Ölüme terk et sonra da gripten korumaya kalk

SÖZÜN aslı bu değil tabii... Önceki gün mali müşavir Bülent Soylan’la karşılaştık. Kendisi hesap kitap adamıdır, eli de kalem tutar. “Sana bugünlerde yaşadığımız bir durumu farklı bir yerden anlatmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

TÜİK verilerine göre, Eylül 2009 itibariyle dört kişilik bir ailenin ‘açlık sınırı’nın sadece 255 lira olduğunu, yani ana-baba ve iki çocuktan oluşan bir ailenin Türkiye’nin bugünkü piyasa koşullarında toplam 255 lira ile karnını doyurabileceğini anlattı. Bu ‘resmi’ rakamı bulanlar, açlık çekmez ama yorumu da başkadır.

Soylan “Acaba bu işlerde kullanılan bir başka ölçü olan ‘yoksulluk’ için kabul edilen resmi sınır nedir?” diye sordu ve yanıtını da kendi verdi:

TÜİK’e göre, ayda 651 lira geliri olan dört kişilik aileler de yoksul falan sayılmazlar!”

‘Resmi’ konuşmanın dışında hayatın gerçeklerinden yola çıkalım.

Herkes bilir ki ne 255, ne de 651 lira ile dört kişi karnını doyuramaz, kira ödeyemez, kışın ısınamaz, giysi alamaz. Olsa olsa bir saçak altında yatıp kuru ekmekle karın doyurabilir. Bu insanlarımız acaba sağlıklı yaşayabilir mi? Örneğin nezle, grip falan olabilir mi?

Haberin Devamı

Sanırım “Onlar olmasın da kim olsun” diyorsunuzdur.

İşte bu ülkede o dediğimiz insanlarımızın sayısı sadece TÜİK ölçüsüne göre 2006 yılında 12.6 milyon kişi idi.

Nüfusumuz yaklaşık 72 milyondur. Ölüm oranı, yüzde 1 ile binde 6 arasındadır. Yapacağımız kıyaslamada bunu en iyimser rakam olan binde 6 olarak alırsak, her yıl toplam nüfusumuzun binde 6’sı bir biçimde ölüyor demektir.

Bu binde 6’nın ne olduğunu hesaplarsak, 432.000 sayısını buluruz. Bunu 365 sayısına bölünce de her gün 1183 kişinin öldüğü anlaşılır.

Sorunun cevabını ararsak... Halkının beşte biri aç ve yoksul olan bir ülkede eğer her gün ortalama 1183 kişi hayatını kaybediyorsa bunun kaçta kaçı örneğin gripten hastalanıp gider?

SALGIN KORKUNÇ MU YANİ

En iyimser tahminle, tutun ki sadece %5’i. Bu %5’in karşılığı her gün gripten 59 kişinin öldüğüdür. Eğer siz çıkar da şimdiye kadar hiç görülmemiş bir şey olmuş gibi “Bugün 11 kişi öldü, ertesi gün 7 kişi daha öldü” diye bir dehşet havası yaratırsanız, iyi-kötü hesaptan anlayan birileri size yukarıdaki hesabı yaptığında acaba ne cevap verirsiniz?

Haberin Devamı

Şu anda ülkede korkunç bir salgın yaşanıyor diyebilir misiniz?

Tabii ki herkesin inanacağı sağlıklı bir cevap bulamazsınız. O zaman biz söyleyelim:

Bu yurdun insanlarının beşte biri açlık sınırında ölüm sırasını beklerken siz hâlâ “Kalkınan Türkiye”, “Milli gelir 10 bin doları aşıyor” safsatasıyla bir yandan insanları ölüme yollar, diğer taraftan “Bakın sizi gribe karşı bile koruyoruz” dersiniz.

Hani, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek” lafında olduğu gibi; yaptığınız “ölüme terk edip gripten korumak”tan başka bir şey olmaz.

 

Genelkurmay hemen harekete geçmeli

 

TİCARET Üniversitesi’nde genç bir öğretim üyesi, darbe hazırlıkları ihbarları ile ilgili olarak henüz soruşturma sürerken hükmünü vermiş, “Özal sağ olsaydı, Genelkurmay Başkanı’nı derhal görevden alırdı” demiş. Alkış da almış. Hukukçu S.Ö. diyor ki: “Bir öğretim üyesinin soruşturma safhasındaki bir olay hakkında bu kadar pervasızca konuşabilmesi, akademik hayatımızın kalitesinin geldiği seviye bakımından kaygı verici... Genelkurmay kendisine alenen suç isnadında bulunan bu kişi (kişiler) hakkında suç duyurusunda bulunmak yükümlülüğünde. Eğer bu yapılmazsa, görev ihmali içinde bulunur. Suç isnadı ve iftira, ifade özgürlüğü içinde mütalaa edilemez. Eğer kendi bünyesinde itibarına yapılan bu tarz aleni hücumları karşılayacak donanıma sahip hukukçu kadroları mevcut değilse, mutlaka sivil hukukçularla işbirliğine girerek, hukuk mücadelesini başlatmak zorundadır.”

Haberin Devamı

 

Kitap, resim-heykel severler için son gün

 

TÜYAP Kitap Fuarı’nın bugün son günü... Hiç olmazsa bugünü kaçırmayın. Bu arada resim ve heykel meraklıları Artist 2009’u da gezebilirsiniz. TÜYAP’a giderseniz bu kitapları da görebilirsiniz. Bize gelen kitaplardan seçmeler:

- ‘Tarihin Deltasına Yolculuk’ (Sina Akşin kitabı) Söyleşi; Yaşar Seyman, (İş Bankası Yayınları); ‘Bediüzzaman Said Nursi -Entelektüel Biyografi) Mary F. Weld, (Etkileşim Yayınları); ‘Osmanlı Ermenileri-Büyük Güçler Diplomasisinin Kurbanları’ Salahi R. Sonyel (Remzi); ’D-28 Bursa Nutku Murat Alperen (Hamle Yayınevi); ‘Yüzyılın Hesabı-Türk’ü Tasfiye Projesi’ Müeyesser Yıldız (Bilgeoğuz Yayınları); ‘Cumhuriyetsiz Demokrasi, Aykırı Yazılar 1’ ve Demokrasisiz Demokrasi, Aykırı Yazılar 2) Özdemir İnce (Cumhuriyet Kitapları); ‘Abdullah Öcalan İle Görüşmeler’ Doğu Perinçek (Kaynak Yayınları); ‘Cihan Harbi ve Türk-Ermeni Meselesi’ eski OsmanlıWashington Büyükelçisi Ahmet Rüstem Bey (Bilge Kültür Sanat); ‘Kürtler ve Azınlık Tartışmaları-Tarihi kimlik, isyanlar, sosyokültürel yapı, terör’ Safiye Dündar (Doğan Kitap); ‘Bilim Toplum ve İnsana Bakış’ Orhan Bursalı (Cumhuriyet Kitapları); ‘Türkiye Devrimi’nin Yol Haritası ve Avrasya Rotası’ Okan Gökay Emgengil (Asya Şafak); ‘İstiklâlin Bedeli’ Necdet Sevinç (Bilgeoğuz); Prof. Dr. Bilsay Kuruç ile Söyleşiler-Kriz’ Işık Kansu (KİGEM Vakfı);

Haberin Devamı

‘Söylenmemiş Sözler’ (Roman) Ramis Çınar (Sepya Yayınları); ‘Ege’nin İmbatında Yolcu’ Serdar Kızık (Cumhuriyet Kitapları); ‘Bu Dinciler O Müslümanlara Benzemiyor’ Soner Yalçın (Doğan Kitap); ‘Osmanlı’dan Günümüze Türkiye ve Orta Asya’ A. Ahat Andican (Doğan Kitap); ‘Öfkeli Yıllar’ Altan Öymen (Doğan Kitap); ‘Belgelerle Kurtuluş Savaşı-Sarayın İdama Mahkûm Ettiği Dahiliye Nazırı Anlatıyor’ Ebubekir Hazım Tepeyran (Torunu Oktay Akbal’ın önsözüyle) (Gürer Yayınları); ‘Taif’de Ölüm-Bir İmparatorluğun Çöküşü’ Mehmet Komşu (Bizim Kitaplar); ‘Ergenekon-Mergenekon’ İlhan Selçuk (Cumhuriyet Kitapları); ‘Aydınlanma Yolunda, Yuh Olsun Topunuza’ Mehmet Başaran (Cumhuriyet Kitapları); ‘Haşa Huzurdan Demokrasi Geldi’ Vural Savaş (Bilgi Yayınevi).

Haberin Devamı

 

BİLİYOR MUSUNUZ

 

CUMHURBAŞKANI Gül’ün Tunceli ziyaretinin ardından Alevi Bektaşi Federasyonu’nun (ABF) öncülüğünde değişik Alevi gruplarının düzenlediği ‘Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı’ mitinginin bugün Kadıköy’de 13.00’te yapılacağını...

 

Yazarın Tüm Yazıları