Oruç ve sağlığımız

Oruç sağlığımızı iyi yönde etkiliyor ama oruçla birlikte her zamanki rutininin dışına çıkan metabolizmamız bazı tepkiler de verebiliyor.

Haberin Devamı

Eğer tepkileri bilirsek daha tedbirli olur, oluşabilen sorunları daha iyi yönetir, neticede bu güzel ayın keyif ve huzurunu daha çok yaşarız.Ramazanın ilk günlerinde en sık karşılaşılan sorun, baş ağrılarıdır. Ağrının nedenleri kan şekerinin düşmesi, tansiyon değişimleri, potansiyel migrenin tetiklenmesi olabiliyor. Sigara içenlerin nikotinden, kahveyi, çayı bolca tüketenlerin kafeinden uzak kalması da baş ağrısı yapabiliyor. Oruca bağlı hipoglisemiler (kan şekeri düşmeleri) hafif ya da şiddetli oluşlarına göre başka sorunlara da yol açabiliyor. Halsizlik, yorgunluk, takatsizlik, çarpıntı atakları, baş dönmeleri, sinirlilik, çabuk öfkelenme, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon güçlüğü, hipoglisemi bunların en önemlileri, en sık görülenleri.

MİDE SORUNLARI

Oruçla birlikte gündeme gelen başka sorunlar da var. Daha önceden midesinde ülser, gastrit ya da reflü hikâyesi olanlarda oruçla birlikte ekşime, yanma, kazınma, ağrı, şişkinlik ve benzeri şikâyetler de yeniden alevlenebilir. Özellikle besin seçimlerini hatalı yapan, sahuru atlayan, iftarda hızlı ve fazla yiyenler mide sorunlarıyla daha sık karşılaşır.
Oruçla birlikte ortaya çıkan bir başka sorun da kabızlıktır. Kabızlık genelde birinci haftanın sonunda belirginleşir, iftar ve sahurda sebze, bakliyat ve meyve gibi posalı yiyeceklerin artırılması halinde daha kolay yönetilir. İftar ve/veya sahur mönülerine kuru kayısı, siyah erik, incir, keten tohumu gibi yiyeceklerin eklenmesi kabızlıkla mücadeleyi kolaylaştırır.

UYKU BOZUKLUKLARI

Uyku ritminin değişmesi sahur nedeniyle gece uykularının bölünüp bir şeyler yenilmesi ve sonra tekrardan uykuya geçilmesi gibi süreçlerin uyku bozukluklarına yol açması da mümkündür.
Ancak uyku düzeni genelde birinci haftadan sonra yeniden ve yeni bir ritme girer ve ciddi bir sorun yaratmaz.
Unutmayalım ki bedenimiz olağanüstü uyum kabiliyeti olan, yeni şartlara uymakta pek zorlanmayan mükemmel bir yapılanmadır. Biraz dikkat, biraz bilgi, biraz ilgi ve sabır orucun ilk günlerinde ortaya çıkabilecek ufak tefek değişikliklerle uyum sağlamakta da zorlanmayacaktır.

Haberin Devamı

Ramazanda ruhunuzu da besleyin

Haberin Devamı

Ramazan ayı beslenme planınıza ruhunuzu besleyecek şeyler eklemeyi de unutmayın:

Aile büyüklerinizi, akrabalarınızı ziyaret edin. İmkânlarınızı onlarla paylaşın. İhtiyaçlarını gidermeye bakın. Uzakta yaşıyorlarsa telefonla arayın.
Rahmete kavuşmuş büyüklerinizi, dost ve akrabalarınızı unutmayın. Onlara ışık yüklü dualar yollayın.
Bu ay her akşam en az yarım saatinizi ruhsal zenginliğinizi güçlendirmeye ve iç hesaplaşmalara ayırın.
İyimserlik, yardımseverlik, affedicilik, hoşgörü, iltifat, sevgi olumlu bakış gibi iyi ve güzel yanlarını çoğaltmaya, kıskançlık, korku endişe, düşmanlık, olumsuzluk, öfke gibi kötü yanlarınızı ise törpülemeye çalışın. 

Haberin Devamı

Kimler dikkatli olmalı

Bazı sağlık sorunları var ki, oruç tutarken daha dikkatli olmayı, hatta belki de orucu ertelemeyi gerektiriyor. Bu tür sorunların başlıcaları şunlar...

İnsülin kullanan diyabetliler
Kanser tedavisi görenler
Ciddi ölçüde organ yetmezliği (kalp, böbrek, akciğer, karaciğer) çekenler
Ağır hipoglisemi sorunu olanlar
Psikiyatrik sorunları nedeniyle kontrol altında olan ve yoğun ilaç tedavisi yapılanlar
Hafıza sorunu olanlar
İleri derecede yaşlı kişiler
Sık aralıklarla ilaç kullanmayı gerektirecek hastalığı olanlar

Yazarın Tüm Yazıları