi, yazımın adı: Solistlerden oluşan bir koro: 1950 Kuşağı.

Kitabı çıkan yazarlar: Onat Kutlar, Erdal Öz, Orhan Duru, Demir Özlü, Ferit Edgü, Adnan Özyalçıner idi.

Diğer yayınevlerinin de bu yıldönümlerinde özel bakı yapmalarını öneririm.
  
SABAHATTİN ALİ’nin paketten çıkan diğer kitabı, YKY’nin “Delta” dizisi içerisinde hazırlanan, tek cilt içinde Bütün Eserleri. Eleştirel Basım şeklinde kitabı hazırlayan: Sevengül Sönmez. Sabahattin Ali’yi bütün eserleri bir arada olacak şekilde üstelik mukayeseli olarak okumak, birçok edebiyatseverin beğeneceği bir şeydir...

Behçet Necatigil’in Bütün Eserleri de yine “Delta” dizisi içerisinde yayımlanmış. Hoca’nın şiirleri, söyleşileri, denemeleri, radyo oyunları, mektupları uzun süredir baskısı bulunmayan bütün kitapları tek bir ciltte bir arada. Tam da Necatigil’e yakışacak bir baskıyla... Behçet Necatigil’in Bütün Eserleri’ni bu baskıya Murat Yalçın hazırlamış.

Bugünün okurunun, içerik kadar biçime de baktığını düşünenlerdenim. Görsel estetik konusunda hepimiz epey mesafe kat ettik.

Ayrıca bu baskıların eleştirel olması, inceleme yapacaklar için daha da önemli bir özellik kazanıyor.
  
İYİ yazarları, güzel basılmış kitaplardan okumanın zevkini tadın.
Yazarın Tüm Yazıları