Olimpiyatlara büyük öfke

Buralarda insanlar olimpiyatların adını bile duymak istemiyor. Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Panayiotis Yenimatas, Atina Olimpiyatları’nı, “Yunanistan’ın yakın tarihinin en büyük ekonomik felaketi” olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

Londra Olimpiyat Oyunları başladı. Ancak buralarda insanlar olimpiyatların adını bile duymak istemiyor. Çünkü sekiz yıl önce Atina’da yapılan Olimpiyatlar bugünkü derin ekonomik krizin cehenneme giriş kapısını oluşturmuştu.
2004 Atina Olimpiyatları’nın maliyeti resmi olarak belli değil. Atina aday olduğunda maliyet 2.5 milyar euro olarak hesaplanmıştı. Nihai faturaysa en iyimser tahminlerle 15 milyar euro’yu geçti. Olimpiyat Oyunları, Yunanistan’ın dış borcunun yüzde 2-3’üne, gayrı safi milli hasılanın yüzde 6’sına denk bir rakama mal oldu. Olimpiyat Oyunları öncesi üç yıl süreyle devlet eşi görülmemiş şekilde para saçtı. Sözgelimi Atina’daki yüzme havuzu ihalesi 3.5 milyon euro’ya verildi. Tesis 22.5 milyon euro’ya maloldu. Voleybol müsabakaları için inşa edilen salonun ihalesiyse12.3 milyondu ama devletin cebinden 47.5 milyon euro çıktı.
Atina Olimpiyatları’nda görkemli törenlerine, kuş sütünün eksik olmadığı davetlere, etkinliklere de büyük paralar harcandı.
Olimpiyatlar bittiğinde milyarlarca euro’luk tesisler kaderine terk edildi. Sekiz yıl sonra tesislerin önemli bölümü harabe..
Avrupa Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Panayiotis Yenimatas, Atina Olimpiyatlarını, “Yunanistan’ın yakın tarihinin en büyük ekonomik felaketi” olarak tanımlıyor.
Yunanlılar, planlandığından yedi-sekiz katına mal olan Atina Olimpiyatları’nın faturasını en az 2020’ye kadar ödemeye devam edecek.

Yazarın Tüm Yazıları