Omurganız kadar gençsiniz

Boyun ağrınız yoksa ya bebeksiniz ya da şanslısınız derim doğrusu!

O nedenle omurga hareketlerine bu hafta pek çok kişinin en hassas noktası olan boyundan devam ediyoruz. Son olarak da gevşeyerek mutlu bir güne hazırlanıyoruz!

BOYUN EGZERSİZİ

Başınız, boynunuz ve sırtınız dik olacak şekilde rahat bir pozisyonda oturun. Bağdaş kurarak, ayaklarınızı öne uzatarak, lotus pozisyonunda, dizlerinizin üzerinde ya da bir sandalyede olabilir... Gevşeyin ve gözlerinizi ister açık ister kapalı tutun. Ellerinizi dizlerinizin üzerine yerleştirin ve zihinsel olarak boyun hareketlerine hazırlayın kendinizi. Yavaşça başınızı öne eğin ve çenenizi göğsünüze yaklaştırın. Nefes alırken çenenizi biraz daha göğsünüze yaklaştırın. Nefes verirken başınızı yavaşça geriye atın. Bu pozisyonu ağır ağır 10 kez tekrarlayın.

Kontraendikasyonları (Yapılmaması gereken durum): Servikal spodilozis tanısı alanlar yapmasın...

Başınız orta hatta iken nefes alın ve verirken çenenizi sağ omzunuza döndürün, nefes alırken orta hatta gelin. Nefes verirken başınızı sol omzunuza döndürün ve alırken orta hatta getirin. Bu bir turdur. Bunu her iki yana 10 kez olacak şekilde tekrarlayın. Boyun kaslarında ve eklemlerindeki rahatlamayı hissedin. Boynunuzu basınç hissedecek kadar zorlamayın.

Başınız orta hatta iken nefes alın ve verirken başınızı sağ omzunuza doğru, sağ kulağınız sağ omzunuza yaklaşacak şekilde eğin. Nefes alırken çok yavaşça orta hatta gelin. Nefes verirken bu kez başınızı sola, sol kulağınız sol omzunuza gelecek şekilde eğin, nefes alırken orta hatta gelin. Çalışma boyunca omuzlarınızı oynatmayın. Bu bir turdur ve bunu her iki yöne 10 kez tekrarlayın.

Şimdi çok yavaşça başınızla saat yönünde bir daire çizin, sonra saat yönünün tersine bir daire çizin. Nefes verirken başınızı öne düşürün ve başınızla yan duran sekiz rakamı çizin. Öne aşağı, sağa yukarı arkaya, öne aşağı, sola yukarı arkaya şeklinde. Yumuşak, yavaş ritmik hareketlerle... Bu bir turdur ve bunu 10 kez tekrarlayın.

Kontraendikasyonları: Yaşlılar, yüksek ya da düşük tansiyon hastaları ve servikal spondilozis...

Eğer kendinizi rahatsız hissederseniz çalışmayı hemen durdurun. Yavaşça dinlenme pozunda yere uzanın ve gözlerinizi kapatın. Ancak kendinizi tamamen iyi hissettiğinizde yeniden çalışmaya başlayın.

Önemli uyarı: Boyun egzersizleri yaparken boynunuzu hareket ettirin, omuzlarınızı değil!

Genel faydaları: Bu asanalar gerginliği giderir, baştaki, boyundaki ve omuzlardaki ağırlık hissini ve sertliği rahatlatır. Uzun süre öne eğilmiş olarak çalışan kişiler için çok faydalıdır.

CAT AND COW: KEDİ VE İNEK POZU

Elleriniz ve dizlerinizin üzerinde durun, gözlerinizi kapatın ve omurganızı aşağı, yukarı, sağa ve sola daireler ya da sekiz çizer gibi çevirin. Omurganız asimetrik olarak uzasın ve gevşesin.

Faydaları: Gevşeme pozuna geçmeden önce tüm bedenin tamamen rahatlamasını sağlar.

SHITHILASANA: GEVŞEME POZU

Karnınızın üzerine yatın. Sol bacağınız hafifçe dizden kırık ve başınız sol tarafa bakacak şekilde sol eliniz yüzünüze yakın ve yerde... Bütün bedeni gevşetin, rahat nefes alıp verin ve aynı pozisyonu sağ tarafa tekrarlayın.

Faydaları: Bu asana bedenin tüm bölümlerini dinlendirir. Kasları gevşetir, aklın sakin ve dingin kalmasını sağlar. Bu aynı zamanda iyi bir uyku pozudur.

BHRAMARI PRANAYAMA: NEFES EGZERSİZİ

Omurganız dik olacak şekilde en rahat ettiğiniz pozisyonda oturun. Yavaşça gözlerinizi kapatın, aklınızı sakinleştirin, işaret ve başparkmak uçlarını birleştirin, diğer parmaklarınız düz olsun ve elleriniz dizlerinizin üzerinde dinlensin. Burun deliklerinizden derin ve yavaş bir nefes alın, nefesi dudaklarınız kapalı "mmmm" sesi ile verin. Bu bir tur nefestir ve bunu 3-4 tur tekrarlayın.

Faydaları: Bu nefes tekniğinde kanın akışı hızlanır, aynı zamanda bu nefes eklem ve kas ağrılarını rahatlatır.
Yazarın Tüm Yazıları