Omurganız kadar gençsiniz!

Yaşamınız boyunca hareket etmenin kazancını ileriki yaşlarınızda göreceksiniz.

Dr. Neslihan İskit de Çekirge okuyucuları için uygun yoga hareketlerini seçti ve "Omurganız ne kadar esnekse siz de o kadar gençsiniz" dedi!

Bel ağrıları genellikle omurganın sonunda, kasların kemiğe yapıştığı yerde hissedilir. Genç ya da yaşlı herkes aynı ağrıdan şikayet eder ve eğer zamanında tedavi edilmezse hastalık kronik bir hal alır. Genellikle boyun ve bel ağrıları kaynaklandıkları hastalığa bağlı olarak artrit, spondilit, romatizma, fibrozis, disk kayması gibi isimler alırlar ve eğer ağrı kollara ve bacaklara yayılırsa bu nöritis ya da nöralji olarak adlandırılır.

Omurga anatomisi kuvvetli ve yassı kemiklerin üst üste gelmesi, aralarının disk denilen oluşumlarla desteklenmesi ile oluşur. Kadınlarda genellikle 60 cm., erkeklerde 70 cm. kadardır. Omurga 33 ya da 34 kemikten oluşur ve bunlara omur denir. Bu omurlar ligamentler aracılığı ile birbirine sıkıca bağlanır, vücudun en kuvvetli kasları ile desteklenir.

Omurgamızın görevi başın, gövdenin, göğüs ve karın boşluğunda yer alan organların ağırlığını taşımak ve bu ağırlığı pelvis aracılığı ile alt extremiteye iletmektir. Omurgamız boyunca uzanan bir kanal vardır ki biz buna omurilik kanalı deriz ve içinde beynimizin bir uzantısı olan omuriliğimiz bulunur. Omurilik bu kanal boyunca 1’inci omurdan başlayarak ta 21’inci omura kadar uzanır.

Her bir omurun birbiriyle birleştiği noktada iki yöne açılan birer delik bulunur ve buradan spinal sinirler çıkar. Bu sinirler kendi bölgelerindeki kasları, organları ve cildi inerve ederler. Omurgamız değişik vücut bölümlerinde değişik isimler alır. Servikal omurlar boyun bölgesinde, dorsal omurlar sırt bölgesinde, lumbar omurlar bel bölgesinde, sakral omurlar pelviste, koksiks ise kuyruk sokumundadır.

Bütün omurgamız iki taraftan boylu boyunca uzanan ligamentler tarafından korunur ama bu en çok lumbar bölgede yoğunlaşmıştır. Bunun nedeni travmaya en çok maruz kalan bölge olmasının yanı sıra oturur pozisyonda en çok aşınan yer olmasıdır. Yaşamımızın yüzde 40-50’sini oturarak geçirdiğimizi düşünürsek, lumbar bölgenin hem esnek hem de kuvvetli bir yer olması gerekir. Bel ağrıları genellikle lumbar bölgeyi etkiler ve sadece bu bölge ile sınırlı kalırsa buna tıpta lumbago denir.

Birçok bel problemi ve bel ağrısı yanlış duruşa, ayakta yemek yemeye, ağrıyı ihmal etmeye, spor alışkanlığının olmamasına, gerilime, strese ve aşırı kilo almaya bağlıdır. Yogada omurga bölgesine çok önem verilir. Bunun nedeni, yoga felsefesinde kabul edilen ana enerji kanalı Sushumna Nadi’nin bu kanal boyunca uzanıyor olmasındandır ki bu santral sinir sistemiyle eş anlamlıdır. Enerji, kanal boyunca iki yönlü hareket eder ancak genellikle Mooladhara Chakra’dan yani kuyruk sokumundan, Sahasrara Chakra’ya yani başa doğru hareket eder. Bu sayede enerji bedenin tüm parçalarına değişik nadi ve sinirlerce taşınır. Omurgamızın doğru şekilde kalması için birçok Yoga Asanaları (duruş biçimleri) vardır.

MAKARASANA: TİMSAH POZU

Pozisyonun yapılışı:
Sırtüstü uzanın, ayaklarınız düz ve yan yana olsun. Ayak tabanlarınızı yere koyup kalçalarınıza yaklaştırın. El parmaklarınızı birbirine geçirin ve ensenize yerleştirin. Ellerinizden destek almadan nefes alın ve başınızı bir sağ bir de sol dizinize yaklaştırın. Omurgayı en üst düzeyde gerin ve tutabileceğiniz kadar tutun sonra nefes vererek ilk pozisyona dönün.

Faydaları: Bel ve boyun ağrısını, spondilozisi, disk kaymasını rahatlatma.

KATİ-UTHANASANA/ARDHA CHAKRASANA: YARIM KÖPRÜ POZU

Pozisyonun yapılışı:
Sırtüstü uzanın, ayaklarınız düz ve yan yana olsun. Ayak bileklerinizi kalçanıza yaklaştırın ve yakalayın, yakalayamazsanız avuç içleri yere dönük olarak kalçaların yanında bekletin. Nefes alın kalçaları yukarı kaldırabileceğiniz kadar kaldırın, normal nefes alıp vermeye devam edin ve 3 ya da 5 nefes sonra nefes vererek kalçanızı yere oturtun. Pozisyonu 3 kez tekrarlayın.

Faydaları: Sırt ağrısını rahatlatır.

ARDHA BHUJANGASANA: YARIM KOBRA POZU

Pozisyonun yapılışı:
Yüzüstü yere uzanın, bacaklar düz ve açık, alnınız yerde olacak. Ellerinizi göğsün kenarında yere yerleştirin. Nefes alın ve başınız ve göğsünüzü yerden kaldırın, elleriniz yerde kalsın. Kollarınız dirsekten kırık olsun. Nefes verirken tekrar alnınızı yere getirin.

Faydaları: Bel ve boyun ağrılarını, disk kaymalarını ve servikal spondilozisi rahatlatır.

BHUJANGASANA: KOBRA POZU

Pozisyonun yapılışı:
Yüzüstü yere uzanın, bacaklar düz ve açık, alnınız yerde olsun. Ellerinizi göğsün kenarında yere yerleştirin. Nefes alın ve başınız ve bedeninizin üst kısmını kaldırabileceğiniz kadar yerden kaldırın. Başınızı geriye doğru uzatın ve kollarınız dirsekten tam olarak dik dursun. Sadece rahat ettiğiniz son noktaya kadar gidin ve kendinizi zorlamayın. Nefes verirken ilk pozisyona dönün.

Faydaları: Omurganın son kısımlarında ağrı hissedenler bu çalışma ile ağrıdan kurtulur.

BADDHA-NAUKASANA: TERS KAYIK POZU

Pozisyonun yapılışı:
Yüzüstü yere uzanın, bacaklar düz ve açık, alnınız yerde olsun. Her iki kolunuzu arkaya uzatın ve ellerinizi kilitleyin. Nefes alın, göğsünüzü ve başınızı kaldırın, aynı zamanda ayaklarınızı da dizlerinizi kırmadan kaldırın. Bedenin şekli bir kayığı andıracak şekilde olsun. Nefes verin ve ilk pozisyona geri dönün.

Faydaları: Bel ağrısını rahatlatır.

USHTRASANA: DEVE POZU

Pozisyonun yapılışı: Dizlerinizin üzerinde oturun. Bu pozisyonda dizlerinizin üzerinde yükselin, dizler ve ayaklar bir parça birbirinden ayrık olsun. Ellerinizi belinize yerleştirin. Sırtınız geriye doğru kavis yapsın ve sağ elinizle sağ topuğunuzu, sol elinizle sol topuğunuzu yakalayın. Nefes verin, boynu geriye bırakın. Karnınızı ve kalçanızı ileri doğru itin. Nefes verirken yeniden dizlerinizin üzerine oturun. Önceleri yapılması zor gibi gelen bu asana zamanla kolaylaşır ve kendinizi iyi hissettirir.

Faydaları: Deve pozisyonu, bel ve boyun omur ağrılarını iyi gelir.
Yazarın Tüm Yazıları