Nurten Erk: Tepe, 1 milyar dolarlık alışveriş merkezi kuruyor

Nurten ERK
Haberin Devamı

TEPE Grubu, önümüzdeki 5 yıl içinde kuracağı alışveriş merkezleri için toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, Tepe Grubu'nun 2001 yılında yüzde 10-20 arasında büyümeyi hedeflediğini belirterek, halen 2 olan alışveriş merkezi sayısını 5 yılda 20'ye çıkarmak istediklerini söyledi.

ANKARA merkezli Tepe Grubu, önümüzdeki 5 yıl içinde kuracağı alışveriş merkezleri için toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapacak. Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, Tepe Grubu'nun 2001 yılında yüzde 10-20 arasında büyümeyi hedeflediğini belirterek, halen 2 olan alışveriş merkezi sayısını 5 yılda 20'ye çıkarmak istediklerini söyledi.

Kantur, Tepe'nin inşaat sektöründeki deneyimlerini de maliyetleri düşürmek amacıyla kullanarak, ‘‘ulaşılabilir fiyatlı, modern konutlar’’ üretmeyi planladıklarını belirtti. Ali Kantur, bünyesindeki güvenlik şirketiyle aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık korumalarını da eğiten Tepe Grubu'nun bütün şirketlerinin birbirini tamamlayıcı özellikler içerdiğine dikkat çekti. Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur ile inşaattan sinemaya, 2001 yılı beklentilerinden yeni yatırımlara uzanan bir yelpazede konuştuk.

Tepe Grubu'nun inşaat sektöründeki faaliyetleri neler?

- İnşaatta altyapıdan üst yapıya kadar tüm inşaat işlerini yapabiliyoruz. Boru hattı, konut, otel, hastane, havaalanı, alışveriş merkezleri. Türkiye'nin en yüksek binası olan İş Bankası Kuleleri'ni yaptık. Bilkent gibi herşeyiyle kendi kendine yetebilen bir şehir kuran başka bir şirket yok. Ayrıca prefabrik yapılar, çelik evler yapıyoruz. Birleşmiş Milletler'in ne zaman bir sorunu olsa biz ordayız. Körfez Krizi sırasında on bin aileyi 90 günde konutlara yerleştirdik. Azerbaycan'da göçmen sorununda, Çeçenistan, Bosna hepsinde değişik yapılar yaptık. Biz sektörde eksik olan ürünleri de getiren bir kuruluşuz. Alçıpan bizim ürünümüzün adı, ama piyasada aynı tür ürünler bu adla bilinir.

Yurtdışında neler yapıyorsunuz?

- İç piyasada sıkışınca dışarıya kayıyoruz. Dışarda yaptığımız işlerin boyutunu büyütmek istiyoruz. Şu anda Kazakistan'da bir inşaat işimiz var. Arnavutluk'ta hastane yapıyoruz. Azerbaycan'da bina yap satıyla uğraşıyoruz. Aynı şekilde Polonya'da da arazi alma aşamasındayız. Makedonya, Katar ve Hindistan'da da bazı projeleri almaya çalışıyoruz. Ayrıca Arjantin'den Malezya'ya kadar birçok ülkeye inşaat malzemesi, çevremizdeki ülkelere de Tepe Mobilya ürünlerini satıyoruz.

Konut sektöründe yeni projeleriniz var mı?

- Arazi geliştirme aktivitelerimiz var. Konut sektöründe her bütçeye uygun konut yapmak istiyoruz. Bunlardan biri İstanbul Maltepe'de 200 bin metrekarelik bir arazi üzerinde başlayacak.

Yeni yatırımlarınız olacak mı?

- Bilkent'te çok büyük bir tecrübe kazandık. Ofis, alışveriş merkezi, konut, spor kulüpleri, oteller kurabiliyoruz. Bunlar bir zincir halini alıyor. Bilkent'te bir spor kulubü kurunca, İstanbul, Ankara, İzmir'de de kuruyoruz. Alışveriş merkezlerinde de öyle zincir kuruyoruz. İlkini Bilkent'te Bilkent Center adıyla kurduk. İkincisini Gaziantep'te açtık. İstanbul Kartal ve Kadıköy'de, Adana'da, Konya'da, İzmir'de de inşaa halinde. 5 yılda 20 alışveriş merkezine ulaşmak istiyoruz. Ayrıca ölçek olarak biraz küçük boyutlu alışveriş merkezlerinden oluşan 30-40 halkalı bir zincir daha kurmak istiyoruz. Türkiye'nin metrekare olarak en fazla alışveriş merkezi kuran şirketiyiz. Güneydeki Bilkent Oteli ile otel tecrübemiz var. Bunun içinde catering şirketimiz var. Bulunduğumuz sektörlerde ya bir numarayız, ya da ilk on şirketten biriyiz.

Alışverişler merkezleri için ne kadarlık yatırım yapacaksınız?

- Alışveriş merkezlerinin büyüklüğüne göre yapılan yatırımın tutarı değişiyor. Mesela Kadıköy'de İş Bankası Vakfı arazisi üzerine inşa edilen alışveriş merkezi 70 milyon dolarlık bir yatırım. Ama ortalama bir alışveriş merkezi 50-60 milyon dolara mal oluyor. Yani 20 alışveriş merkezine ulaştığımızda 1 milyar dolarlık yatırım yapmış olacağız.

Tepe Grubu, sinema zinciri işine nasıl girdi? Burdaki hedefiniz nedir?

- Yatırımlarımız genellikle birbirini tamamlayıcı oluyor. Alışveriş merkezi yaparken bunun içine sinema gerekiyordu. Ama yapacağımız sinemanın dünya standartlarında olmasını istedi. Tepe Sinemaları'nı bunun için kurduk. Yabancı bir partner bulduk. Çünkü yabancı ortak hem teknolojiyi, hem de sermayeyi getiriyor. Biz de onu tamamlıyoruz, sinema kuracağı yeri hazırlıyoruz. Bugün 5 sinema salonumuz var, yarın 14, sonra 34, sonra 55 olacak. Beşinci yıl bitince, alışveriş merkezlerimizde ortalama 120 sinema salonumuz olur. Böylece 20 bin koltuğa ulaşırız.

Sinemalar için ne kadarlık yatırım planlıyorsunuz?

- Türkiye'deki sinema mantığında bir koltuk için bin dolar yatırım yapmak gerekir. Biz bir koltuğa 2 bin 500 dolar yatırıyoruz. Normalde metrekareye bir koltuk yapılırken, Tepe sinemalarında 2.5 metrekareye bir koltuk düşüyor. Son teknolojiye sahip sinemalarda kullanılan kumaşların tamamı yanmaz. Ama fiyatımız belediye fiyatıyla aynı ama sürekli dolu. Biz sürümden ve yiyecek ünitelerinden para kazanıyoruz. 20 bin koltuğa ulaştığımızda 50 milyon dolarlık yatırım yapmış olacağız.

Cumhurbaşkanı'nın korumalarını eğitiyor

Güvenlik sektöründe ne tür hizmetler veriyorsunuz?

- Tepe Savunma ve Güvenlik Sistemleri, çalışmalarına 3 yıl önce başladı. Savunma sanayi, elektronik güvenlik sistemleri, taktik güvenlik eğitimleriyle Tepe Grubu bünyesindeki şirketlerin güvenliklerinin VIP'lerin korunmalarının sağlanması konusunda faaliyet gösteriyor. Bugün, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık korumaları da Uluslararası Taktik Güvenlik Araştırma Enstitüsü'nde eğitiliyor. Bu konuda Türkiye'de ilk olan Tepe Güvenlik, turizm güvenliği, rehine kurtarma, narkotizm, hayati idame, kendini koruma, dedektiflik, uyuşturucuyla mücadele, güvenlik sistem analizleri konularında çalışmalar yapıyor. Yurt içinde ve dışında kuruluşlara ve devlete verilen eğitimler, temel düzeyden başlayarak en üst seviyeye kadar konusunda uzman eğitmenler ile yapılıyor. Gerektiği takdirde şirketlere eğitimli güvenlik elemanları da veriyoruz. Bu servisimizde 2 bin 500 kişi çalışıyor.

2001'de % 10-20 büyüyeceğiz

Tepe Grubu 2000'i nasıl geçirdi? 2001 beklentileriniz neler?

- Tepe olarak bizim bir numaralı gücümüz bilgi birikimi, bir diğer gücümüz de organizasyon yeteneğimiz. Bilgimiz olmayan bir konuda organizasyon yeteneğimiz sayesinde stratejik ortaklar buluyoruz ya da işi bilen insanları bünyemize çekerek büyüyebiliyoruz. 2000 yılını 1 milyar dolar ciroyla kapattık. İnşaat sektörü sürekli dalgalanıyor, ama diğer sektörlerde de önümüzdeki yıl büyüme devam edecek. Hedefimiz, inşaat dışındaki sektörlerde minimum yüzde 10-20 arasında büyümek.

Banka tabelasına para vermedik

Birçok büyük grup gibi siz de banka sahibi olmayı düşünüyor musunuz?

- Finans sektöründe Tepe Leasing ile varız. Son beş yıldır zaman zaman bir banka sahibi olmayı düşündük. Banka kurmak için başvuru da yaptık. Kurulu bir banka satın almayı, tabelaya para vermeyi istemedik. Biz grup olarak içini bilmediğimiz birşeyden korkarız. Bankaları inceledikçe, içine girdikçe zaten dışında kalmayı tercih ettik. Bundan sonra ise zaten sektörü sıkıntılı günler bekliyor.

ALİ KANTUR

Tepe Grubu Şirketleri Murahhas Azası Ali Kantur, 1949 doğumlu. 1970 yılında ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. 1972 yılında ABD'de Syrcuse Üniversitesi'nde endüstri Mühendisliği ve İş İdaresi dallarında Yüksek Lisans yaptı. 1974 yılında Tepe Mobilya'da endüstri mühendisi olarak göreve başladı. 1975 yılında Tepe Mobilya ve Tepe Prefabrik'te şirket müdürlüğü yaptı. Halen Tepe Grubu Şirketleri'nde Murahhas Aza. Ali Kantur aynı zamanda Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyesi. Bilkent Üniversitesi'yle eğitim sektöründe de önemli bir rol oynayan Tepe Grubu, inşaat malzemelerinden mobilya üretimine, altyapıdan üstyapıya tüm inşaat işlerini yapıyor. Grubun bünyesinde alışveriş merkezleri, sinema zinciri, spor merkezleri, mobilya mağazaları, catering firması, otel, güvenlik hizmetleri gibi bir çok değişik alanda faaliyet gösteren çok sayıda şirket bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları